Fredagsmys #10

En troligtvis ganska stor del av den kunskap och de åsikter som vi delar med oss av här på bloggen är inte sådant som man vanligtvis får lära eller höra i dagens hästSverige. Vårt sätt att se på hantering och hållning av hästar väcker ofta reaktioner hos personer som får ta del av dem och som är av en annan åsikt. Jag tycker detta är viktigt att kunna hantera på ett korrekt sätt för att på så sätt bidra till att alla känner sig bekväma i situationen och även den diskussion som ofta uppstår. Människor som känner sig "påhoppade" eller kränkta går vanligtvis in i en mental försvarsposition och har då mycket svårt att ta till sig av den information som framförs.

Jag kan inte tänka mig att någon ex. skor, täckar eller stallar in sin häst för att skada honom eller henne, tvärt om!

Jag hoppas och tror att alla nog snarare gör det som man i stunden anser vara det bästa för sin vän hästen. Exempelvis personer som har sina hästar skodda; ett av de allra vanligaste argumenten för detta är att hästen ömmar om han eller hon går oskodd. Alltså upplever hästen smärta, och för att skydda den från det väljer ägaren att sko hästen. Det görs således inte för att vara elak mot hästen. Varför skulle de då förtjäna att bemötas med ilska? För mig känns det väldigt fel att straffa någon för välvilja som kanske är baserad på okunskap.

För att kunna sprida en positiv syn på den hästhållning som vi anser vara hållbar och hälsosam är det viktigt att vi alla är noga med inte bara vad vi säger, utan även hur vi säger det.

Anledningen till att jag väljer att ta upp det här och uttrycka mig på detta sätt är att om man ex. har sin häst barfota och rör sig i kretsar med personer som tillämpar mer traditionell hästhållning får man ofta möta mycket frågor och i vissa fall även ganska aggressiva ifrågasättanden. Om man då kan bemöta detta på ett konkret, vänligt och tydligt sätt har de flesta människor mycket lättare att ta in det man säger och de blir ofta mer vänligt inställda.

Sättet vi framför våra åsikter på har många gånger också stor påverkan på hur personen reagerar på det vi säger.

Ett annat exempel (som tyvärr är väldigt vanligt förekommande) där bemötande är mycket viktigt är om man är ex. på en anläggning som arrangerat tävling/träning med ekipage som transporterat dit sina hästar för att delta. Dessa ekipage behöver givetvis också ta sig hem, och vid lastningen kan det ofta uppstå meningsskiljaktigheter mellan människa och häst. Tyvärr, återigen, är det vanligt att människor i denna situation väljer att ta till någon form av våld mot hästen för att tvinga den att kliva på transporten.
Ofta känner man som åskådare en stor ilska inför detta och vill ingripa. Hur görs då detta på bästa sätt?
Självklart kan man storma dit och fråga vad i *censur* de håller på med, men samtidigt tror jag att det är vettigt att tänka en vända till. Varför vill vi ingripa och hindra händelseförloppet? Jo, för hästens skull! Och vad får hästen i stunden ut av att det kommer ännu en människa som skriker, gapar och hamnar i konflikt med personen som håller i grimskaftet? Inte speciellt mycket, skulle jag vilja påstå.
Det viktigaste i en sådan situation är enligt mig att avbryta det som sker och försöka hjälpa till så att lastningen kan ske på ett smärtfritt sätt. När hästen väl står säkert på transporten kan det vara läge att, givetvis på ett lugnt, sakligt och kontrollerat sätt, förklara det oacceptabla i att bruka våld mot en häst.

Jag vill passa på att poängtera att det givetvis alltid är viktigt att uttrycka sig på ett respektfullt sätt, oavsett vem man pratar med eller vad man pratar om.


Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]