Youtubeklipp #37

En ny dokumentär om mobbning i amerikanska skolor.


Egoboost #36

Skriv ned vad som gör ont.

Dina problem är lika stora och viktiga som alla andras. Kan du inte prata om det, tycker du det är jobbigt att se andras ansikten när du berättar om vad som är jobbigt och gör ont, eller får du helt enkelt inte ut orden, prova att skriva. Var som helst, något som är lättillgängligt och som du kan lita på att du kan vara ärlig för, om det så är en dagbok eller sparade dokument på datorn eller en blogg.
Strunta i hur det låter, eller verkar. Sitt ner och spendera en kvart med att tycka att dina problem är viktigast, skriv ned alla ord och alla känslor som dyker upp i huvudet, och låt dem stå där.
Sen kan du läsa dem någon dag, och lära känna dig själv, och lära dig hur du kan hjälpa dig själv.

Fredagsmys #36

Brownie i en mugg.

Kladdkaka i all ära men det här älskar jag. Snabbt, enkelt och supergott.

Ingredienser:

2 matskedar smör
4 matskedar socker
4 matskedar mjöl
2 matskedar kakao
2 matskedar vatten

Du behöver också: En mug och en microvågsugn.

Ta två matskedar (ungefär 30 gram) smör och smält det i muggen ungefär 30 sekunder i micron. Rör om ordentligt, du vill inte ha smörklumpar! Häll i fövriga ingredienser och rör om. Värm i micron igen en till två minuter beroende på hur fast du vill ha den. Man får hålla koll helt enkelt. Plocka ut och njut.

Japp, det är verkligen så snabbt! Och ja, det funkar och är supergott.
Var försiktig dock, det blir varmt som tusan. Bäst är om du låter den svalva några minuter.

Enjoy.


Youtubeklipp #36


Egoboost #35

Att acceptera

Man måste acceptera andra människors val. Försöka se det från deras synvinkel. Man måste försöka se det positiva i det hela. Jag vet att det ÄR svårt, tro mig.  Men jag har oxå insett att man måste acceptera andra människor och deras val. Acceptera livet och försöka göra det bästa utav situationen.
Men tillåt dig själv att vara arg, ledsen, besviken osv. Men gör det hos dig själv. Och låt inte ilskan gå ut över någon annan. Bara acceptera. Man måste lära sig att acceptera livet innan man kan gå vidare.
Jag tror att livet går ut på att leva helt enkelt. Och lära sig acceptera, kanske hjälpa några andra personer, kanske göra världen lite bättre.
Men för att kunna leva måste man lära sig att acceptera livet, människorna, djuren, naturen. Helt enkelt lära sig att acceptera världen som den är och göra det bästa utav situationen. För det är då man lever.

Så lär dig att acceptera, börja med lite i taget. Och somsagt tillåt dig själv att vara förbannad men gå sedan vidare. Är något jobbigt, bryt ihop och gå vidare som en starkare människa.

Lär utav djuren, naturen.



Youtubeklipp #35


Boktips #35 Väck din inre healer

Väck din inre healer
Av Eric Pearl

Du kan köpa den här

Baksidetext: Varför är läkare och forskare över hela världen intresserade av de extraordinära healingresultat som dr Eric Pearls patienter vittnar om? Vad är det som händer när människor som har haft cancer, AIDS-relaterade sjukdomar eller cerebral pares plötsligt blir friska? Och hur ska man tolka det faktum att människor som har kontakt med Eric Pearl rapporterar att de direkt får tillgång till en helande energi, inte bara för egen del utan också för andras?De helande energifrekvenser som Eric Pearl beskriver överträffar alla traditionella healingmetoder; de befinner sig på en nivå bortom allt som förut varit tillgängligt för någon människa. Denna bok tar dig med på Erics resa, från det ögonblick då han upptäckte sin förmåga att ge det han kallar Reconnective Healing, till i dag då han på ett övertygande sätt har visat sig vara det instrument genom vilket universum förmedlar denna unika process till världen. Men viktigast av allt är att Väck din inre healer beskriver hur du själv ska gå till väga för att lära dig bemästra dessa nya helande energier.

Eric Pearl lämnade en av Los Angeles mest välrenommerade kiropraktikmottagningar när han började bevittna mirakulösa healingprocesser bland sina patienter. Sedan dess ägnar han sin tid åt föreläsningar och seminarier om Reconnective Healing. Han har framträtt i en lång rad teveprogram i USA och många andra länder. Han har gästföreläst i FN-huset och för fullt hus i Madison Square Garden, och hans seminarier har blivit omskrivna i många tidskrifter och dagstidningar, däribland The New York Times.

Min åsikt: En riktigt bra bok som är väldigt fängslande då Eric berättar om hur han kom i kontakt med healing och hur det utvecklade sig senare. Han berättar om en del fascinerande fall som verkligen är otroliga! I slutet förklarar han hur man själv kan gå tillväga för att komma i kontakt med healing då han tror (precis som jag) att alla kan heala. Väldigt läsvärd om man är intresserad utav healing!



Egoboost #34


Bilden är gjord av mig. Vill du använda den på något sätt är det okey så länge du länkar tillbaka till denna blogg.


Att släppa hästen lös

På inlägget Olika grader av naturlighet kommenterade Hanna: "Kom dock nu att tänka på.. varför skulle det inte gå med fria hästar? Det finns ju andra vilda djur, tex björn, varg om än i mindre omfattning."

Till att börja med har vi inte några naturligt vilda hästar i Sverige. För att skapa en flock med vildhästar skulle vi som sagt behöva släppa våra tamhästar fria. En viktig följdfråga som uppstår är om det finns någon lag som reglerar huruvida man kan släppa hästen lös eller inte. Vi kontaktade en student vid Etologi & Djurskyddsprogrammet i Skara för att få djurskyddets syn på vilda hästar i Sverige:

" I den gamla djurskyddslagen finns det ingen konkret mening som säger "Djur får inte överges". Det är föreslaget att en sådan paragraf ska finnas med nu när det blir en ny djurskyddslag. Det är självklart skillnad på att överge och släppa lös, men skillnaden ligger i definitionen som inte finns.

Risken som finns med att släppa djur i allmänhet lösa, även hundar och katter, är att ferala populationer uppstår. Ferala populationer är inte önskvärt då de skapar diverse problem bl.a. inom smittskyddsområdet. Ska man prata hästar specifikt vill jag påstå att det är en mycket dum idé att ha hästar helt lösa med tanke på hästen som biologisk varelse. Hästar är flyktdjur och har sin flyktrespons/flyktbeteende djupt rotat, trots tusentals år av domesticering så visar många hästar fortfarande ett starkt flyktbeteende. Flyr hästen uppstår fler farliga situationer för häst och människor runtomkring.

Dessutom bryter man mot en av de viktigaste föreskrifterna "Djur ska ges skydd mot onödigt lidande". En helt lös häst kan utsättas för en hel del onödigt lidande. Flera okontrollerbara situationer skulle också kunna uppstå.
"
- Student vid Etologi & Djurskyddsprogrammet, SLU Skara



Vidare funderingar: Det skulle krävas mycket arbete kring frisläppandet av hästar ända upp till politisk nivå. Vilka hästar ska släppas? Var ska de ta vägen? Vem ska ansvara för att antalet ferala hästar hålls på en jämn nivå? Fria hästar kommer ju att föröka sig och sprida ut sig över landet om vi inte kontrollerar beståndet. Det kommer att krävas antingen infångning eller avlivning av hästarna. Sverige har visserligen mycket orörd natur, men människans närvaro är inte långt borta. Förr eller senare kommer hästarna att närma sig samhället och skapa problem. Våra kvarstående tamhästar kommer att utsättas för risker, som redan nämnts ur ett smittskyddsperspektiv men också att vildhästarna kan ge sig på tamhästarna och vice versa. Att vistas i områden där vildhästar håller till skulle vara direkt livsfarligt både för häst och ryttare.

Att kunna arbeta med hästen lös utan stängsel som hindrar flykt, är en dröm för många och även verklighet för några. Det ses som ett tecken på tillit och att hästen verkligen vill vara med människan. Men att släppa hästen lös innebär alltid en risk. Hur mycket du än litar på din häst och tror dig ha kontroll över dess naturliga instinkter, så kan alltid problematiska situationer uppstå. Hur underbart det än är att arbeta hästen lös, bör du ställa dig frågan om det faktiskt inte är mer humant att låta säkerheten gå i första hand.

Inavelsspärrar


Hästar har naturliga inavelsspärrar som bygger på igenkännande. I en studie gjord på ferala hästar fick man detta resultat:

» Hingst och okänt sto som inte är släkt. Av 21 möjliga betäckningar skedde detta 21 gånger.

»
Hingst och känd dotter, som emigrerat vid könsmognad. Av 16 möjliga betäckningar skedde ingen.

»
Hingst och känd dotter, som inte emigrerat vid könsmognad. Av 5 möjliga betäckningar skedde ingen.

» Hingst med känt sto, som inte är hans dotter men som vuxit upp i hans harem. Av 5 möjliga betäckningar skedde ingen.


Observera att studien är gjord på vilda hästar, och det krävs förmodligen just en naturlig flocksammansättning för att inavelsspärren ska fungera fullt ut. Vid domesticering sätts den ur spel. En intressant tanke som slår en är då hur bra s.k. linjeavel är för våra tamhästar. Eftersom naturen ordnat så att hästarna undviker betäckning mellan individer som är släkt, borde det tyda på att inavel inte är bra för hästens livskraftighet.


Youtubeklipp #34


Meditation - fakta



Meditation
är en uråldrig teknik som går ut på att gå in i ett tillstånd av fullständig avslappning, koncentration och upplysning. Det är nästan som om den mediterande kommer in i någon sorts trans. Meditation är främst mental träning men påverkar i hög grad ändå det fysiska. Genom att musklerna slappnar av släpper spänningarna och genom att göra andningsövningar, som är en vanlig företeelse inom meditation, kan man påverka hjärtat. 

Att dagligen meditera under en lång period kan på sikt få oss att bli lugnare och mer harmoniska människor. Det kan också få oss att reagera på ett bättre sätt i stressiga situationer och hantera negativa händelser på ett annorlunda sätt. Meditation kan hjälpa oss att lättare fatta konstruktiva beslut. 

Ordet meditera härstammar från ordet meditatum som på latin betyder fundera. Meditation förekom ursprungligen som en del av olika religioner. En av de religioner där meditation varit ett inslag som allra längst är Hinduismen. Men det förekommer även inom Buddhismen och till viss del inom Kristendomen.

källa: http://meditation.theinformationguru.com/



Boktips #34: Boktjuven

Boktjuven
av Markus Zusak

Boken kan ni köpa {här}

Baksidetext: - Ett litet faktum. Du kommer att dö -

När döden berättar en historia, måste du lyssna.
Det är egentligen bara en liten historia som, bland annat, handlar om: en flicka, några ord, en dragspelare, några fanatiska tyskar, en judisk slagskämpe och en hel del stölder.

Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är Dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Hon inleder en kärleksaffär med ord och böcker när hon med hjälp av sin fosterpappa lär sig läsa. Och böcker är den röda tråden i denna skickligt komponerade roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker - från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar sina böcker med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i hennes källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.

Prisbelönta Markus Zusak har gett oss en underbar och bestående berättelse om ordens makt och böckernas förmåga att ge näring till själen.

Min åsikt:
Det här är utan tvekan, och utan några utmanare, min favoritbok. Att skriva vad jag tycker om den är förvånansvärt svårt, då den har haft oerhört stor påverkan på mig och har lärt mig så väldigt mycket. Om mänskligheten, om vänskap och kärlek och hur ord kan vara det bästa och det värsta som finns. Den gav mig en helt ny bild av dödlighet och vad vi kan göra för varandra och mot varandra. Aldrig har jag läst något så vackert och fångande som Dödens relation till världen och Liesel, och aldrig kommer jag att göra det igen. Det finns dagar då jag älskar Liesel Meminger och Döden mer än jag älskar någonting i mitt verkliga liv. Dagar då vad han säger om färger är tillräckligt för att få mig att känna mig mindre än en insekt. Boktjuven är det vackraste jag läst.

Mörka hästar drabbas värst av blodsugande bromsar

Blodsugande bromsar föredrar svarta och bruna hästar istället för vita. Orsaken är att mörka hästar reflekterar polariserat ljus på samma sätt som en vattenyta gör. Detta attraherar bromsarna. Det visar ny forskning från bland annat Lunds universitet.

Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet, har tillsammans med ett antal internationella forskarkollegor undersökt bromsarnas attacker på hästar. Dessa blodsugande insekter, även kallade hästflugor, kan ställa till stora problem för både hästar och annan boskap eftersom de sprider parasiter och sjukdomar i samband med att de suger blod från värddjuret. Dessutom kan deras ettriga attacker hindra djuren från att beta ordentligt, vilket kan medföra viktnedgång och även minskad mjölkproduktion hos kor.

Forskarvärlden har nyligen upptäckt att bromsar kan se polariserat ljus, så kallat planpolariserat ljus. Susanne Åkesson förklarar att bromsarnas förmåga att se polariserat ljus kommer från att de lever i vattenrika miljöer och att de är beroende av vatten i flera olika sammanhang, exempelvis vid äggläggningen. Polariserat ljus från vattenytor vägleder då bromshonorna till lämpliga, vattenrika ställen att lägga sina ägg. Polariserat ljus som reflekteras från vattenytor är också bra att följa om man som liten broms vill hitta djur att suga blod av, eftersom djur söker sig till vattenhål när de behöver dricka.

Nu har Susanne Åkesson och hennes kollegor visat att förmågan att se polariserat ljus även påverkar bromsarnas beteende när de befinner sig i en hage med hästar. Forskarna har räknat ut att en mörk hästpäls reflekterar polariserat ljus, till skillnad från en vit eller mycket ljus päls. Detta lockar fler bromsar till de mörka djuren.

– Våra forskningsresultat visar att bromsarna i större utsträckning attackerar svarta och bruna hästar jämfört med vita, säger Susanne Åkesson som även menar att samma faktum gäller för kor och andra betande djur.

För att bryta den kraftiga och attraherande signalen måste betesdjuren antingen röra sig till skuggiga områden eller förses med hästtäcken som inte reflekterar polariserat ljus. Om man själv vill undvika att bli attackerad av bromsar ska man klä sig i ljusa kläder.

Källa: http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pmimportocharkiv/pressmeddelandenarkiv2010/morkahastardrabbasvarstavblodsugandebromsar.5.5b2cb80012693c744e48000141.html



Kontroll

Hästar är domesticerade djur. Detta innebär att vi tämjt dem, gjort dem vana vid vår närvaro och beröring, och format dem utefter de mål vi har. Den vilda hästen har inte mycket gemensamt med den häst som idag står i våra stall och äter i våra hagar. Vi vet att hästar är fantastisk snälla djur, som gör mycket och ber om lite tillbaka. Mycket av detta är förmodligen för att vi avlat dem så, och lärt dem från födseln att de ska lyda för sitt egen bästa. Detta betyder inte att man använt våld för att lära dem att lyda, utan kan precis lika väl vara att man berömt dem på olika sätt när de lytt oss. Vi har visat att det är bättre för dem att lyda oss än att inte lyda oss, och visst är lydning viktig. I situationer där vi vet mer än hästar, det vill säga i situationer de inte är gjorda för att hantera, är det viktigt att hästen gör som vi säger till den att göra. I en situation som hästen inte förstår är farlig är det vårt ansvar att se till att hästen inte skadar sig, och för att göra det måste hästen lyssna på oss.

 

Men alla andra gånger då?


När vi rider och kör och longerar och leder? Varför bestämmer vi då?

 

Hästen ska gå där vi ber den gå, den ska stå stilla när vi ber den stå stilla, den ska röra sig i den gångart och den takt och den fart vi ber den röra sig i. Står vi och ryktar den i stallgången och den tar ett steg framåt flyttar vi prompt tillbaka den till där den stod. Det är inte relevant att jämföra detta med den häst som för så många år sedan, eller på en helt annan plats på jorden, strövar fritt över vidderna. Men det är viktigt att komma ihåg att hästarna inte är födda till att lyda oss, det är något vi tränar dem till. Frågan är inte varför vi tränar dem till att lyda oss, frågan är varför vi insisterar med att de ska lyda allt.

 

Det är stora djur vi hanterar, det är sant, med det är också fantastiskt snälla djur. Självklart kan man inte dra alla hästar över en kam, så att säga, men hästar som en art är väldigt förlåtande och givmilda djur. En häst som skadar en människa är nio av tio gånger helt enkelt inte medveten om hur ömtålig människan är eller vad dess handlingar skulle leda till, detta tror jag starkt på. Jag ser inte hästar som djur med rangordning, men även om man gör det så tror jag att man kan hålla med om att hästflocken involverar ett stor känsla av sammarbete. Detta samarbete är något jag tycker att vi borde sträva efter när vi hanterar våra hästar. Vi har kontroll på så mycket omkring dem, t.ex. när de ska tränas och hur, samt vilka hästar de ska spendera sin tid med, något som i sig själv är en väldigt stor sak att bestämma för en häst. De flesta i Sverige bestämmer även när hästarna ska äta och när de ska vara utomhus respektive inomhus. Var ligger felet med att ge tillbaka lite av den kontrollen till hästen? T. Ex. vet vi att hästar som gått på fri tillgång en stor del av sitt liv, eller som långsamt vants vid att konstant ha mat, inte har några större problem med att hantera det ansvaret. Vi har tidigare pratat om hur begränsad föda påverkar en häst. (länk).

 

En sådan sak som när man leder in hästen från hagen, och envisas med att den ska anpassa sig efter den takt som man själv vill gå i är något jag också ifrågasätter. Jag tror inte att vi har så bråttom att vi måste skynda på våra hästar. Jag tror inte heller att vi inte kan länga på stegen för att anpassa oss efter en varelse som har längre ben.

 

Låt hästen välja arbetsuppgift ibland, låt hästen bestämma om ni ska svänga höger eller vänster just där, låt hästen bestämma om den vill börja trava just nu, låt hästen ifrågasätta dig och dina val. Du kommer lära dig väldigt mycket om dig själv.


Och ha roligt tillsammans!




Fredagsmys #33



Bästa stället att placera soffan inför fredagsmyset!? :-)

Citat #3

"Jag tycker att det är lite befängt att överhuvudtaget fundera på att hovar som levt i ett helt annat klimat och med en helt annan typ av användning skulle vara bäst i vår miljö och till vår användning. Det är ju som att tro att de bästa sommardäcken till bilen också skulle vara bäst även på vintern i snö och kyla.

Vildhästhovar skall vi titta på för att se hur de hästarna har ordnat sina hovar och se OM vi kan lära oss något av det inte för att kopiera dem. Varje enskild hov måste få utvecklas och anpassas i sin miljö för att passa så bra som möjligt för just den användningen." - Ove Lind

"Meditera som på räls."

Jag har tillbringat större delen av min dag på ett tåg mellan Sala och Göteborg fram och tillbaka, och satt och bläddrade genom SJ's tidning Kupé. Där fanns en artikel om att meditera på tåget som jag tyckte var väldigt intressant, och som jag vill dela med er till er. Allt jag kursiverat i denna artikel kommer från Kupés artikel, skriven av Lina Bergström.

Hon har intervjuat en man vid namn Jan Roostal, instruktör i primordial sound meditation i San Diego. Han säger att: "Många människor tror att huvudet måste bli helt tomt på tankar när man mediterar. Det är fel. Konsten är att inte kämpa emot tankarna."

Meditation kan vara otroligt avslappnande. Och det är inte alls så svårt som man kan tro. I slutet av denna artikel kommer jag lägga upp tre meditationsövningar som kommer från Kupés artikel, men det finns också en uppsjö av meditationsmusik och guidade meditationer både på CD, DVD, Youtube och Spotify. Apple Store har även många appar med guidade meditationer, även om de flesta kostar några kronor. Det finns i alla former och längder och som fokuserar på olika saker, allt från avslappning till sömn till viktminskning till ökad energi. Spotify har till och med en "Money Magnet"-guidad meditation, som ska hjälpa dig att få mer pengar i ditt liv.

Det finns många olika tekniker för att meditera, och egentligen är det bara att läsa om dem i böcker eller på internet och pröva tills man hittar den som passar dig bäst. Det finns inget rätt och fel så länge du trivs med det och önskat resultat uppnås!

Jag mediterar inte ofta, men ibland när jag ska sova eller när jag känner mig stressad brukar jag ta några minuter för att göra olika övningar jag snappat upp under åren. Och det hjälper faktiskt. När jag var yngre trodde jag att för att meditera måste man sitta ute i skogen med benen i kors, händerna ut från sidorna och säga "Ooouhm" i några timmar, men det är faktiskt mycket enklare än så. Man kan vara precis så påhittig man vill och anpassa allt utifrån sig själv. Även de guidade meditationerna behöver man inte alltid följa till punkt och pricka.
Du gör det ju ändå för att DU ska må bra!

"Meditation har ett högre syfte och det är att lära känna sig själv. Se på barnen. De har upptäckarlust, ottömligt med energi och är glada utan orsak. När vi blir vuxna glömmer vi bort vårt naturliga tillstånd och tror att vi är våra tankar. Vi fokuserar på yttre världen. Meditation hjälper oss att återfå minnet av hälsa, helhet och harmoni, så vi kan leva bättre i vardagen." - Jan Roostal

3 ENKLA SÄTT ATT VARVA NED.
Dessa meditationer kan du göra i princip vart som helst. Det måste inte vara lugnt och tyst, du kan göra dem även på tåg och bussar eller andra offentliga platser fulla med ljud!

#1 Ki-andning

Tid: 2-3 minuter
1. Fem fingrar nedanför naveln sitter din ki-punkt, som är en energipunkt. Tryck på den med den tumme. Du gör det bara första gången, sedan vet du var punkten är.
2. Ta ett djupt andetag och fyll hela magen med luft samtidigt som du fokuserar på ki-punkten. Håll andran två tre sekunder.
3. Andas långsamt ut. Stöt till, nästan som ett hostande, för att få ur all luft. Håll andan en kort stund.
4. Andas in långsamt och fokusera på ki-punkten. Fortsätt på samma sätt i två tre minuter.

#2 Andingsmeditation
Tid:
10-15 minuter
1. Sätt dig bekvämt och blunda. Du kan meditera var som helst där du kan sitta bekvämt och blunda, ljud i omgivningen är inget hinder.
2. Iakta din andning. Viktigt är att bara iakta och inte påverka den.
3. Om ditt fokus glider bort från andningen till vardagstankar, låt uppmärksamheten varsamt återgå till att iakta andningen. Kämpa inte emot tankarna utan gå bara tillbaka till andningen.
4. Avrunda genom att fortsätta blunda och sluta iakta andningen den sista minuten.
5. Öppna sakta ögonen.

#3 Quickfix Meditation
(ger ökad närvaro)
Tid: 1-2 minuter
1. Sitt dig bekvämt och blunda gärna.
2. Iakta alla ljud du hör runt omkring dig. Datorns surrande, klockans tickande, bilar på gatan utanför.
3. Iakta. Värdera inte luden. Denna övning hjälper dig att effektivt skifta fokus och komma ner i nuet.


Hoppas denna text kommer till användning!

Brukar ni meditera? På vilket sätt brukar ni göra det, och tycker ni att det hjälper?



Youtubeklipp #33



"The Bystander Effect" kan översättas till Åskådareffekten. Kort sagt innebär det att ju fler som blir vittne till en misshandel eller ser någon som skadat sig, dessto större är chansen att ingen hjälper till. Man tänker att "Någon annan kommer nog hjälpa till" eller "Någon annan har nog redan ringt polisen".

Klippet handlar om en hemsk händelse där en kvinna blev attakerad en kväll i New York. En man försöker hjälpa till, men blir själv knivskuren. Han ligger döende på gatan medan inte mindre än tjugo personer passerar honom. Ingen gör något utan förstätter gå. En av dem lyfter till och med lite på kroppen, ser blodet, och fortsätter sedan gå.

Man tänker ofta att "Jag kan inget göra". Man vill gärna lämna över ansvaret till någon annan. Och ibland kan man faktiskt inte göra något åt situationen. Men man kan alltid försöka. Ser du något som är misstänksamt är det bättre att ringa polisen utifall hellre än att man låter bli och något fruktansvärt händer. Bättre för mycket än för lite.

Vi kan alla göra något, även om vi inte altid kan göra allt.


TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]