Här kan ni dela med er av temadagartips, förslag till bloggen, uppdateringar och liknande.

Så här använder du Anteckningar:
- Logga in på blogg.se och välj Mind Wide Open - Anteckningar.
- Välj "Skapa".
- Skriv en passande rubrik och lägg till ditt namn inom parentes efter.
- Skriv ditt inlägg!

Hiya guys! (Jonna)

Har lite punkter som jag tänkte ta upp!

- Som ni vet har ju vår köra Amica hoppat av bloggen. Hon tyckte vi gjort ett superjobb, men kände att hon själv inte hade tiden att vara med. :(
Men nu undrar jag, ska vi köra på med fem bloggare här, eller ska vi se oss om efter en annan som vill blogga med oss? Och om vi ska det, hur ska vi gå till väga? Bestämma oss för någon att fråga, eller smälla upp en annons om att vi söker någon som vill blogga med oss och folk får mejla? Fast då gör vi det seriöst, man får ansöka och skriva om sig själv och nästan göra en provartikel typ. x) Vad tycker ni?

- Sen har jag funderat lite över detta med anteckningarna. Jag funderar på om jag ska skapa ett forum istället, där vi lättare kan se om någon skrivit något men främst när någon svarat. ;) Finns ju många sådana här gratis forum där man skapar sitt eget, vad tror ni om det?

- Edda hade dessutom en idé om att kasta om temadagarna lite? Boktipsmåndag kör vi fortfarande på rullande schema, men resten kanske vi kan kasta om lite? :) Jag tar gärna en av dem, men vilken spelar ingen roll. ;)


Hanna: Det har ju funkat helt okej att vi är 5 st som skriver hittills, Amica hann ju aldrig publicera så mycket innan hon hoppade av. Men det skulle ju inte skada med ännu en bloggare som kan komma med bra idéer och tänkvärda texter... Vet ingen på rak arm som skulle tänkas passa, så att göra en annons efter medarbetare eller göra det hela till en "tävling" är väl ett bra alternativ ifall ingen annan vet nån bra person?

Det där med forum, vad sägs om att starta en sluten grupp på facebook? Eller dayviews? där sitter man ju ändå en hel del o det är lätt att dela med sig av saker o man får aviseringar om att det hänt nåt hela tiden så då påminns man om att gå in å läsa...

Jag kan tänka mig att ta en temadag denna omgång, spelar ingen roll vilken men helst random eller egoboost! :)

J: Hellre facebook än DV i så fall, eftersom man då måste hålla på med massa bilder och sånt. xD *lat* Men säg vad ni vill ha så fixar jag!
Hanna: Men kör på fb då, det kommer nog funka kanon :) där är det lätt att dela videoklipp osv också!

Edda: Det tycker jag låter som en superidé, med facebook alltså! Jag tycker att det vore bra att ha en bloggare till ändå, det skadar ju verkligen inte att få in en till synpunkt i det hela, och jag tycker definitivt att vi ska köra en "annons" efter någon som verkligen är intresserad! :)
Vi kan ju ta och lösa det där med temadagarna på mötet nästa vecka?

Nån som vill skriva om mineraler?

Är det nån som kan tänka sig att vara jättesnäll och ta över mineraler-inlägget (ska helst publiceras på lördag denna vecka antar jag) till foderföljetongen? Tycker det är lite krångligt eftersom jag är ny på ämnet, så det blir väldigt trögt att skriva då och jag ligger redan efter med så himla mycket i skrivkursen jag går... Fixar boktips till imorn men sen får jag nog ta en eller två veckors paus från bloggen, komma ikapp med annat. Underbart förresten att det trillar in så fina, positiva kommentarer på bloggen titt som tätt! Härligt kämpat tjejer, fortsätt så! :D Kramis / Hanna

YT-tips (HannaH)

Hoppning i repgrimma, sällan man ser en så harmonisk runda... sitter och jämför med hästarna som hoppar i världscupen, och där är det ögonvitor, tungor ute, gapande munnar hos flera av hästarna...tragiskt, när det egentligen skulle kunna vara så här enkelt och smärtfritt:


vitaminer mineraler tips (Hanna)

Heluu... som ni kanske märkte så följde jag inte listan på foderföljetongen helt nu, fick bli vitaminer före mineraler för det var det inlägg jag skrev klart snabbast. (inte för att det spelar så stor roll men ändå hehe, då vet ni ifall ni undrar!) Jag är så himla förvirrad vad gäller mineraler att jag inte riktigt vet i vilken ände jag ska börja... får jag inte ordning på en artikel om mineraler under början av veckan här nu så kan det hända att jag lämnar över det till nån annan. Men ett inlägg om vattenlösliga vitaminer till nästa lördag ska jag ordna åtminstone! Läs hemskt gärna igenom mina inlägg om vitaminerna för jag är väldigt ny på ämnet och kan mycket väl ha missat eller missuppfattat något... får ändra eller tillägga saker i efterhand om nåt verkar knasigt eller saknas. Vet inte om nån föredragit ett annat upplägg...? Tänkte skriva lite kring vitamintillskott, får bli i nästa inlägg... men vet inte exakt VAD jag ska ta upp. Har nån idé syntetiskt vs naturliga vitaminer m.m. Förviiirrrrraaad.... så tips mottages gärna!

Här är lite andra idéer på ämnen att ta upp:
# Forskningskollen: Är den lugna hästen deprimerad? - spännande forskning! Här kan man även fylla ut med sina egna tankar kring det hela efter att ha delat med sig av artikeln.

# "Ridning ska vara enkelt!" - Presentera olika metoder till samling från marken: long reining, arbete i hand, longering, tömkörning m.m. För/nackdelar med dessa metoder. Poängtera att det är nyttigt att stärka och mjukgöra hästen från marken innan man sitter upp osv osv. - Jag förbereder gärna ett inlägg om detta om ni tycker det verkar värt att ta upp!

# Strålröta... everyone has gone NUTS about the trush!? Man tjatar och tjatar, förklarar och förklarar... men det verkar inte fastna hos vissa?!? bäst vi reder ut det en gång för alla!!

# Homeopati. Det verkar bli allt mer populärt att ta manprov och ge homeopatmedel till sin häst. Men vad ÄR homeopati? Vi har väl pratat på att ta upp även andra alternativmetoder har jag för mig, men ska vi ta upp flera samtidigt eller en o en?

Har fler idéer på lager men det får nog räcka för denna gång hehe...

Lite blandade funderingar (as usual, hehe) (Linnéa)

Tjenare tjejor! Hoppas att ni mår bra och har det fint i höstrusket :)

Jag håller med Hanna om att det vore toppen med lite mer bilder i våra inlägg. Jag är själv dålig på detta men ska försöka bättra mig.

Passar på att efterlysa bra bilder till mina artiklar om socker och kraftfoder?! Någon som har något passande på lut?

Sedan har jag lagt upp lite olika Fredagsrandoms som nån snäll person gärna får spana på och ställa in med tid osv, så teknisk är jag inte riktigt :S

Jag har som vanligt lite förslag och funderingar på olika ämnen att skriva om. Två stycker ganska maffiga saker som jag tror kan vara nyttigt att bena ut för läsarna är:
1. Ove Lind/Svenska Hovskolan och djurskyddet, många rykten säger att han är dömd för djurplågeri osv. (Vilket enligt allt jag hittat INTE stämmer) Citera djurskyddets granskning, kanske intervjua Ove själv, någon som fått sin häst avskodd och verkad av honom etc.
samt
2. Strasser/Nordiska hovvårdsförbundet och be dem bemöta den bild som många har av Strasserverkning, deras syn på smärthantering osv.
Dessa kan tänkas vara aktuella först om ett tag, men jag tänkte att det kan vara bra att ha nämnt dem så ni kan tala om vad ni tycker osv. Är jag helt ute och cyklar?

En artikel där vi beskriver några produkter som är bra, naturliga osv, typ grankådssalva, äppelcidervinäger, kopparsulfat, NT-dry, väteperoxid etc., vad säger ni om det?

En liten designfråga också, när jag ändå är i farten ;) jag tycker det vore bra att komplettera bloggens ´lilla högerspalt med en liten inforuta med kort basfakta om själva bloggens mål och innehåll. Smidigt för nya läsare och så tror jag. Håller ni med?

Nu är det sleepmode som gäller, klockan är natten! Sköt om er goingar :)

------------------
Hanna: Jag har en del bilder på gräs i arkivet (x'D) om du vill ha med i sockerartikeln - tänkte om du kommer skriva kring sockernivån i svenskt gräs och hö. Eller ett annat bildtips: Hitta eller fota en närbild på en hästmule som tar ett par sockerbitar från en handflata!?

Tycker dina funderingar kring Svenska hovskolan/ strasser är intressanta, finns risk dock att vi kommer uppfattas aningen partiska? eller? vi vill ju väcka intresse kring vildhästmetoden tex, och uppmana läsarna att forska vidare, men ska vi börja gå in för mycket på detaljer så kanske vi gör det rörigare för andra att själva välja sida. Visst, det är fantastiskt det tex Ove gör... hehe, lite lustigt ändå: Det var ju meningen att jag och Sara skulle göra en intervju med Ove för barfotareportaget i Equipage, men det satte Ove stopp för och betedde sig dumdrygt åt... men tur var väl det för reportaget blev tusen gånger bättre med systrarna Sankala! även när jag träffade honom på kursen så va det flera grejer som fick mig att haja till ... han är lite speciell den mannen ;) Sen vet jag att Team Barfotahovar försökt vara i kontakt med strasserverkare för att de ska få bemöta diverse påståenden på deras blogg... men de har haft svårt att få nån som ställer upp. Känner ingen själv som strasserverkar och är utbildad, nån av er som gör?

En naturliga produkter-artikel låter asbra, har funderat själv på det! Vi kan ju börja spåna lite på vilka olika medel vi ska ta upp.

Har också några designfunderingar: Upptäckte att spotify-länken längst ner i menyn inte är länkad!? xD sen vore det kanske bra att lägga till en facebook-länk i menyn också? och det du tar upp Linnéa: den korta beskrivningen kan väl vara samma text som vi har på tex bloglovin och facebook: "Mind Wide Open är ingen vanlig hästblogg. Det är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och ryttare." För jag håller med om att det vore smidigt och lockande för nya läsare med en kort presentation när man klickat in på bloggen!

Jonna:
Gillar idéen om Svenska hovskolan/ strasser, och det borde gå att göra någonting så det ändå inte blir förvirrande. Vi kan ju spara lite på den tills vi vet hur vi vill ha den. Sen vore det trevligt med lite intervjuer!

Har länkat spotifysidan, men man måste göra det på flera "sidor" och något kan ha blivit fel där, hehe. Ska fixa det, inforutan och uppdatera allt lite så fort jag kan! Tänkte även försöka fixa en text eller någon sorts... "film" där jag visar hur man tidsinställer osv. Ska bara finna tiden. x)

Kan nog fota en häst-mule-och-sockerbitar idag om det behövs? x)

Linnéa: Det vore kalasbra med bilder, min kamera är deprimerad och har grävt ner sig så det blir lite svårt för mig att ordna något bättre än iPhonebilder på egen hand, och det är ju inte överdrivet spännande ;) Sen är det ju synd att ni missar en chans att visa era fotoskills!

Jag kan förtydliga min idé om artiklar kring Svenska Hovskolan/Strasser-grejen.
Min grundtanke var att ha två olika artiklar och genom dem reda ut och förtydliga två stora frågor som ofta dyker upp kring detta: djurskyddet, och grundarna/utövarnas syn på smärta. Ex. tror ju många att Ove tycker skor är djävulens påfund och istället låter hästarna gå och ömma hej vilt, samt att Strasser(-utövarna) verkar tills hästen blöder och tycker det är helt okej om hästarna har så ont att de ligger ner.
För att utforma artiklarna på ett neutralt sätt från vår sida kan vi ju utgå från samma frågeställningar till båda två. Vi kan samla fakta själva, ex. citera och länka till djurskyddets granskning av "Alternativa verkningsmetoder" där båda dessa granskats och fått ge utlåtanden. Sedan kan vi ju ge någon talesman från båda två chansen att kommentera den information vi har etc.
Då borde vi väl inte uppfattas som partiska, eller vad tror ni? Och vad tycker resterande halva av vår fina bloggargrupp? ;)

Inforutan blev kalas!

Bildbrist? (Hanna)

Helu! en sak som jag tänkt på; tycker vi är dåliga på att förgylla våra artiklar med bilder! Det blir så mycket text... och inget som får en att stanna upp en stund för att bara titta, fundera djupare. Nånstans på hårddisken borde man ju ha en duglig bild på en häst som dricker, äter grovfoder, kraftfoder osv osv... eller så får man väl plocka med sig kameran och knäppa en bild som berör ämnet man skriver om! Alternativt fråga nån av oss andra skribenter om vi har nåt på lager. I värsta fall (eller i vissa fall måste man kanske) leta fram något på google, men då får vi såklart va duktiga på att ange källan. Så ja, mer bilder åt folket!! Då blire fint på bloggen och mer inspirerande att läsa vidare tror jag! :-)

...å så en bild för att understryka min åsikt heheh... :)))

Back to the start (Hanna)

Denna måste vi ju nästan sprida vidare! Så enkel, sann och tänkvärd... funkar både som artikel om man vill skriva lite mer kring ämnet, youtubeonsdag eller fredagsrandom. Vad tror ni?Linnéa
: Åååh, den var jättebra!!! Håller med dig Hanna (jisses, jag skrev först med h i slutet, WHY?!?!) den filmen är enkel och sann och något måste vi sprida! Jag fick massa skrivinspiration nu, är det okej om jag använder den till morgondagens random?
Hanna: HAHA xD men ja visst fick man!? bara ploppar upp en massa tankar! Använd den du , blir superbra! :)

Dressyr vs Western!

Haha, det här måste vi ha med någon gång!
http://www.youtube.com/watch?v=7ycY1S-BbwI

Hallau igen! (Linnéa)

Jag är nu i full gång med att skriva min grovfoderartikel - nåt särskilt ni vill ha med?
Är inne i ett gött skrivflow nu, får hoppas att det håller i sig ett tag så jag får lite gjort ;) (Plugg osv är förträngt at the moment...) Har förresten ännu en fredagsrandom klar också, förutom bullgulltjejen, ska lägga upp dem så snart jag skrivit klart detta. Lägger dem i utkast, säg till mig om det är fel x)

Något som jag tycker hör årstiden till är en artikel om hästens päls; funktion osv, och täcken. Någon som känner sig manad?

Sen har jag förslag på framtida artikelserier, (Apropå det där med att vara ute i god tid, hehe) då jag tycker det vore intressant att ta upp olika sjukdomar i en serie, och sedan olika alternativbehandlingsmetoder i en annan - Vad tycker ni?

En annan sak som eventuellt kan vara bra att ta upp i en artikel tycker jag är lagar och regler för häst. Snabbfakta kring utevistelse, transportering osv. Något jag märkt är att många blandar ihop Lagar med Rekommendationer. Kanske samtidigt passa på att ta upp lite om djurskydd, att det numera är länsstyrelsen som håller i djurskyddskontroller osv. Vi kan kanske skriva lite om vad man skall göra om man ser djur som blir misskötta? Jag vet inte om ni tycker detta hamnar off topic men jag tror faktiskt att det är ganska viktigt för folk att känna till.

Sen det jag nämnde igår, en lite djupare artikel om dagens veterinärutbildning som gärna får innehålla en intervju med hyfsat nyexaminerad veterinär. Känns ju lite knasigt att skriva om dagens veterinärutbildning och intervjua någon som gick utbildningen för 30 år sedan. Förhoppningsvis har det ju förändrats i alla fall lite sedan dess ;)

Jag brainstormar lite basic artikelämnen med mig själv nu haha!
- Bom VS Bomlöst i sadeln.
- En sund exteriör.
- Vad är en meditation? + en vägledd meditation.
- Stångbettets funktion.
- Hästkroppens delar, fysiologi och anatomi.
- Första hjälpen för häst.
- Djurkommunikation.

Ni får gärna plocka nån av dem om ni skulle känna för det eller har idétorka :) Lade upp lite Yotutubelänkar innan också ihop med en BackonTrack-artikel, placera det där det passar eller bli arg på mig om det är fel ;)

Det var allt för mig denna afton (Tror jag...)

Tjolahupp Fartgupp, sköt om er!

Hanna: -Grovfoder, hm, viktigt är väl att få med hur näringsämnena i hö/ensilage påverkas av lagring, o så är det alltid intressant att se för/nackdelar mellan de grovfoderalternativ som finns. Hittade en intressant sida nyss, hippokraten.se, där det finns faktabaserade artiklar om lite allt möjligt, bla om grovfoder: www.hippokraten.se/hasten/mat/grovfoder
- Jag blev lite sugen på att skriva om hästens värmesystem och täcken, sätter mig gärna med den! Hästtäcken var med som ämne i P4 nyheter häromdagen, det klippet kan man slänga med... eftersom det är väldigt aktuellt kanske vi ska ta ta upp det nu på tors istället för "kommunikation" som jag tänkt skriva om?
- Sjukdomar och alternativa behandlingsmetoder låter som bra ämnen att göra artikelserier av! Vi lär väl få öppna upp tisdagen för artiklar snart så mycket inspiration som nu flödar haha
-ang djurskydd, så kan jag (eller nån av er) göra en intervju med min kompis kring det (hon som pluggar Etologi & Djurskydd).

Edda: Du får gärna ta om täcken och så nästa torsdag, då jag ska skriva om minne, i och med att det är årstiden är det nog bra att få upp den snart, vad säger du? :)
Hanna: Ja, vi kanske ska göra så? Så folk inte hinner rusa o köpa på sig alldeles för mycket onödiga täcken utan en tanke på hur de påverkar hästen ;)
Edda: Men då säger vi så! Så jag jag nästa vecka då. ;)

Lite klipp från Tuben! (Linnéa)

Jag fick sluta skolan tidigare idag (Yeay!) och passade då på att knåpa ihop en BackonTrack-artikel, ni hittar den i utkast. Passade också på att leta upp lite inspirerande Youtubeklipp att ta med där det passar :) En del av dem har visats många gånger om i olika sammanhang men de kan ändå vara nyttiga att se tycker jag. Visst, alla är väl inte helt överrens med min syn på hästhantering men det är inte riktigt syftet heller ;)
Välj och vraka!

http://www.youtube.com/watch?v=-zsCtFYmJYo&feature=BFa&list=FLA5rkc_EUsz5jCyb2xz7V8g&lf=mh_lolz


http://www.youtube.com/watch?v=ImzUgnhV-EU&feature=mh_lolz&list=FLA5rkc_EUsz5jCyb2xz7V8g


http://www.youtube.com/watch?v=xYpULTtTqXU&feature=BFa&list=FLA5rkc_EUsz5jCyb2xz7V8g&lf=mh_lolz

http://www.youtube.com/watch?v=aZoMVELCkfk&feature=BFa&list=FLA5rkc_EUsz5jCyb2xz7V8g&lf=mh_lolz

http://www.youtube.com/watch?v=hr5bn8R5CcM&feature=BFa&list=FLA5rkc_EUsz5jCyb2xz7V8g&lf=mh_lolz

http://www.youtube.com/watch?v=vmkxnpkPjWE&feature=BFa&list=FLA5rkc_EUsz5jCyb2xz7V8g&lf=mh_lolz

http://www.youtube.com/watch?v=jokeLqxGNCo&feature=BFa&list=FLA5rkc_EUsz5jCyb2xz7V8g&lf=mh_lolz

http://www.youtube.com/watch?v=ce7sXbDay6c&feature=BFa&list=FLA5rkc_EUsz5jCyb2xz7V8g&lf=mh_lolz

http://www.youtube.com/watch?v=V9SBX3L-bZg&feature=BFa&list=FLA5rkc_EUsz5jCyb2xz7V8g&lf=mh_lolz

http://www.youtube.com/watch?v=Uu-0NesE20g&feature=BFa&list=FLA5rkc_EUsz5jCyb2xz7V8g&lf=mh_lolz

http://www.youtube.com/watch?v=-u0diNIq-Z0&feature=BFa&list=FLA5rkc_EUsz5jCyb2xz7V8g&lf=mh_lolz

Jättebra!!! :)
/Bella

Foderföljetongen

1. Hästens matsmältningssystem / Edda
2. Grovfoder / Linnéa
3. Vatten / Edda
4. Mineraler / Hanna
5. Vattenlösliga vitaminer / Hanna
6. Fettlösliga vitaminer / Hanna
7. Socker / Linnéa
8. Kraftfoder / Linnéa
9. Växter / Bella
10. Människomat / Linnéa

signaturer (Hanna)

Hej hallå! såg nu att vi fått en kommentar som lyder: "Vore jättebra om ni skrev vem som skrivit vad utav er, ni är ju ett gäng olika :) Blir mer personligt och roligare att läsa då." Vi vet ju själva att t.ex Linnéa har hand om våra fredagsrandom osv men det kan ju läsarna omöjligt veta...och även om vi nämner det nån gång så lär vi få nya läsare allt eftersom o ingen vill ju behöva fundera över vemfasenäresomskrivitdethär!? Jag tror det kan va bra att signerar ALLA inlägg framöver, för läsarnas skull!

Ps. vore det inte trevligt med ett skype-möte snart? Stämma av hur vi tycker det funkat, inspirera varandra... hmm? anteckningar till varann har ju funkat helt ok men det vore inte fel att spåra ur en stund med alla ni goa jänter på en å samma gång :')

Jonna:
Har lagt in signaturer på alla inlägg! Håller med dig, signera alla inlägg.
Möte skulle vara bra... Vad sägs om söndag 20.00? Ge förslag annars!

Edda: Söndag funkar bra för mig! och det skadar verkligen inte att ha ett hrrm... "helt-proffesionellt-och-business-likt-möte-med-er".... hehe...

Hovar (Hanna)

Hellu! Tänkte att jag kunde börja skriva på nästa hov-artikel, men vet inte riktigt vad jag ska börja med... sen vill jag även veta om det är nån av er som planerat skriva nånting inom ämnet. Min tanke var att nästa inlägg skulle ta upp helheten kring vägen till friska hovar; allmänt om utfodring, hovvård, motion och miljö. För att nästa omgång ta upp strålröta, som så himla många undrar över och som är en så stor bov när det kommer till ömhet hos barfotahästar. Va tycker ni? Kent Wiberg länkade för övrigt en kul o tänkvärd film om hovbölder på fb: http://www.youtube.com/watch?v=8Aw4yw5Dd2M Den kanske kan vara värd att ha med om man ska skriva om just hovbölder framöver? ;)

Jonna: Gött! Tycker vi ska ta upp detta som någon (du va hanna?) nämde i Barfotagruppen om sambandet mellan (barfota)hovar, magen/betet och hjärtat. Om ni minns? ;)
Blir super med fler hovartiklar! Det är ju ett så stort ämne så det är bra om man kan bryta ner det lite, så man inte får allt på samma gång.
Skulle vara bra om någon ville prata lite om vinklar också sådant. Hur en frisk hov ser ut, alltså.

Hallå flickor! (Linnéa)

Nu är veckans Fredagsrandom placerad i utkast, hoppas ni gillar't! Jag tycker iaf att den är super ;)

Jonna: Jag såg din länk här när fredagens redan var klar, men det där kan säkerligen vara något för framtiden!

Sedan har jag lite frågor och funderingar till er alla. Jag nämnde ju tidigare mitt förslag om en artikelserie kring ämnet vitaminer och mineraler, men vad tror ni om att uttöka det till en "Foderföljetong"? Förutom det jag redan nämnt tror jag att det kan vara nyttigt och uppskattat att gå igenom lite andra grejer, såsom hästens matsmältningssystem, det viktiga med vatten, giftiga VS nyttiga växter, vikten av att analysera sitt grovfoder etc. Efterfrågan verkar vara ganska stor på en vettig källa till information om sådana ämnen tycker jag, vad känner ni? Jag kan då även försöka ordna en bildserie  med instruktioner till  hur man tillverkar sitt eget hönät.
Givetvis har jag inte tänkt skriva allt själv utan hoppas på att ni vill göra det tillsammans :)

Om ni skulle vilja kan jag förresten gärna ordna lite boktips och lägga upp här/i utkast/där ni vill?

Kramis!

****
Tycker också din omgång fredagsrandom va super! Rejäl tankeställare. Antog att du va klar så jag tidsinställde det åt dig. Jag tror också en foderföljetong är bra, och att vitaminer/mineralfakta kommer inbakat i det. Men har du/vi tänkt att berätta om en vitamin/inlägg...? Ja? Nä? Kanske? tänkte mest att det blir ju en himla massa inlägg o väldigt utspritt, då är det väl smidigare att nämna kort om alla vitaminer i ett inlägg och de viktigaste mineralerna i ett annat. Boktips är aldrig fel! Släng upp dem i anteckningar, som vi börjat gjort :) Kramar / Hanna

Det låter super! Jag hade en tanke om att man kan ha denna följetongen som lördagsartikeln? eller torsdagsartikeln xD Men att det kommer upp en ny del, samt en annan artikel varje vecka? Det hade varit väldigt roligt att skriva det alla tillsammans, vi kanske kan göra en liten plan för i vilken ordning vilka delar ska komma? Så det är lite struktir på det=lättare för läsare och för oss! :) Kram! /
Edda

Man kan alltid göra artikelserier med exempelvis vitaminer! Då kan jag fixa det i menyn, så man får allt på samma ställe, behöver bara klicka på en länk. Man kan om inte annat ta några vitaminer i varje inlägg, ifall de blir jättemånga. ;)
Men jag tycker idén verkar super! Håller också med Edda att det skulle vara skoj att ha det varje torsdag eller lördag under en period! /Jonna


Ett tips jag inte riktigt vet vart vi kan ha. (Jonna)

Haha, kan tänka mig att det kan bli en fredagsrandom Linnéa!

www.equisan.se

Det här är verkligen världens coolaste hästhemsida. Vill man ha tillgång till allt kostar det 99 kronor, men det är en engångsavgift. Det finns maaaassor om örter och växter. Sen har de en... hur ska man förklara... modell av en häst som man kan plocka isär. Man kan alltså klicka på en del av hästen (nu pratar vi skelett, muskel, ligament, bursor eller leder) och läsa om dem. Man får latinska namnet, urpsrung, fäste och funktion.
Man kan göra samma sak med hoven.

Man kan läsa massa artiklar om fysiologi. Hästen i rörelse, matsmältning osv.

De startade dessutom Örtguiden precis, där man kan skriva in symtom och få tips om vilka örter man kan använda. Det står att det kostar 29 kronor. Man kan alltid söka utan att betala i alla fall som medlem, men vill man ha namnet på örten verkar man vara tvungen att betala... Vet ej om det är en engångsavgift...
Hur som helst...

Det värsta är väl att de nästan konkurerar ut oss, haha. Men det är ju på olika sätt, och vi erbjuder ju andra saker också... Men hur som helst, det är en awesome sida som vi borde tipsa om!

En till regler. (Jonna)

#5 Layout
5.5
Under artiklar ska författarens logga publiceras. Detta behöver ej göras på någon av temadagarna.

(Loggorna hittar ni längre ner på denna sida. ;) Spara dem på datorn så har ni dem lätttillgängliga!)

Schema! (Jonna)

http://mindwideopen.blogg.se/schema

La upp denna vecka så ni ser hur det funkar. ;)

YT inspiration (Hanna)

#1 http://www.youtube.com/watch?&v=1eMBZ-l41Nk
Allmänt mysigt o tänkvärt klipp, tycker denna tjej är duktig o fin i sitt sätt med hästarna. Hon har drygt 300 klipp på sin yt-kanal så ja... det finns inspiration att hämta i mängder där, för den som intresserar sig av trickträning, "frihetsdressyr" och bettlös ridning. Här är ett av hennes nyaste klipp: http://www.youtube.com/watch?v=WzD7HaTj5oo

#2 http://www.youtube.com/watch?v=PMfcc0hzGMU
NHE Horse Revolution kanske kan va värt att ladda upp nån gång? Det är väldigt provocerande o visar inga mellanting men ja, syftet med klippet är ju att man ska bli rejält medveten om hur skadligt bett, felaktig ridning och slag kan vara

#3 http://www.youtube.com/watch?v=nFp4qGs-xRk
nu snackar vi sprallig o lekfull häst! Sjukt glädjespridande!!!!

#4 http://www.youtube.com/watch?v=-PVFBGN_zoM
HAHAHHAHAHHAHAHAHAHHA!!! (denna slängde jag bara med för att... hahahahhahahahahhahahahahah deras skratt <3)

#5 http://www.youtube.com/watch?v=Z9Th3ZiFlto
långt klipp på en underbar frihetspromenad! finns mycket annat fint värt att visa på kanalen: http://www.youtube.com/user/agnesiroy

har typ 100000 samlade intressanta hästklipp på min förra blogg hehe...

Bloggdesignfråga! (Edda)

Är det bara på min dator som det skår "kommentErer" under inläggen på?

Jonna: Inte för mig. o.o Verken på PC'n eller Mac'n...

Bloggbombning...? (Linnéa)

Helloo, this is Linnea writing!
Hehe nu händer det grejer! Jag har lyckats stoppa in ett Fredagsrandomsinlägg och en artikel i utkastet. Dock failade jag helt med "inbäddningen" av YT-film i det förstnämnda så gav upp och klistrade in länkarna istället x) Hoppas att någon kan hjälpa mig att fixa det och även att placera dem i rätt kategori.
Artikeln är det fritt fram att korrigera och/eller publicera när det passar :)

Jag har även pratat lite löst med Jonna om en artikelserie som berör ämnet Vitaminer och Mineraler. Min tanke var att publicera en artikel i veckan. Den första innehåller en generell beskrivning vad det är, skillnaden mellan vattenlösliga och fettlösliga vitaminer, syntetiskt VS naturligt ursprung osv. Sedan innehåller varje artikel (som visserligen kanske inte blir jättelånga?) fördjupa sig i en specifik vitamin/mineral. Ex vitamin E, vart man hittar den, hur hästen bäst tar upp den, vilker funktion den fyller i kroppen, brist-/överskott symtom/sjukdomar, hur kan man tillsätta den etc.
Vad tycker ni? Verkar det vara ett bra upplägg? Jag tycker det är ett mycket intressant ämne och skriver gärna om det men har givetvis inte heller något emot att låta er andra vara delaktiga i det ;)

För en stund sedan lade jag upp lite olika citat från Emelie Cajsdotters bok "Zander och Tiden" här under "Anteckningar", jag hade dem ändå lagrade på datorn och tänkte att de kanske kan komma till användning här. Känn er fria att använda dem där ni tycker att de passar.

Jag har aldrig använt blogg.se innan och är helt novis på hur det funkar, hoppas ni kan ha lite överseende med mina tabbar nu i början?  Gör jag något galet så var inte rädda för att säga till mig, annars lär jag mig aldrig x)


Edda:
Jag tycker detta låter som en fantastiskt bra idé! Jag är själv jätteintresserad av att läsa det!
Hanna: JJAAAAJJAJAJJA SNÄLLA SNÄLLA! jag har nyligen kastat mig in i detta mineral och vitaminträsk (beställde en bok senast idag för att bättra på kunskaperna hehe) så en artikelserie vore asbra, tror många har bristande kunskap (jag t.ex höhö) eller kanske ingen koll alls på detta! BA KÖR!

Citatbank ur Zander & Tiden

Citerat ur "Zander och Tiden", Emelie Cajsdotter, s. 33

"En sak skall du veta, sade han, att människan mer än någon annan varelse kämpar emot livskraften, rörelsen, och blir därmed en slav under den. Hon känner sig maktlös. Och vad händer med någon som är maktlös? Man försöker att ta kontroll över tiden, så att man blir herre över rörelsen.
Man njuter inte av livet. Man accepterar det inte."

Citerat ur "Zander och Tiden", Emelie Cajsdotter, s. 46

"Människan har en enorm kreativ potential. Men vår intelligens och våra möjligheter till fria val innebär också ett ansvar. Respekten för andras frihet. Istället för att se det som vår självklara rätt att styra och kontrollera vår omgivning, skulle styrkan av vår intelligens kunna användas på ett mer långsiktigt sätt. I samverkan med omvärlden, inte i strid mot den."

Citerat ur "Zander och Tiden", Emelie Cajsdotter, s. 47
"Det finns djur som inte håller med om att människan är den intelligentaste av varelser. Djur som inte låter sig kuvas eller domineras på endast människans villkor. Av förklarliga skäl avlivas ofta sådana djur. De anses farliga eller ohanterliga.
Men kanske är det så, att allt de kräver är att bli behandlade med respekt. Det handlar om att hitta fram till en kompromiss, så att man arbetar tillsammans, på lika villkor. Det är inte alltid enkelt, men det är möjligt."

Citerat ur "Zander och Tiden", Emelie Cajsdotter, s. 50
"Corinth ansåg att människan, i sin önskan att alltid vara den intelligentare, sänkte intelligensen på allt i sin omgivning istället för att höja sin egen. På så vis kan människan dominera och se ner på sin omgivning istället för att själv utvecklas."

Citerat ur "Zander och Tiden", Emelie Cajsdotter, s. 87
"Tätt knuten till rädslan och aggessiviteten finns maktkampen. Känslan av att man endast är säker när man står överst på trappstegen. Och den djupa avgrund som känslan av maktlöshet innebär."

Citerat ur "Zander och Tiden", Emelie Cajsdotter, s. 93
"Ett djur kan aldrig bli en bruksvara. Man kan inte köpa en häst endast i ett syfte att bruka den, likt en bil eller en motorcykel. Snarare är det så att man köper ett ansvar, gåvan att förvalta. Man kan inte förutsätta att någon levande varelse automatiskt skall utföra det man begär eller önskar. Man äger aldrig den andres vilja, oavsett hur mycket perngar man har betalat."

Citerat ur "Zander och Tiden", Emelie Cajsdotter, s. 167
"Utan fallskärm och säkerhetslinor. Du är fri i tanken och i rörelsen. På så sätt ger du styrka till hästen, som i sin tur lyfter dig över hindret. Det är att flyga, att frigöra tanken.
Kanske kan det få dig att inse att du faktiskt är fri, att du med tanken skapar dina egna gränser. Det är så många som istället försöker kontrollera rörelsen, fortsatte Mio.
De försöker fånga friheten. Det är inte samma sak som att flyga. Det är att endast utnyttja en bråkdel av sin egentliga potential.
Justus bröt sig in i samtalet. Styrkan i koncentrationen, menade han, har att göra med hur klar du är i din tanke. Först måste du tömma huvudet på alla andra tankar. Du måste tydligt och ärligt se vad det är du vill. Bli ett med din tanke och det du gör. Det är att agera utan förvirring, utan begär.
Det är att leva fullt ut."

Citerat ur "Zander och Tiden", Emelie Cajsdotter, s. 110
"Ni tycker kanske att katter sover mycket. Men vi är medvetna om att vi sover. Vi reser."

Citerat ur "Zander och Tiden", Emelie Cajsdotter, s. 229

"Mio talade mycket om hur vi människor inte var medvetna om vår egen tyngdpunkt. Enligt honom fanns den mitt inne i magen, strax under naveln. Fann man den punkten kom kroppen automatiskt i bättre balans.
Han visade också bilder av andra viktiga punkter, i vader, fötter, axlar och armbågar. Samt en punkt högt upp i nacken, strax under skallbenet. Huvudet måste ha något stadigt att vila på, förklarade Mio. Tyngdpunkten skall inte ligga i själva huvudet, då blir det obalans.
Så förmedlade han en bild av en ryttare som hade en spänning i korsryggen. Den spänningen ledde till att tyngdpunkten i magen, själva grundbalansen, försvagades. Dämed ändrades hela ryttarens kroppshållning, alla andra balanspunkter förflyttades. Detta påverkade i sin tur hela hästens rörelsemönster.
På så sätt kan hästen visa symtom på ryttarens problem och omvänt. Genom att medvetandegöra dessa mönster kan man finna vägen till en annan, djupare balans. En maktkamp mellan ryttare och häst kan aldrig lösa några problem, menade Mio.
Den vägen leder aldrig till ömsesidig balans."

Citerat ur "Zander och Tiden", Emelie Cajsdotter, s. 286
Människorna, sade Zelda, använder inte sin ryggrad. De blir stela, också i sina tankar. För att hålla kontrollen över sina tankar spänner de nacken och minskar sitt synfält. Människorna ser rakt framåt. De tar spjärn med fötterna i marken, som om de höll på att tappa balansen. Så låser de bäckenet, som för att inte falla.
De litar inte på luften, sade Zelda. De är inte medvetna om att de bär upp sina armar med skuldrorna. De är inte medvetna om luften.
Människan är klar över att hon står med fötterna på jorden, men hon tycks ha glömt att det är i luften hon rör sig"

Känn er fria att plocka av dessa och publicera där ni tycker att de passar! //Linnéa


Ett Youtube-klipp (Edda)

http://www.youtube.com/watch?v=LzZkqV5JAUg

Såg detta klipper från Paulina med Alvin och tyckte det var mycket intressant! Kanske något för en onsdag, eller för en fredag? Tror ni att läsarna skulle uppskatta något i den stilen?

Och så får man ju fråga Paulina då.. x)

Dominans i en flock... (Jonna)

http://www.youtube.com/watch?v=tql546leL6Y

Vad tycker ni om detta? Verka rju vara Monty Roberts...
Svara gärna nedanför vad ni tycker... (Gå in och redigera inlägget!)

Edda:
haha, trevligt med lite inter-blogg-kommunikation. ;) Jag delar nog uppfattning med Jonna och, som jag har förstått det, boken Alla Kunges Hästar! Om hur varje individ i flocken har sin uppgift, inte sin rang. Och för vissa hästar med vissa uppgifter är det viktigt att få mat så det räcker, därför får de äta först. Och att de bråk om mat vi ser i hagen kan ha att göra med att det är en dysfunktionell flock, och/eller lite vad jag pratat om i inlägget som dyker upp idag, torsdag. Det man seri början av videon har jag inte direkt en uppfattning om... Jag vet inte om detta är första gången hästarna ses, det kan vara lite uppspelt "ooh, en ny häst hälsa, aah, läskigt och roligt", eller om det är skillnad i ålder.. Men jag tror att "ledarstoet" de pratar om sen snarare är hästen i flocken som har ´den uppgiften: att ha koll på eventuella faror. (Jag sitter i datasalen på skolan så jag får ha lågt ljud och hör inte allt) x)

Signaturlogga!

Behöver endast läggas upp under en artikel, tycker jag. ;)
Spara ner någonstanns där ni vet var ni har den, annars ligger den kvar här.

VIKTIGT att ni väjer 700 px när ni laddar upp bilden! (Bredd 700)


Blandat bös (Hanna)

Håller med om att responsen varit asbra hittills! många både lika och oliksinnade personer jag känner blev intresserade direkt länken släpptes :)

Ang svar på kommentarer och blogresponse, den uppgiften kan jag tänka mig å ta i den mån min kunskap räcker till hehe. Men är det inte en allmän fråga utan man får funderingar kring ett specifikt inlägg så tycker jag nog ändå att den som skrivit försöker hålla koll o svara. De vet ju poängen med sitt inlägg bäst.

Kan även hålla igång facebooksidan om ingen annan är väldigt sugen. Har redan börjat med det så det är ju bara å fortsätta för mig isf ;)

Sen funderar jag på tisdagarna, som är tomma än så länge. Tycker det är lite synd. Kan vi inte ha tisdagen som en tänkvärt-dag? Lägga upp citat, korta fakta, tips, o kanske en krönika nån gång i bland. *viftar febrilt med en frivillig hand om ansvaret*
(EDIT av Jonna! Här håller jag upp en liten hand och föreslår att vi i så fall väntar ett tag med det. Så vi inte säger att vi inte ska ha något där, och sedan... har något där... Om ni förstår? Vi kan ta upp det om någon vecka, kanske?)
**** Yes Jonna, håller med där. Men när vi kommit igång o allt funkar som det ska så tycker jag det vore bra o fylla även tisdagen :) Men ja, vi tar det när det känns läge för det! / Hanna ****

Vill även efterlysa en sida för bloggens schema, där vi efterhand går in o fyller i vem som ska skriva, kort om innehållet och i vilken kategori. Så blir det hela lite mer överskådligt, man kan planera sina texter och lägga in dem så att t.ex en ny artikel om hovar inte kommer för snabbt inpå den förra. För vi har ingen sån sida...väl? x) Jonna styr du upp!? bara nåt enkelt, som denna anteckningssida, ett inlägg = en månad med veckor numrerade o dagarna skrivna rakt upp o ner!
(Jonna: I'm on it! Idag hinner jag dock inte då jag har presentationer hit och dit till människor och politiksnubbar, sommarjobbet, men ikväll så!)


Här är för övrigt lite citat som kanske kan komma till användning;

" … equestrian sport by nature can’t be even defined as a sport. Yes, any sport includes records and victories, but these records and victories are gained by one’s own sweet and blood, by one’s own pains and efforts. And equestrian sport (if we study the issue) represents parasitizing on physical abilities of another living being which does not want to be engaged in this sport but forced to it by pain and beating. So why the hell we call it a sport? Among all sportsmen there are no more than two percent of real sadists, and others just do not realize what they’re doing”.
/ Alexander Nevzorov “The Horse Crucified and Risen”

-----

"Om jag vill föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än hon gör, men först och främst förstå det hon förstår. Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan och vet mera. Vill jag ändå visa hur mycket jag kan så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad istället för att hjälpa henne. All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att vilja härska utan att vilja tjäna."
/ Sören Kirkegaard
-----

"Life isn't about finding yourself, it's about creating yourself."
/ George Bernard Shaw
-----

Edda: *viftar lite försiktigt med en hand* uh, ber officiellt om tillåtelse att sno det sista till en egoboost?
Hanna: Du ges alla officiella tillåtelser i hela stora vida världen att göra så! Hejaheja!
Jonna: Det sista citatet är anledningen till att jag alltid kör på Crea Diem (skapa dagen) istället för Carpe Diem (fånga dagen). x)

Svara på kommentarer. (Jonna)

Vi skulle behöva någon som ville ha hand om att svara på kommentarer. Dels helt vanliga kommentarer bara för att vara snäll, men också frågor och sånt som kommer via Blogresponse... Om man inte vet svaret får man självklart skicka frågan vidare, som vanligt! Någon som känner sig manad? ;)

Så här efter starten... (Jonna)

Tycker det är super med den positiva responsen vi fått över vår blogg! :D
Nu fortsätter vi i samma stil!

Börja gärna lägga in saker ni hittar här, videor, länkar, bilder, citat, böcker osv osv. Sånt som någon gång kan bli användbart i bloggen. Följ bara instruktionerna "up there".

Nya regler (Jonna)

Jag la till två regler till under #2 Ansvar!

2.4 Kolla Anteckningar med jämna mellanrum! Det kan ha kommit upp viktiga anteckningar eller förslag där.
2.5 Man måste meddela i tid ifall man ska resa bort eller på annat vis vara otillgänglig. Ta kontakt med Jonna via mail eller sms.

Boktips (Jonna)

Några boktips!

Alla Kungens Hästar - Emelie Cajsdotter
Zander och Tiden -  Emelie Cajsdotter
Vem är jag : Och i så fall, hur många? - Richard David Precht
Att välja glädje - Kay Polack
The Secret : Hemligheten - Rhonda Byrne
Ett med Hästen - Sally Swift
Dansa med hästar - Klaus Ferdinand Hempfling
Hästens Själ - Klaus Ferdinand Hempfling
Hästägarens Örtabok - Hilary Page Self
Lycka Nu - Titti Holmer

Youtubeklipp (Jonna)

WeStopHate video
WeStopHate Emily-Anne Rigal, Skapare av We Stop Hate.