Samling från marken

Ridning kräver stabilitet och balans av ryttaren, men borde aldrig vara lika med fysisk styrka. Ändå ser man många ryttare som tar i tills musklerna domnar när de sitter på hästryggen. När man kämpat sig svettig till mjölksyra i alla delar av kroppen och vaknar med en bitande träningsvärk dagen efter ridpasset, först vet man att man har ridit. Är det verkligen så det ska behöva vara...?

Svar nej!
Det ska inte vara tungt, jobbigt och frustrerande svårt att rida en häst. Det ska vara roligt, lätt och uppfriskande! Man ska inte behöva slita, pressa, dra. Det ska räcka med att vägleda, föreslå och motivera för att få respons. En ryttare under utbildning kan visserligen ha det kämpigare vid ridning, eftersom det är svårare att hitta rätt knappar. Vilket är fullt logiskt och helt sant. Men det finns en rad förberedande åtgärder man kan göra, så att ridningen blir enkel redan från start.



Förberedelse inför ridning innebär helt enkelt att häst och ryttare börjar sin utbildning från marken. Det finns en rad olika tillvägagångssätt som lär hästen att arbeta i en hälsosam form, utföra svåra rörelser och få den att förstå tränarens signaler. Oavsett vilket man väljer att ta hjälp av bör man ha med sig goda horsemanship kunskaper i bagaget, dvs. förståelse över hur hästen fungerar och hur vårt kroppsspråk inverkar på dem.

Inom akademisk ridning är arbete med kapson, långa tyglar och vid hand det vanligaste. Longering och tömkörning är nog vanligast inom engelsk ridning. Sedan finns det de som enbart genom att longera hästen i lina eller löst kan få den att ställa sig och trampa under med bakbenen. Man kan även klickerträna sin häst till samling. Det finns säkert ännu fler metoder och varianter av dessa än vad som nämns här!



Att börja samlingen från marken har många fördelar. Den största är nog att hästen är fri att röra hela sin kropp då den slipper ryttarens tyngd. Möjligheten att bygga upp balans och muskler blir större. Och eftersom hästen redan kan rörelsen från när du gick bredvid, blir det lättare för den att veta exakt vad du ber om när du slutligen sitter upp! Variation i träningen är alltid bra, därför är markarbete en värdefull komplement för alla ekipage, oavsett utbildningsgrad. Vissa hästar kanske inte ens kan bli ridna av olika anledningar, och då är arbete från marken ett utmärkt sätt att hålla hästen i form.

Dessutom sparar man tid. Istället för att kämpa sig svettig med en stel häst på ridbanan; varför inte sitta av och lösgöra hästen vid hand? "Det är ren lathet" kanske en del skulle tycka. Se det inte så! Se det som ett skonsamt och effektivt sätt att få en mjuk och följsam partner! Värm upp hästen genom att böja och ställa från marken; då blir ridningen genast mycket enklare. Undvik att korrigera hästen för mycket. Låt den hitta sin egen balans!



Sedan finns det självklart både bättre och sämre sätt att utföra allt detta på. Val av metod är väldigt individuellt eftersom vi alla är olika, hästar som människor. Men så länge man tar hänsyn till hästens fysiska och mentala förutsättningar och har med sin egen kunskap i beräkningen när man tränar, blir slutresultatet detsamma. En stark häst som bär upp sin ryttare, och en ryttare som knappt behöver röra sig för att få respons!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej, jag undrar var det är för några tyglar man ska använda? Det ser så fint och harmoniskt ut! Skulle vara roligt att prova på- på den lätta nivån ;)



Svara gärna i ett inlägg...

Datum: 2012-01-09 Tid: 20:41:06


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]