Foderföljetong #4: Fettlösliga vitaminer

Allmänt om vitaminer
Behövs bl a för en optimal tillväxt, god hälsa och motståndskraft mot sjukdomar. Flera av vitaminerna kan hästen bilda själv inuti kroppen, men vissa måste tillföras eller kompletteras via fodret. Vitaminer är mycket känsliga ämnen och förstörs lätt av syre, fukt, ljus, värme och andra spårämnen (metaller). Hur fodret skördas, tillagas och lagras är avgörande för vitaminernas hållbarhet. Vitaminbrist är ofta bunden till en brist på mineraler. Vitaminerna tas nämligen inte upp och verkar i kroppen på ett optimalt sätt om hästens intag av mineraler är i obalans. Stressfaktorer som transporter, sjukdom, pälsfällning och -sättning, högre ämnesomsättning, stallbyte m.m. innebär ett ökat vitaminbehov.

Man skiljer vitaminerna mellan fettlösliga och vattenlösliga. Under normala omständigheter lagras de fettlösliga vitaminerna i kroppens fettdepåer, därav finns en risk för överdosering om mängden överskrider behovet. De vattenlösliga vitaminerna lagras inte i kroppen utan måste fyllas på i stort sett dagligen. Eventuellt överskott utsöndras via urin och svett.



Fettlösliga vitaminer:
Vitamin A
Funktion: Påverkar ögat och mörkerseendet, slemhinnor, viktig för god fosterutveckling, hjälper kroppen att höja resistensen mot sjukdomar, förgiftning, parasitinfektioner etc. Lagras främst i levern och finns naturligt i fiskleverolja och i grönt, näringsrikt grovfoder. Giftigt i för stora doser.
Bristsymptom: Förändringar i slemhinnor och hud, matt och gles pälssättning,
dålig tillväxt, sterilitet, minskad fertilitet, försämrad syn (nattblindhet).

Vitamin D
Funktion: Produceras i hästens kropp när den belyses av solljus. Behövs för en god skelettillväxt eftersom vitaminet reglerar omsättningen av kalcium och fosfor. Saknas vitamin D kan inte kalcium tas upp på ett optimalt sätt i kroppen. Rent D-vitamin är det enda vitamin som klassificeras som gift.
Bristsymptom: Benskörhet, försämrad tillväxt, deformerade leder,
dålig tandemalj och försämrat immunförsvar.

Vitamin E
Funktion: Vitamin E är ett samlingsnamn för åtta olika naturliga föreningar, vilken alfatokoferol är den vanligaste och mest aktiva. Agerar antioxidant tillsammans med selen och samarbetar med vitamin C i immunförsvaret. Skyddar vitamin A från att oxidera, reglerar kolhydrat och kreatin, stärker muskler och vävnader, ökar syreupptaget i muskler och celler m.m. Kan ges i stora doser och behövs i större giva vid hård ansträngning för snabbare återhämtning. En för hög halt av järn i kroppen förstör vitamin E.
Bristsymptom: Muskelskador i hjärtat, korsförlamning, förtvinad muskelmassa,
fertilitetssjukdomar, leverskador och förändringar i fettdepåerna.

Vitamin K
Funktion: Behövs för en normal blodkoagulering. Verksamt i cellernas ämnesomsättning. Finns i flera former; K1 (fyllokinon) finns naturligt i många växter. K2 (menaquinon, har ca 75% av vitamin K1:s effekt) bildas i tunntarmen både hos människa och häst. Den syntetiska formen K3 (menadion) omvandlas till K2 i tunntarmen. Vitaminet förstörs av vissa gifter och mediciner, bl a antibiotika samt upphettning av foder. Mycket höga doser av vitamin K ger ingen skadlig effekt.

Bristsymptom: Blodet stelnar inte vid in- eller utvärtes blödande sår.


Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]