Foderföljetong #2: Grovfoder

Grovfoder
Som gräsätande stäppdjur är grovfodret hästens grundföda och det foder som dess matsmältningssystem är anpassat för att hantera och omvandla. Generellt sett behöver hästen ett minimumintag av 1-1.5 kg hö/100 kg levande vikt och dag för att överleva.
Grovfoder kan exempelvis vara hösilage, ensilage, hö, halm, gräs eller lucern.
De båda förstnämnda, hösilage och ensilage, är konserverat, inplastat gräs.

Hösilage & Ensilage
Redan på romartiden konserverades gräs för att säkra hästarnas näringstillförsel. De grävde då ner det i gropar som sedan täcktes över helt. Senare ersatte dock hö ensilerat foder mer och mer fram till 1900-talets början då man återigen började undersöka möjligheterna till denna foderbevaringsform.
Vid ensilering tillsätts bland annat myrsyra för att sänka PH-värdet och minska risken för att diverse mikroorganismer ska få fäste och bilda mögel.
Skillnaden mellan hösilage och ensilage är att det sistnämnda innehåller mer vätska. Ensilagets torrsubstanshalt är ca 30-50% medans hösilagets ska vara över 50%. Hösilage är att föredra till häst då ensilage kan bli för högvärdigt och kraftigt för hästens fodersmältningssystem att omhänderta och omvandla.

+ Dammfritt
+ Lättförvarat, ex. utomhus
+ Förpackas ofta i stora balar vilket gör det lätt att utfodra med vid fri tillgång
+ Smakligt enligt många hästar, de flesta väljer ensilerat foder framför hö.
+ Ofta näringsrikt

- Inplastat foder har kort hållbarhet.
- Vissa hästars magar reagerar starkt på hösilage
- Det blir mycket plastavfall
- Risken för sjukdomen botulism ökar markant och vaccination kan vara nödvändig.
- Ensilage är ursprungligen avsett som kofoder eftersom de har ett kraftfullare matsmältningssystem.


Hö är, enkelt förklarat, torkat gräs. Det är en teknik som använts under många år och som är ganska krävande, både kunskapsmässigt och för förvaring. Traditionellt sett är detta vanligast som djurfoder men ensilerat foder har etablerats mer och mer under senare år.

+ Lätthanterligt och lätt att fodra med i ett stall med få hästar
+ Torrare, det behövs mindre giva för att tillfredställa hästens näringsbehov.
+ Ett bra hö ger hästen längre tuggtid
+ Vanligtvis lätt att få tag i för inköp.

- Hygroskopiskt, dvs suger åt sig fukt och vätska, vilket gör att mögel lätt bildas
- Vid undermånlig förvaring försvinner en del av näringsämnena från höt.
- Hö vänds flera gånger på åkern vilket gör att ex. nyttiga blad riskerar att brytas loss och hamna kvar på åkern eller stallgolvet.
- Komplicerat att förvara

Halm
Halm är den undre delen av en sädesväxt och en biprodukt vid foderframställning. Många använder det som strö i box och ligghall men även som foder. Det är bra att tillgodose en lättfödd hästs tuggbehov med halm. Dock är det inte lämpligt att endast utfodra hästen med halm då det har ett lågt näringsvärde.
Det finns olika typer av halm beroende på vilken växt halmen är gjord av. Ex. havrehalm upplever många hästar som mer smakligt medans vetehalm brukar suga upp vätska bra och passar därför bra som strömedel.

Lucern
Lucern är en växt som vanligtvis är mer proteinrik än andra grovfoder och är därför bra att ge som tillskott till hästar som har svårt att hålla vikt. Det finns att köpa både i pelleterad eller hackad strå-form. Vi rekommenderar att ge lucern som hackat strå utan tillsatt melass för att minimera hästens sockerintag. Detta eftersom att hästen mår bra av ett stort intag av fibrer.
Vid stora givor av lucern är det viktigt att ta med i beräkningen att det ofta innehåller mycket kalcium och man bör då undersöka så att hästen inte får i sig ett alltför stort överskott av kalcium.

Grovfoderanalys
Genom att analysera grovfodret kan vi få en tydligare bild av vad hästen får i sig och vad som saknas i fodret. Det är grovfodrets näringsinnehåll som avgör om hästen behöver tillskott etc.
Många anser att en analys är onödigt och att det bästa är att "fodra med ögat", alltså vara uppmärksam på skillnader i hästens hull, humör, päls etc. Dock finns det livsnödvändiga ämnen (ex. olika mineraler) som inte går att se om hästen får i sig tillräckligt av. Bristsymtom kan visa sig först en lång tid senare, då skadan redan är skedd, och balansen i kroppen kan vara svår att återställa.
Självklart ska man fortsätta vara uppmärksam på hästens allmäntillstånd även om man har ett bra, analyserat foder. Innehållet kan variera från olika vallar och förändras över tid men en bra analys ger ett bra riktmärke för utfodringen.
Företag som gör grovfoderanalyser:
www.agrilab.se
www.hjortenslab.se


www.analycen.se


Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]