Hästmänniskans hälsa

Som hästmänniska sätter man som regel hästens behov före sina egna. Det är något av det första man lär sig när man börjar involvera hästarna i sitt liv, men det är viktigt att inte glömma bort sig själv. Hästmänniskor har ryktet att vara tuffa – vi kämpar på trots lite smärtor här och lite spänningar där, men detta är i längden såklart inte hälsosamt för oss.

Vi utsätter oss för påfrestningar genom att mocka halm med snedställda ryggar, stå lutade i timmar över hoven vi verkar, släpa balar och springa runt med armarna fulla av tung utrustning. Axlar, nacke och rygg är väldigt utsatta för förslitning och snedbelastning. Det är svårt att själv märka om man är stel eller sned, sådana saker smyger sig på en under en längre tid och innan man hinner märka en skillnad har man redan problemet. Så vida det inte sker i ett fall från hästryggen eller en liknande plötslig händelse. Det kan även vara svårt att märka begränsningarna man utsätts för på grund av sina problem.

Ett råd från mig är att ställa sig framför spegeln och se om det finns några tydliga tecken på snedhet. Snedställningar sker ofta vid bäckenet så jämför höjden på dina höftben för att se så de är jämna, samt dina axlar, då snedhet kan synas väldigt tydligt där. Även om inget syns kan problemen finnas. Får man ofta ont vid tungt arbete, särskilt om det är på samma ställe, kan det vara värt det att besöka en kiropraktor för säkerhets skull. En kiropraktor kan oftast fixa snedheten ganska snabbt, men det är också viktigt att hitta grunden till problemet, annars finns risken att proceduren kommer upprepas. Det kan även hjälpa att träna angränsande muskler till problemområdet, då starkare muskler hjälper till att hålla allting på plats.

Stela muskler kan också göra ont, och det är vanligt att hästmänniskor stelnar till i axlar och nacke. Att besöka en massör då och då kan underlätta arbetet och vardagslivet mycket för den som jobbar många timmar i stallet.

Kom ihåg, när du tar hand om din häst, att också ta hand om dig själv.


Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]