Trickträning med häst



Varför lära hästen tricks?
Trickträning är ett väldigt roligt alternativ till annan träning. Variation är alltid bra och trickträning ger även häst och människa chansen att förfina kommunikationen och relationen dem två emellan. Rätt utförda trick stärker hästens balans, koordination, smidighet och styrka. De öppnar upp för hästen att vara kreativ, jobba med självförtroendet och tänka lite extra, vilket motiverar och stimulerar den mentalt. En del hästar kan kanske inte ridas och tränas på grund av skador, ålder etc. Då kan trickträning vara ett utmärkt sätt att aktivera hästen och hålla den i god form!

Kunskap om hästens anatomi viktig
Trickträning kan dock få en skadlig inverkan. Detta sker främst när tränaren inte tar hänsyn till hästens fysiska och mentala förutsättningar. Många trick är påfrestande för kroppen och det gäller att vara medveten om riskerna. Likväl som trickträningen kan hjälpa till att stärka och stretcha hästens kropp, kan den också belasta muskler, leder och skelett på ett felaktigt sätt. Kunskap om hästens anatomi är därför en viktig grund att ha med sig i alla typer av träningsmetoder, i synnerhet när det kommer till trick. Man behöver ha koll på hur de olika delarna i hästens kropp samspelar, och man måste kunna avgöra om hästen har fysiken med sig för att prestera det man ber om. Annars är risken stor att man överskattar hästens förmåga och överanstränger dess kropp, vilket i sin tur leder till skador och krossat självförtroende. Misstänker du att din häst har någon form av störning i rörelseapparaten bör du rådfråga med en utbildad veterinär, equiterapeut etc som kan bedöma vilken slags träning hästen klarar av.

Förtroendet hänger i en skör tråd
Vad gäller hästens psyke så finns det många som glömmer bort att alla individer inte är redo för att utföra vissa trick. Ofta är det en fråga om tillit. Om inte hästen litar fullt ut på dig, och du ber den att exempelvis buga, försätter du hästen i en utsatt position som kan göra honom/henne ännu mer osäker. Det hela blir en ren kränkning. Omvänt kan en redan självsäker häst känna sig hur häftig som helst om du t.ex. lär den att stegra. Detta kan bli rentutav livsfarligt, om hästen väljer att stegra sig i tid och otid. Det som från början var ett roligt avbrott i vardagen kan utveckla sig till en beteendestörning, om man inte klarar av att hantera situationen. Har man en gång belönat ett beteende, kan det bli väldigt svårt att bryta det. Så även här gäller det att ha känsla för detaljer och ge sig in i det hela med sunt förnuft! Det är med mycket små medel som man antingen stärker och försämrar hästens självförtroende. Om du känner dig det minsta osäker, ta hjälp av en kompetent tränare som kan vägleda dig!

En balansgång mellan nytta och nöje
Det är lätt hänt att bli alltför exalterad av framgång. Man blir så överväldigad av att lyckas att man inte kan få nog av stoltheten som bubblar upp. Gång på gång utför man tricket... tills hästen tröttnar. Detta är nog en fälla som många riskerar att hamna i. Tänk förnuftigt, stressa aldrig fram något utan ge saker och ting den tid som behövs! Rannsaka även dig själv, och var ärlig när du svarar på dessa frågor: Har min häst behov av att kunna utföra just det här tricket? Kommer det hjälpa honom att bli stark i kropp och själ? Eller vill jag lära honom detta för min egen stolthets skull? Många ser exempelvis ”ligg” som slutmålet i sin träning. I det fria lägger sig hästen ner om den känner sig trygg. Bjuder den på detta i träningen har man förmodligen tagit ett stort kliv in i hästens hjärta. För om träningen skett på ett rättvist och förstående sätt, då kan ligg på kommando mycket väl vara just ett kvitto på att hästen litar på dig och vill vara dig till lags. Men återigen; var går gränsen mellan nytta och nöje? Vems behov väger tyngst?

Avslutningsvis vill jag än en gång poängtera hur viktigt det här med säkerhet är. Ge dig aldrig in på något som du inte vet att du/andra kan hantera i längden! Hästens välbefinnande går alltid i första hand. Ha kul med din häst, men inte till vilket pris som helst!

Kommentarer
Postat av: anna nilsson

hej, bra inlägg ;) Kan man länka ett särskilt inlägg till tex facebook? Alltså inte bara hela bloggsidan utan det om trick?

mvh Anna

Datum: 2012-01-20 Tid: 07:54:10
Postat av: anna nilsson

lyckades :D

Datum: 2012-01-20 Tid: 08:02:48


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]