Boktips #14 Djurens beteende - och orsakerna till det.

Djurens beteende - och orsakerna till det.
Av: Per Jensen

Bakseidetext:
Hur kan ärlan  som varit i norra Afrika hitta tillbaka igen till just vår lilla täppa? Och som ungfågel helt utan träning bygga ett bo som är uppbyggt på samma sätt som det där hon kläcktes? Hur kommer det sig att grisar bygger bo om de får möjlighet, trots att de sedan generationer levt i svinhus där beteendet aldrig fått komma till uttryck?

Varför beter sig djuren så? Svaren är intressanta, inte bara för den som vill veta mer om hur djur fungerar och vad som styr deras handlingar. Dehjälper oss också att förstå djurens behov och att tolka hur de trivs. Betyder det t.ex. något särskilt om hästen tuggar monotont på kanten av foderkrubban? Eller att den vaggar oupphörligt av och an, från ben till ben?

Här får vi en introduktion till den moderna etologin. Vi tar reda på hur djur reagerar på stress och om betydelsen av relationen mellan människa och djur. Vi tittar lite extra på det naturliga bettendet hos våra vanliga husdjur: höns, hästar, grisar, får, nötkreatur, hundar, katter, pälsdjur, möss och råttor - en brokig karta över olika arters säregna anpassningar till olika levnadssätt.

Sedan Konrad Lorenz fick Nobelpriset 1973 har vår kunskap om djurens beteende ytterligare ökat och kommit till användning när vi sköter våra djur. Här får vi åter faschineras av naturen förunderligheter! Per Jensen, professor i etologi, har en ovanlig förmåga att berätta fängslande om djuren och deras beteende.

Min åsikt: Det är en rätt gammal bok, och det är riktigt roligt hur de berättar sina tankar. De är ungefär här som de börjar tänka lite mer som vi försöker göra idag. Ta reda på orsaken istället för att använda hjälpmedel för att kunna ta en omväg runt problemet. Som vanligt så kan man alltid gallra ut lite tips som inte alls är så tokiga, jag tror att man kan ta någonting bra ur nästan allt. Det gäller att försöka se det bara.
Boken handlar mycket om vad vi redan vet, men eftersom det då var väldigt nytt så berättar de med en väldigt inspirerande text.

Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]