Youtubeklipp #12



www.youtube.com/gily07


Boktips #12: Läk dig själv

Läk dig själv: med framtidens medicin - homeopati, näring och medvetenhet
Av Monica Nicou, Hanne Kristensen, Helen Broander.

Baksidetext: Läk Dig Själv är boken för dig som vill ta kommando över din egen hälsa, utveckla din energi och öka ditt välbefinnande. Boken bygger på den moderna synen på människan som en energivarelse och belyser hur tankar och känslor påverkar våra kroppar, vår energinivå, hälsa och sjukdomsutveckling.
Boken ger dig värdefulla kunskaper om hur du kan läka dig själv inifrån med hjälp av naturliga medel som näring, energimedicin och örtmedel. Du får även en guidning i hur du kan utveckla din medvetenhet om dig själv, din energinivå och hur du fungerar. Med ökad självinsikt kan du stärka dig mentalt, emotionellt och fysiskt och bidra till din egen självläkning.
Du får också tips och råd för egenvård med naturliga medel. Slå upp dina symptom i det omfattande symptomregistret. Låt boken bli din och familjens uppslagsbok.

"En otroligt bra och omfattande bok som utstrålar kunnighet, klokhet och ett varmt hjärta. Den lyfter fram många områden som vitalkraften, näring och energimedicin och visar enkelt och lättfattligt på vägar ur ohälsa och trötthet. Det är en lärobok för den moderna människan - den som söker vitalitet, välmående och läkning på flera plan". Sanna Ehdin, fil. dr, immunolog och författare till "Den självläkande människan"

"En mycket intressant bok som ger en helhetssyn på människan och visar på spännande komplement till skolmedicinen". Björn Branth, överläkare Stockholm Spine Center.

"Läk dig själv är en mycket välskriven och spännande bok om hur kropp och själ samverkar till läkning. Den integrerar begreppen energimedicin och näringsmedicin på ett lättillgängligt sätt och ger värdefulls tips till självhjälp. Jag vill varmt rekommendera boken". Peter Wilhelmsson, naturläkare (SNLF) och näringsmedicinare (NMTF) vid IFM kliniken Falun.

"Denna bok visar hur homeopati kan vara ett utmärkt komplement till den vanliga sjukvården och ibland till och med ersätta skolmedicinen, något som är min egen erfarenhet sedan 20 år som praktiserande läkare". Anders Forneus, allmänläkare och hudspecialist, Uppsala.

Du får nya perspektiv. Läs om:

Hur sjukdom kommer inifrån
Vad som händer när du tänker och känner
Hur du tolkar kroppens signaler
Hur läkning sker inifrån och ut
Medicin som är som medkraft istället för motkraft
Hur du kan tänka dig till balans

Min åsikt: Denna bok rätade ut många av mina frågetecken och har vart till stor hjälp för mig i min längtan att lära mig mer om homeopati och andra kraftfulla hjälpmedel till läkning. Jag ifrågasätter i stort sett alltid all information jag får och söker alltid ett logiskt samband. Genom läsningen av boken lämnades jag aldrig undrande under längre stunder, den besvarar mina följdfrågor väldigt bra.

Hela upplägget av boken är mycket enkelt, tydligt och pedagogiskt. Det beskrivs tydligt hur homeopati fungerar, symtom på olika obalanser i kroppen, förslag på orsaker och behandling etc. Läsaren får även följa olika patientfall där patienten lider av olika besvär där såväl symtom som orsak och behandling noggrant beskrivs och förklaras.

Jag uppskattar vekligen sättet som boken väver samman logik med mystik. Jag som läsare får en tydlig inblick i hur en homeopat arbetar och hur mångsidig homeopati som verktyg till hälsa faktiskt är!

Det är en stark rekommendation från min sida att läsa denna bok, låt dig fascineras och utvecklas!




Egoboost #11

Anyone can do anything, because everything is the result of someone.
- Vem som helst kan göra vad som helst, för allt är resultatet av någon -

- Alex Day

Alla dessa drömmar vi små människor har. Alla dessa stora människor vi vill bli. Vi lever som dvärgar i ett Universum av jättar. Dvärgar som tror att de växt färdigt, att detta är gränsen, större blir vi inte. Dvärgar som har väldigt, väldigt, fel.

Alla jättar i världen var en gång dvärgar.

Och varenda liten dvärg kan bli en jätte. Det är våra drömmar som är våra växthormoner. Inte vårt genetiska material. Inte våra föräldrar eller farföräldrar. Inte vår omgivnings förväntningar. Inte våra egna förväntningar.

 


Foderföljetong #7: Socker

Dagens del av vår foderföljetong kommer handla om socker.

Socker är ett samlingsnamn för flera organiska ämnen, sockerarter. Detta är mycket mer avancerat än vad många tror, då sockerarterna delas in beroende på olika faktorer, ex. hur många kolatomer de innehåller.
De som är mest intressanta ur utfodringssynpunkt är glukos och fruktos. Dessa förekommer fritt i naturen. Glukos benämns då som druvsocker och finns i bland annat frukt och honung. Fruktos finns också i honung men även i frukt och gröna blad. Grovfodrets sockerinnehåll består mest av fruktos.

Anledningen till att många ägare till hästar med tendenser till fång varnas för frostbitet gräs är för att gräsets naturliga överlevnadsmekanism vid frost automatiskt skickar upp sockerreserver i strået för att överleva kylan. Enkelt förklarat klarar hästar med lågt immunfösvar inte av den sockermängdens påfrestning på kroppen och ett fånganfall är utlöst.

Medvetenheten om sockrets inverkan på kroppen ökar mer och mer bland människor men i hästvärlden är det fortfarande en lång bit kvar. Många är exempelvis medvetna om att Betfor är melasserat och således har ett stort innehåll av socker, men få vet att även andra fodermedel, såsom havre eller korn, också innehåller en stor mängd socker i form av stärkelse.

Näringsinnehåll i två vanliga sädesslag, räknat i procent. (
Hämtat ur boken Hästens näringsbehov och utfodring).

Havre:
Stärkelse    39-55
Protein         9-16
Fibrer         20-39
Fett               5-7
Socker          1-3
Aska             1-2

Korn:
Stärkelse   53-67
Protein        9-14
Fibrer        16-25
Fett              3-4
Socker         1-6
Aska            2-3

Observera alltså att stärkelse omvandlas till socker i kroppen.



Nu kan det vara lätt att tro att hästen inte bör äta socker alls, men inte heller så är fallet. Socker ger hästen energi och i rätt mängd och form är det nödvändigt för många processer i kroppen. Vad som är optimal mängd går inte att säga generellt då det beror på den individuella hästens arbetsmängd och förbränning. Dock är det så att i dagens hästsverige är det i regel mycket vanligare att hästar lider av ett överskott än underskott av socker. Detta ihop med vanliga obalanser i kroppen leder lätt till olika sjukdomar och svampangrepp, såsom fång, strålröta etc. Oftast innehåller hästens grovfoder mer än tillräcklig daglig dos socker för en häst i normalt arbete. Därför är det viktigt att försöka minska mängden socker som hästen får i sig utöver ordinarie grovfodergiva, för att minska riskerna för ex. strålröta, eftersom svampen som ger rötan lever på det sockeröverskott som hästen har i kroppen. Uträkningen är enkel: minimalt sockeröverskott = minimal röta.

I studier på människor har det konstaterats att socker är lika beroendeframkallande som heroin. Om man har en häst med mycket stort dagligt sockerintag kan det nog, med detta i bakhuvudet, vara sunt att trappa ner mängden socker/dag successivt.


Fredagsmys #11

Denna fredag har jag valt att dela med mig av en riktigt fin och tänkvärd text hämtad ur boken "Det Är Aldrig Kört". Läs, och tänk!

"Israel har två sjöar: Kinneretsjön (som kanske är mer känd som Gennesaretsjön eller Galiska sjön) och Döda havet (som namnet till trots är en sjö och inte ett hav).

Galileiska sjön är inte särskilt stor. Den är faktiskt bara 168 kvkm, vilket motsvarar ungefär en elftedel av Vätterns yta. Men det är en sjö full av liv, och den är mycket viktig för Israel. Galileiska sjön utgör nämligen landets viktigaste vattenreservoar och vattnar bland annat de torra sydvästra delarna av Israel. Många fiskare förtjänar också sitt levebröd här, bland annat genom att fånga Petrusfisken (tilapia), en uppskattad delikatess på många restauranger.

Floden Jordan, som rinner genom Galileiska sjön, rinner vidare söderut och når så småningom Döda havet. Döda havets vattenyta är jordens lägsta punkt, eftersom den befinner sig 417 meter under vattenytan. Och precis som namnet antyder finns här inget liv - inga växter eller djur överlever på grund av den höga salthalten. Den som ger sig ner i Döda havet för att bada får stå ut med den svidande känsla i ögon och eventuella öppna sår som salterna och mineralerna i vattnet orsakar.

Vad är då skillnaden mellan den livgivande sjön och det Döda havet? Det är inte vattnet i sig - samma vatten från Jordan rinner in i båda sjöarna.

Skillnaden är att Galileiska sjön inte bara tar emot Jordans vatten utan också har utflöden. För varje droppe sjön tar emot, ger den en droppen vidare. Döda havet däremot, har inga utflöden. Bortsett från avdunstningen behåller Döda havet varje droppe som rinner in från  Jordan.

Den sjö som ger vidare flödar av liv, medan den som behåller allt för sig själv är helt död."

Oliksidighet för hästar

Oliksidighet är något vi tar för givet. Men det är inte bara människor som är vänster- eller högerhänta, vi vet att många hästar föredrar ett speciellt varv, och även djur som apor, höns, fiskar och reptiler har visat tecken på detta.
Indikatorer visar nu att oliksidigheten för hästar inte bara gäller vilket varv de väljer att gå i, utan även t.ex. vilket öga de väljer att titta ur. Det är välkänt hur en häst kan vara van vid eller ignorera något från ena sidan, men reagera starkt när den senare stöter på samma föremål när den ser det genom det andra ögat. Teorin om hur detta har att göra med de särade hjärnhalvorna överges mer och mer, och teorin om att det beror på en medfödd oliksidighet växer.
Hur hästar väljer att titta på något har visat sig bero på om vad de tittar på är av intresse för dem. Uppfattas föremålet som positivt eller negativt väljer de ofta att titta genom sitt ”favoritöga”. De har visat sig vara osäkrare på hur de ska förhålla sig till nya föremål när de ser det genom det andra ögat.
Undersökningar har visat att en stor majoritet av hästar väljer att titta genom vänster öga, samt att hästar som hanterats och tränats liksidigt från båda sidorna inte visar samma fallenhet.




Youtubeklipp #11 Lina vall 6 feb



Tycker det ser väldigt harmoniskt ut, även när hon vallar flocken i galopp så är det ingen som ser stressad ut.

www.youtube.com/user/dalpraktiken


Boktips #11: Zander och Tiden

Zander och Tiden
av Emelie Cajsdotter

Ni kan hitta boken {här}

Baksidetext: Tiden är människans största fiende, sade Zander. Snart skulle han lämna sin kattkropp. Han skulle resa vidare. Men först var det något han måste berätta. Ni kan förstå och analysera, ni människor, sade han. Men ni har glömt hur man upplever det som verkligen är viktigt i livet.

Zander och tiden handlar om djurs sätt att se på födelse, död och åldrande. Om människans rädsla inför det okända, samt vårt förhållande till tiden.

Min åsikt: Emelie Cajsdotter har ju även skrivit Alla Kungens Hästar som vi tipsade om för några veckor sedan. Denna bok är lika fantastisk. Hon skriver på ett liknande sätt, men historierna är nya. Och jag kan lova att den är väldigt inspirerande, även för er som inte tror på djurkommunikation. Emelie ifrågasätter och vänder och vrider på våra uppfattningar, och får en att faktiskt tänka till över hur vi beter oss.
Zander och Tiden kan läsas fristående från Alla Kungens Hästar, och vilken ordning man läser spelar egentligen ingen roll. Men jag tycker att man någon gång ska ha läst dem båda, det är en väldigt nyttig läsning!


Egoboost #10

Kommer ni ihåg klasskompisen jag berättade om? Som gömde sig?

Jag pratade med henne.
Jag lämnade en post-it i en av hennes skolböcker, där jag berättade att hon var vacker. Sedan pratade jag med henne. Nu blir hon vackrare för varje dag som går, för jag startade en lavin.

Jag vet inte om hennes liv är bättre. Jag vet inte om hon mår bättre, eller är gladare, eller mindre blyg. Jag vet bara att hon nu pratar med mig, att hon inte gömmer sig så mycket längre.
Jag vet inte om det är min förtjänst. Jag vet inte om jag ska känna mig stolt, eller om hon ska känna sig tacksam. Jag vet bara att jag inte hade en aning om hur trevlig hon var.

Fundera på det en stund.

Foderföljetong #6: Mineraler

Mineraler är minst lika viktiga för hästkroppen som vitaminer. Faktiskt skulle man kunna säga att mineraler till och med är viktigare, eftersom en häst med mineralbrist inte kan ta till vara på vitaminerna den får.
Förr i tiden fick hästar i sig de mineraler de behövde via gräs och jorden, men på grund av industri och att vi utarmar (överanvänder) åkrarna så har mineralhalterna sjunkit drastiskt. För 100 år sedan var näringsvärdet nästan 100 % i jorden, i dagsläget är det omkring 50 %. Därför behöver vi ibland hjälpa hästarna genom att tillföra mineraler i deras foderkost.

En häst som inte får i sig de mineraler de behöver drabbas av störningar i immunförsvaret och organen i kroppen. Tecken på detta kan vara allt från kolik, fång, njur/leverproblem, kramper och benskörhet till allergi/astma, strålröta, eksem och mugg. Den kan även drabbas av psykiska problem, som att bli hängig och frånvarande eller ha hett humör och kort stubin.

Allt i hästens kropp hänger ihop
Ju mer man studerar och läser om hästar och hur deras kroppar fungerar, desto mer inser man att allt hänger ihop. En häst med ont i ett ben behöver nödvändigtvis inte bara vara en häst med ett ont ben, utan en häst med brist på en mineral som i sin tur påverkade ett organ som i sin tur gjorde att hästen rörde sig annorlunda tillslut överbelastade ett ben. Man kan tycka att det är långsökt, men ofta är det faktiskt så här! Brist på något har ofta en dominoeffekt, och påverkar i slutändan hela hästen.
Nästan alla mineraler jag skrivit om här nedan hänger ihop eller beror på en annan. Det är alltså viktigt att kombinera dem på rätt sätt.

Kalcium
Ni vet hur våra föräldrar alltid tjatade på oss att dricka mycket mjölk när vi var yngre, för att vi skulle växa ordentligt? I mjölk och andra mejeriprodukter finns en mineral som heter kalcium. Kalcium finns även i våra och hästars skelett, det är faktiskt en väldigt stor beståndsdel! Det finns även i tänder, hovar och proteiner och vätskor i kroppen. Det är alltså väldigt viktigt att vi får i oss kalcium. Det är även nödvändig för att nervimpulserna och muskelfunktionen ska fungera normalt.
Om hästen inte får tillräckligt med kalcium finns risken att den börjar "ta" det från skelettet, vilket kan försvaga skelettet och störa skelettutvecklingen hos växande hästar.

Fosfor
Näst efter kalcium är fosfor det den viktigaste mineralen hästar behöver. Även denna mineral är en viktig beståndsdel i skelettet och tänderna, samt för energiomsättningen som tar vara på energin i maten och gör den användbar.
Trots att det finns mycket dåligt med fosfor i våra marker (och då även i gräset och höet) så har hästar sällan brist på fosfor

Magnesium
Denna mineral samarbetar med båda kalcium och fosfor. Magnesium spelar en stor roll för hur mycket syre cellerna får, det är alltså viktigt att hästar som tränas och tävlas hårt har tillräckligt. Utöver detta behövs magnesium för proteinomvandling och nervcellernas funktion.

Bor
Om det finns ett underskott av bor kan inte hästarna ta upp kalcium och fosfor till fullo. Detta kan leda till ledinflammation och reumatiska problem. Ges det i för stora mängder kan det bli skador på levern.

Järn och Koppar
Detta är en mineral som man ska vara försiktig med. Visserligen är järn viktigt för de röda blodkropparna, men det förstör också vitamin E i hästens kropp. Brist på järn beror dessutom oftast på brist på koppar. Har hästen ett underskott av koppar kan kroppen inte ta upp järnet. Eftersom att ge järn under en längre tid kan ha en negativ effekt på hästens kropp är det alltså bättre att försöka reglera intaget av koppar om hästen har järnbrist.
Koppar behöver hästar för att behålla en god hälsa och för att immunförsvaret ska fungera korrekt.

Överdosering av mineraler
Att överdosera syntetiska (tillverkade) mineraler kan ge lika negativa effekter som att inte ge något från första början. Ibland kan även vissa mineraler motverka varandra om de kombineras på fel sätt. Naturliga mineraler däremot går knappt att överdosera eftersom hästen kan göra sig av dem dem på egen hand. De tar alltså upp vad de behöver, och resten kommer ut på naturlig väg.
Eddy Blom är en känd naprapat och naturmedicinare. Han har i en artikel i Aftonbladet sagt: "Naturliga mineraler kommer ju direkt från växtriket medan syntetiska är konstgjorda. Det är inget fel med syntetiska mineraler, men hästarna tar upp naturliga bättre."

Färdiga mineralblandingar
Det brukar finnas färdiga blandningar av mineraler som man brukar ställa i en hink och låta hästen få fri tillgång. Dessa funkar säkert för vissa, men kan även gå väldigt fel. Speciellt om det är syntetiska mineraler. Om man ställer denna hink i en hage med tio hästar kanske tre av dem äter upp allt medan de andra inte får någonting. En häst som dessutom får grovfoder i portioner och alltså går hungrig flera timmar om dagen (läs mer om detta här) kan dessutom riskera att äta upp allt för att den är hungrig.
Bättre är att fodra tillsammans med det övriga kraftfodret, morgon och/eller kväll.

Viktigt att tänka på
Hur mycket mineraler en häst behöver varierar från häst till häst, och beror på vilket annat foder den får. Näringsvärdet i hästens grovfoder (hö) spelar stor roll för hur mycket extra mineraler som behövs. Det kan vara svårt att ta fram en foderstat som passar hästen, så ta hjälp av en veterinär, naturmedicinerare eller liknande om du har problem.
Annars är det en bra idé att fodra med naturliga mineraler eftersom det är mycket, mycket svårt att överdosera, och följer man instruktionerna är det ingen risk.
Eddy Blom har tagit fram och säljer Biopromin, som innehåller massor av naturliga vitaminer, mineraler och örter.

EXTRA TIPS
Mineraler måste förvaras torrt. Det är dessutom bäst att förvara dem i en hink eller glasburk med lock, inte i en plastpåse.

KÄLLOR
http://www.1177.se/Norrbotten/Tema/Kroppen/Rorelseapparaten/Skelett-och-leder/?ar=True
http://www.krafft.nu/nyheter/nu_okar_vi_innehallet_av_kalcium_och_fosfor_1878/
http://www.krafft.nu/nyheter/darfor_behover_din_hast_mineraler_1893/
http://wwwc.aftonbladet.se/sport/ridsport/foder/mineraler.html
http://www.naturlighast.se/mineraler.html
http://nutrina.se/mineraler.html


Fredagsmys #10

En troligtvis ganska stor del av den kunskap och de åsikter som vi delar med oss av här på bloggen är inte sådant som man vanligtvis får lära eller höra i dagens hästSverige. Vårt sätt att se på hantering och hållning av hästar väcker ofta reaktioner hos personer som får ta del av dem och som är av en annan åsikt. Jag tycker detta är viktigt att kunna hantera på ett korrekt sätt för att på så sätt bidra till att alla känner sig bekväma i situationen och även den diskussion som ofta uppstår. Människor som känner sig "påhoppade" eller kränkta går vanligtvis in i en mental försvarsposition och har då mycket svårt att ta till sig av den information som framförs.

Jag kan inte tänka mig att någon ex. skor, täckar eller stallar in sin häst för att skada honom eller henne, tvärt om!

Jag hoppas och tror att alla nog snarare gör det som man i stunden anser vara det bästa för sin vän hästen. Exempelvis personer som har sina hästar skodda; ett av de allra vanligaste argumenten för detta är att hästen ömmar om han eller hon går oskodd. Alltså upplever hästen smärta, och för att skydda den från det väljer ägaren att sko hästen. Det görs således inte för att vara elak mot hästen. Varför skulle de då förtjäna att bemötas med ilska? För mig känns det väldigt fel att straffa någon för välvilja som kanske är baserad på okunskap.

För att kunna sprida en positiv syn på den hästhållning som vi anser vara hållbar och hälsosam är det viktigt att vi alla är noga med inte bara vad vi säger, utan även hur vi säger det.

Anledningen till att jag väljer att ta upp det här och uttrycka mig på detta sätt är att om man ex. har sin häst barfota och rör sig i kretsar med personer som tillämpar mer traditionell hästhållning får man ofta möta mycket frågor och i vissa fall även ganska aggressiva ifrågasättanden. Om man då kan bemöta detta på ett konkret, vänligt och tydligt sätt har de flesta människor mycket lättare att ta in det man säger och de blir ofta mer vänligt inställda.

Sättet vi framför våra åsikter på har många gånger också stor påverkan på hur personen reagerar på det vi säger.

Ett annat exempel (som tyvärr är väldigt vanligt förekommande) där bemötande är mycket viktigt är om man är ex. på en anläggning som arrangerat tävling/träning med ekipage som transporterat dit sina hästar för att delta. Dessa ekipage behöver givetvis också ta sig hem, och vid lastningen kan det ofta uppstå meningsskiljaktigheter mellan människa och häst. Tyvärr, återigen, är det vanligt att människor i denna situation väljer att ta till någon form av våld mot hästen för att tvinga den att kliva på transporten.
Ofta känner man som åskådare en stor ilska inför detta och vill ingripa. Hur görs då detta på bästa sätt?
Självklart kan man storma dit och fråga vad i *censur* de håller på med, men samtidigt tror jag att det är vettigt att tänka en vända till. Varför vill vi ingripa och hindra händelseförloppet? Jo, för hästens skull! Och vad får hästen i stunden ut av att det kommer ännu en människa som skriker, gapar och hamnar i konflikt med personen som håller i grimskaftet? Inte speciellt mycket, skulle jag vilja påstå.
Det viktigaste i en sådan situation är enligt mig att avbryta det som sker och försöka hjälpa till så att lastningen kan ske på ett smärtfritt sätt. När hästen väl står säkert på transporten kan det vara läge att, givetvis på ett lugnt, sakligt och kontrollerat sätt, förklara det oacceptabla i att bruka våld mot en häst.

Jag vill passa på att poängtera att det givetvis alltid är viktigt att uttrycka sig på ett respektfullt sätt, oavsett vem man pratar med eller vad man pratar om.


En undersökning av böjprov

Sedan mitten av 1800-talet har man gjort böjprov på hästar för att avgöra om de har en osynlig hälta eller risk för framtida hältor. En häst som inte går igenom ett böjprov sjunker rejält i värde och blir svårare att sälja. Detta prov grundas dock inte i någon litteratur, och studier har gjorts för att avgöra provets pålitlighet.

Vad gör man egentligen?
De flesta har sett ett böjprov någon gång i sitt liv, och det ser inte konstigare ut än att man böjer ihop hästens ben, håller det där en stund, och sedan släpper. Det man egentligen gör är att böja lederna i hästens ben till extremläge. Då läggs brosket som skyddar de två skelettdelarna, som leder binder ihop, mot varandra, och den stötdämpande och smörjande ledvätskan förgås. Extremläget lägger stor påfrestning på ligamenten som håller leden på plats.
När våra leder, liksom hästarnas, hamnar i extremläget är det samma sak som att vricka den. Alla har vi trampat snett och vridit till foten, efter vilket leden gör motstånd när man försöker gå. Detta behöver inte resultera i en stukning som tar dagar att läka, utan kan gå över efter några minuter eller några meter, men då har hästen redan visat hälta.

Böjprov testat
Det rekommenderas att böja hästens ben under loppet av allt från 30 sekunder till tre minuter, och vilken kraft som ska användas är väldigt osäkert. Man kan enligt vissa källor få en exakt kraft i Newton att belasta benet med, med dessa varierar. Kraften och tiden skiljer sig från veterinär till veterinär, och detta påverkar resultatet på hästen.

En forskargrupp gjorde böjprov på ett antal hästar och undersökte skillnaderna vid olika kraft och tid. Ökades kraften med 25 % ökades antalet hästar som markerade, om man förlängde tiden från 60 sekunder till 120 fördubblades antalet markerande hästar, och med en ytterligare ökning av tid ökades också antalet hästar som hade klassats som halta. Om man minskade kraften med 25 % och kortade tiden till 30 sekunder visade samma hästar ingen reaktion.

Det fanns i studien inget samband mellan böjprov och hälta, eller mellan reaktionen på böjprovet och röntgenfynd på lederna.

Man jämförde resultat på böjprov och senare tävlingsresultat, och det fanns ett samband. De som haft reaktion på böjprov hade inte samma tävlingsresultat som de som gått igenom, men det är viktigt att komma ihåg att detta kan bero på att hästarna som markerade kanske inte satsades på som de som såg ut att ha bättre förutsättningar.

 

Djupare läsning: Ramey, D.W. 1997. Prospective evaluation of forelimb flexion tests in practice: clinical response, radiographic correlations, and predictive value for future lameness. Proceedings of the annual convention of the AAEP 1997, s.116-120.

Juhlin, J. & Bitostoyl, G. 2003. Samband mellan böjprovsreaktioner vid kvalitetsbedömningar och framtida tävlingsprestationer. Sveriges Lantbruksuniversitet, Examensarbete.


Youtubeklipp #10




Många har nog redan sett den här, men jag tycker det är värt att ladda upp ändå! Man kan inte annat än inspireras av honom. Tänk på vad du har, uppmärksamma det, vad glad för det.




Boktips #10: Befriad från ångest

Befriad från ångest: Så övervinner du oro och panikkänslor och tar makten över ditt liv
Av Lucinda Bassett

Boken kan du hitta {här}

Baksidetext: Upplever du mer ångest än normalt? Då har du sannolikt en intelligens över genomsnittet och är mycket kreativ. Men troligen använder du dina förmågor på ett destruktivt sätt. Oro, sömnstörningar, panikkänslor, flygrädsla och andra ångestrelaterade problem har sin grund i negativa tankar och en negativ självbild, skriver Lucinda Bassett.

Men det är full möjligt att förändra sitt tänkande. Lucinda Bassett lyckades själv befria sig från panikångest och torgskräck efter metodisk träning. I denna bok presenterar hon sitt uppskattade självhjälpsprogram som redan hjälpt tusentals människor att förstå sina problem - och sedan övervinna dem. Lucinda Bassett visar övertygande att det går att bota sig själv och ta makten över sitt liv.

Lucinda Bassett driver sedan 1983 ett center för stress- och ångesthantering i USA (Midwest Center for Stress and Anxiety. www.stresscenter.com). Hon anlitas ofta av företag för att leda kurser om stress och ångest.

Min åsikt: Det här är en bok för dig som på ett eller annat vis upplever någon form av ångest. För dig som någon gång tvekat och avböjt att göra val i livet som skulle ha tagit dig framåt, enbart för att du inte tror på dig själv tillräckligt mycket. Lucinda Bassett träffar många ömma punkter, ger lättförstådda och sunda förklaringar samt planterar positiva tankar i ditt inre. Man skulle kunna säga att boken rakt igenom är en enorm egoboost! Du får en bred inblick i ångestens allra mörkaste hörn, lär dig att förstå varför du/andra reagerar som du/de gör i vissa situationer. Ångest är en naturlig del av livet, men den ska aldrig behöva bli ett hinder. Och viktigast av allt: Det GÅR att befria sig själv från ångest, dåligt självförtroende, fobier och panikkänslor osv - bara du VILL riktigt mycket! Lucinda Bassett själv och de tusentals andra människor som hon hjälpt efter sitt eget läkande är ett bevis på detta. Kan de så kan du!

Jag själv bär stundvis på mycket ångest, och inte förrän jag läste Befriad från ångest insåg jag hur mycket den faktiskt berövat min frihet. Lucindas ord har verkligen hjälpt mig till en djupare självinsikt, gett mig styrka att komma till handling och bearbeta undangömda minnen. Det är också en stor tröst att veta att man inte är ensam om sina ångestkänslor; ångest är något som vi alla känner i större och mindre doser under livets gång. Jag önskar därför att alla tog sig tid att läsa denna otroligt fina och viktiga bok, så att just du kan få ett rikare liv, utan att hållas tillbaka av din ångest!


Egoboost #9

"The good we do today becomes the happiness of tomorrow."

Att leva varje dag. Att gå och lägga sig på kvällen och veta att man gjort något bra. Om det så är att donera pengar, rädda ett liv, eller helt enkelt bortse från sin egen dåliga dag, bitterhet, sorg eller ilska för de få sekunderna det tar att le mot en främling, att dela ut ett "hej".

Man ska kunna vara stolt över sig själv.

Foderföljetong #5: Vattenlösliga vitaminer

Till skillnad från de fettlösliga vitaminerna så lagras inte de vattenlösliga i kroppen, utan måste tillsättas mer eller mindre dagligen. Eventuellt överskott försvinner ut ur kroppen via svett och urin. De flesta vitaminerna nedan producerar hästen själv i sitt tarmsystem eller får kompletterad via fodret i tillräcklig mängd, men behovet av tillskott ökar om magen är i obalans, förbränningen hög, vid sjukdom, stress etc.

B-vitaminer
De flesta B-vitaminerna tillverkas av mikroorganismerna i hästens grovtarm. De finns även tillgängliga i nästan allt foder och då främst i spannmål, oljefrökakor, bryggerijäst och mjölkprodukter. B-vitaminernas huvuduppgifter är att sätta igång energiomvandlingen i kroppen, hjälpa till i produktionen av röda blodkroppar och viktiga aminosyror samt påverka nervsystemets funktioner. De är verksamma som koenzymer; de aktiverar enzymernas (äggviteämnen/proteiner) katalyserande funktion vilket skapar kemiska reaktioner i kroppen och som bland annat möjliggör nedbrytningen av maten.

B1 – Tiamin

Funktion: Deltar i många viktiga enzymsystem, främst i frisläppandet av energi från upptagna och lagrade fetter och kolhydrater. Som koenzym har B1 även en viktig del i immunförsvaret. Stimulerar det perifera nervsystemet och aktiverar därmed nervsystemet. Bristsymptom: Viktminskning, aptitlöshet, allmän svaghet. Kraftig brist påverkar energitillgången och nervsystemet vilket kan leda till kramper och i värsta fall paralysering.

B2 – Riboflavin

Funktion: Ingår i gruppen ”gula” enzymer och har stor betydelse vid transport av väte och i energiproduktionen. Medverkar i protein-, fett- och nukleinsyraomsättningen (nukleinsyra överför och försvarar information i arvsmassan). Agerar koenzym vid omvandlingen av vitamin B6 och folinsyra till deras koenzymroller vid omvandlingen av aminosyran tryptofan till vitaminet niacin. Bristsymptom: Lägre tillväxt, dåligt foderutnyttjande m.m.

B3 – Niacin

Funktion: Omsätter energi, behövs i levande celler för transportering av väte, viktig för huden och en normal funktion av matsmältningsorganen. Produceras i hästens tarmsystem (blindtarmen och tjocktarmen). Bristsymptom: Svullnader i munslemhinnan, trötthet, tarmstörningar.

B5 – Pantotensyra
Funktion: Medverkar i energiomsättningen, nedbrytningen av fetter, kolesterol och många steroidhormoner. Nödvändig för normal funktion av hud och slemhinnor, ett starkt immunförsvar samt pigmentering. Kan tillsammans med vitamin C producera kortison i lederna. Bristsymptom: Förändringar i hud och slemhinnor, tovig päls, försämrad tillväxt.



B6 – Pyridoxin
Funktion: Ingår i många livsnödvändiga omsättningsfunktioner i kroppen. Bland annat en viktig faktor i energiframställningen, fettomvandlingen, hemoglobintillverkningen och centrala nervsystemet. Hemoglobinet är blodets röda färgämne som tar upp, transporterar och avlämnar syrgas från lungorna till kroppens olika vävnader. Förbättrar funktionen hos andra vitaminer och mineraler i kroppen, behövs för att behålla mineraler som kalcium, natrium, kalium, zink och fosfor i systemet. Involverad i syntesen av globuliner (proteiner) vilka bär på antikroppar som skapar motstånd mot olika sjukdomar. Bristsymptom: Dålig aptit, sämre foderupptag, hudproblem, störningar i centrala nervsystemet m.m.

B8 – Biotin
Funktion: Koenzym i omsättningen av kolhydrater, protein och fett. Omvandlar propionsyra till glukos vilket rustar upp energireserverna vid hård ansträning. Främjar keratinisering och är viktig för hovarnas, hudens och pälsens kvalité och tillväxt. Bristsymptom: Försämrad kvalité i hovar, hud och päls m.m.

B9 – Folsyra
Funktion: Koenzym i citronsyracykeln och i syntesen av protein och nukleinsyra, producerar röda blodkroppar och hemoglobin tillsammans med vitamin C och B12, påverkar bildning av antikroppar. Bristsymptom: Blodrelaterade sjukdomar, päls- och håravfall, försämrad fertilitet.

B12 – Kobalamin
Funktion: Tillverkar myelin (en skyddande hinna kring kroppens nerver), behövs för bildningen av röda blodkroppar och individuella aminosyror. Förekommer bara i foder med animaliskt ursprung. Grundämnena kobolt och järn omvandlas till B12 i magsäcken, men B12 måste redan finnas till hands för att det ska ske. Bristsymptom: Blodbrist, försämrad tillväxt och foderutnyttjande.

Vitamin C
Funktion: Tar upp järn, har ett samband med adrenalinhormoner och vitaminerna E och B1, ingår i syntesen av kollagen som behövs för att läka sår, blodkoagulering m.m. Stärker immunförsvaret och verkar som antioxidant när fria radikaler uppstår. Effektivt mot vissa sjukdomstillstånd, virusinfektioner och förgiftningar då det påskyndar kroppens återhämtning. Kan därför användas som komplement eller ibland ersätta andra medicineringar. Finns i citrusfrukter, bär, paprika etc men bara i vissa fodersorter. Hästen tillverkar eget C-vitamin i levern men stress, infektioner osv medför ett ökat behov. Kan ges rent som tillskott i form av natriumaskorbat (smaklöst pulver) eller askorbinsyra (surt pulver, kan bli starkt åt magsäcken). Förstörs lätt av värme, pelletering, långa lagringstider etc. Kan ges i stora mängder utan några negativa effekter.

Källor:
Vitaminer och mineraler: Livsviktiga för din häst av Lars Bråve
Naturlig hästhållning av Pat Coleby

Fredagsmys #9

Denna fina bild (Lånad från weheartit.com) får representera något som jag tycker är väldigt viktigt och som jag tror att alla, inklusive mig själv, kan bli ytterligare lite bättre på.



Listen To Your Heart - Lyssna Till Ditt Hjärta


Skillnader mellan träningsmetoder


{A comparison of sympathetic and conventional training methods on responses to initial horse training}
av E. K. Visser; M. VanDierendonck; A. D. Ellis; C. Rijksen; C. G. Van Reenen

Under 5 veckor studerade man skillnaden mellan två olika sätt att rida in 28 unghästar. Hälften reds in med hjälp av en schemalagd, traditionell metod (baserad på Steinbrechts system). Första veckan longerades hästarna utan och sedan med utrustning. Andra veckan arbetades de med ryttare på ryggen vid longeringen och därefter vid fri ridning. Form och rytm prioriterades de sista veckorna.

Den andra metoden kallade man för "sympatiskt horsemanship". Där tog man hänsyn till individen och utformade träningen efter hästens behov. Markträning, miljöträning och flytt för tryck var några av bitarna. De vandes även vid ryttare innan utrustning sattes på.

Samtliga hästar fick efter dessa 5 veckor visa upp sina färdigheter i ett enkelt dressyrprogram. Det märktes inte någon skillnad mellan grupperna sett till teknisk prestation och uppförande. Däremot hade hästarna som tränats enligt den traditionella metoden högre hjärtfrekvens. I resultatet av forskningen framgick också att dessa hästar visade mer stressrelaterade symptom under själva inridningen än vad hästarna tränade med sympatiskt horsemanship gjorde.

Forskarnas slutsats: Hästarna upplever metoderna olika men att använda en mer sympatisk metod påverkar inte det tekniska slutresultatet hos hästen. Däremot verkar den stressminskande under själva träningsprocessen jämfört med en traditionell metod.

Min slutsats: Den här studien bekräftar verkligen hur underbart tålmodiga och överseende våra hästar är! Trots att vi beter oss respektlöst åt och förutsättningarna inte alltid är optimala, gör de alltid sitt bästa. Valet av metod handlar snarare mer om hur långt man vill nå sett till ärlighet, förtroende och harmoni, inte om tekniska slutmål. För i praktiken kan vi bete oss hur illa eller bra åt som helst, hästen finner oftast ett sätt att vara oss till lags oavsett. De är i grund och botten vänliga djur som värdesätter en bekväm och problemfri vardag. De vill känna trygghet. Men vem blir trygg av att behandlas som en i mängden, med sina personliga behov förbisedda? Låt denna studie bli en tankeställare om hur individanpassning kontra opersonlig hantering kan påverka hästens psyke.


Youtubeklipp #9 Whiskey and I show Jump in a Parelli Halter and Reins



Idag visar vi ett klipp på ett ekipage som är med i en hopptävling i bara sadel och repgrimma.
Det är sådär allt skulle kunna vara, utan massor av extra utrustning. Hästen går ändå lugnt och fint, utan att stressa upp sig.

www.youtube.com/user/aeventer


Boktips #9: Din kropp skriker efter vatten

Din kropp SKRIKER efter VATTEN
Av Dr Fereydoon Batmanghelidj

Du hittar boken {här}

Baksidetext: Trots att kroppen består av cirka 70 procent vatten och hjärnan hela 85 procent, och trots att vi gör av med flera liter vatten varje dag, stannar vi sällan upp och funderar över var kroppen får sin påfyllning ifrån om vi inte dricker vatten regelbundet. Den här boken visar tydligt att kronisk vattenbrist i kroppen är orsaken till många av våra vanligaste sjukdomar.
Du får veta:

  • Hur brist på vatten påverkar hjärnans effektivitet och mentala skärpa
  • Varför andra drycker som te, kaffe och läsk inte kan ersätta vatten
  • Varför vatten är nyckeln till att gå ned i vikt utan att banta
  • Hur högt blodtryck kan behandlas naturligt, utan mediciner
  • Hur stress, oro och depressioner påverkas av vattenbrist
  • Och mycket mer ...

Författaren Dr. Fereydoon Batmanghelidj, medicine doktor och internationellt känd forskare, författare och förespråkare av vattnets naturliga läkande kraft, föddes i Iran 1931. Han tog sin doktorsexamen på St. Mary’s Hospital Medical School vid London University.

Som politisk fånge under den iranska revolutionen upptäckte han vattnets läkande kraft. Under sina 2½ år i fängelset behandlade dr. Batmanghelidj framgångsrikt mer än 3 000 medfångar som led av stressutlöst magsår med enbart vatten.

Min åsikt:
Jag är stundtals ganska mycket av en impulsmänniska. En av dessa dagar kände jag plötsligt för att svänga in till biblioteket. Väl där gick jag direkt in och fram till en av hyllorna och plockade ut ett antal böcker enbart på känsla. Denna bok var en av dem, och jag är otroligt tacksam över att jag lyssnade på känslan den dagen för denna bok är väl värd att läsa.

Författaren förklarar olika sjukdomstillstånd på ett enkelt men ändå ingående sätt och beskriver både med text och tydliga bilder hur vätskebrist påverkar olika delar av kroppen. För att understryka att hans teorier fungerar inte bara i praktiken berättar han om olika patientfall tagna ur hans verklighet, och han publicerar även brev skrivna av läsare som provat hans behandlingsmetod med enbart vatten och fått ofattbart positiva resultat.

Exempelvis beskriver han en vanlig diagnos som ges av läkare: högt kolesterolvärde. Han förklarar vad som skett i kroppen, hur och vart en vätskebrist uppstått och hur tillförsel av rent vatten kan återställa nivåerna och hjälpa patienten att tillfriskna.

Boken kan verka lite tråkig och seg men jag rekommenderar verkligen alla att ta sig tid och energi till att läsa den, för din egen skull. Kanske upptäcker du att Din kropp skriker efter vatten..?




Egoboost #8

"That which is striking and beautiful is not always good, but that which is good is always beautiful."
- Det som är slående och vackert är inte alltid bra, men det som är bra är alltid vackert -
- Ninon de L'Enclos



"I've never seen a smiling face that was not beautiful."

- Jag har aldrig sett ett leende ansikte som inte var vackert.
- Okänd

Foderföljetong #4: Fettlösliga vitaminer

Allmänt om vitaminer
Behövs bl a för en optimal tillväxt, god hälsa och motståndskraft mot sjukdomar. Flera av vitaminerna kan hästen bilda själv inuti kroppen, men vissa måste tillföras eller kompletteras via fodret. Vitaminer är mycket känsliga ämnen och förstörs lätt av syre, fukt, ljus, värme och andra spårämnen (metaller). Hur fodret skördas, tillagas och lagras är avgörande för vitaminernas hållbarhet. Vitaminbrist är ofta bunden till en brist på mineraler. Vitaminerna tas nämligen inte upp och verkar i kroppen på ett optimalt sätt om hästens intag av mineraler är i obalans. Stressfaktorer som transporter, sjukdom, pälsfällning och -sättning, högre ämnesomsättning, stallbyte m.m. innebär ett ökat vitaminbehov.

Man skiljer vitaminerna mellan fettlösliga och vattenlösliga. Under normala omständigheter lagras de fettlösliga vitaminerna i kroppens fettdepåer, därav finns en risk för överdosering om mängden överskrider behovet. De vattenlösliga vitaminerna lagras inte i kroppen utan måste fyllas på i stort sett dagligen. Eventuellt överskott utsöndras via urin och svett.



Fettlösliga vitaminer:
Vitamin A
Funktion: Påverkar ögat och mörkerseendet, slemhinnor, viktig för god fosterutveckling, hjälper kroppen att höja resistensen mot sjukdomar, förgiftning, parasitinfektioner etc. Lagras främst i levern och finns naturligt i fiskleverolja och i grönt, näringsrikt grovfoder. Giftigt i för stora doser.
Bristsymptom: Förändringar i slemhinnor och hud, matt och gles pälssättning,
dålig tillväxt, sterilitet, minskad fertilitet, försämrad syn (nattblindhet).

Vitamin D
Funktion: Produceras i hästens kropp när den belyses av solljus. Behövs för en god skelettillväxt eftersom vitaminet reglerar omsättningen av kalcium och fosfor. Saknas vitamin D kan inte kalcium tas upp på ett optimalt sätt i kroppen. Rent D-vitamin är det enda vitamin som klassificeras som gift.
Bristsymptom: Benskörhet, försämrad tillväxt, deformerade leder,
dålig tandemalj och försämrat immunförsvar.

Vitamin E
Funktion: Vitamin E är ett samlingsnamn för åtta olika naturliga föreningar, vilken alfatokoferol är den vanligaste och mest aktiva. Agerar antioxidant tillsammans med selen och samarbetar med vitamin C i immunförsvaret. Skyddar vitamin A från att oxidera, reglerar kolhydrat och kreatin, stärker muskler och vävnader, ökar syreupptaget i muskler och celler m.m. Kan ges i stora doser och behövs i större giva vid hård ansträngning för snabbare återhämtning. En för hög halt av järn i kroppen förstör vitamin E.
Bristsymptom: Muskelskador i hjärtat, korsförlamning, förtvinad muskelmassa,
fertilitetssjukdomar, leverskador och förändringar i fettdepåerna.

Vitamin K
Funktion: Behövs för en normal blodkoagulering. Verksamt i cellernas ämnesomsättning. Finns i flera former; K1 (fyllokinon) finns naturligt i många växter. K2 (menaquinon, har ca 75% av vitamin K1:s effekt) bildas i tunntarmen både hos människa och häst. Den syntetiska formen K3 (menadion) omvandlas till K2 i tunntarmen. Vitaminet förstörs av vissa gifter och mediciner, bl a antibiotika samt upphettning av foder. Mycket höga doser av vitamin K ger ingen skadlig effekt.

Bristsymptom: Blodet stelnar inte vid in- eller utvärtes blödande sår.


Fredagsmys #8

Vad är ditt mål med livet?

De flesta människors svar på den frågan innebär direkt, eller indirekt, att bli och/eller att vara lycklig. Men hur ska vi egentligen kunna förklara och beskriva detta omtalade tillstånd i ord?

"Lycka är en känsla av varaktigt välbehag. Lycka är inte ett mått på framgångsrikhet då en framgångsrik person fortfarande kan vara olycklig. Undersökningar visar att människor i rika länder inte är lyckligare än dom i fattiga. Inte heller har stora lotterivinster, allvarliga sjukdomar eller materiella ting någon långvarig effekt på människors lycka."
Klippt från wikipedia, www.sv.wikipedia.org/wiki/Lycka


"För varje minut du är arg, förlorar du 60 sekunder av lycka."


Alltså, vi blir inte automatiskt lyckliga av framgång, pengar eller att vara frisk. Vad ska då ge oss denna känsla av välbehag? De tre nämnda faktorerna är ju saker som de allra flesta strävar efter, eller åtminstone någon av dem.
Enligt olika forskare är svaret att man upplever lycka om man är nöjd med sig själv och får göra sådant som man själv tycker är meningsfullt och glädjegivande. Detta behöver alltså inte nödvändigtvis vara något som genererar varken framgång, pengar eller god hälsa.

"Gör vad som gör dig lycklig, var med de som för dig att le.
Skratta så mycket som du andas, och älska så länge du lever."



Mitt syfte med denna lite röriga text är att få just dig att fundera på vad som gör dig lycklig. Är du lycklig? Om inte, vad kan du göra för att ändra på det?


"När jag var fem år gammal sa min mamma alltid till mig att lycka var nyckeln till livet. När jag började skolan frågade de mig vad jag ville bli när jag blev stor.  Jag skrev 'lycklig'. De sa att jag inte förstod uppgiften, jag sa att de inte förstod livet."



Vi är alla ansvariga för vårt eget liv, vår egen glädje och vår egen lycka. Tar du ditt ansvar?

~The happiest people in the world don't have the best of everything, they make the best of everything.~
(De lyckligaste människorna i världen har inte det bästa av allt, de gör det bästa av allt.)


(Bilderna är lånade från gruppen Choose Happiness på Facebook, som för övrigt varmt rekommenderas!)


Back on Track

Det är nog få som lyckats undgå Back on Tracks produkter som under senare år spridits till allt fler butiker och länder och utökat sitt produktsortiment som numera omfattar artiklar till såväl människa som häst och hund.

Det som gör dessa produkter så unika är textiliernas värmereflekterande egenskaper. Det beskrivs av företaget som en synergi mellan gammal kinesisk erfarenhet och modern vetenskaplig textilteknologi.

Vid tillverkningen av textiltrådarna smälts keramiska partiklar in i trådarna. När dessa partiklar sedan kommer i kontakt med kroppsvärme och då blir uppvärmda utstrålar keramiken en värme som sedan träffar kroppen.

När värmen på detta sätt återreflektaras skapas en långvågig värmestrålning vilken är detsamma som långvågig infraröd strålning. Det går då signaler till hjärnan om att värmeenergin ökar och hjärnan vidgar då blodkärlen. Värmen från textilien träffar inte bara huden utan tränger även djupare ner i vävnaderna och vidgar således blodkärl även i muskler och runt leder. Detta bidrar till att muskelspänningar luckras upp och kroppen uppmuntras att själv läka inflammationer och skador.

Personliga åsikter & erfarenheter:
Jag är sedan flera år tillbaka en trogen användare av BoT, både till mig själv och min häst. För mig började det med att jag fick chansen att köpa ett så gott som oanvänt set med två snabbandage och ett nättäcke av en kompis. Jag hade hört om BoT tidigare men hade vid det tillfället inga egna erfarenheter av det.

Min vana trogen var jag lite skeptiskt inställd till de stora positiva effekter som produkterna påstods ha men tyckte ändå det var värt att prova. Hästen jag hade hand om då hade problem med ömhet i ryggen och fick även svullna ben när han stod still längre perioder, ex. i box över natten.

Efter att den rekommenderade tillvänjningsperioden var avklarad lät jag hästen ha på sig snabbandagen och täcket över natten. Döm min förvåning när jag morgonen efter kommer till stallet och benen är helt torra utan tillstymmelse till svullnad. Ryggen kändes också varm och ömheten var redan bättre.

Drygt ett år senare fick jag hand om min nuvarande häst, Emboss. Han har tidigare blivit illa behandlad av människor och var till en början inte jätteförtjust i kroppskontakt med människor, massage etc. och hade svårt att slappna av då. Dock hade också han en del muskelspänningar i ryggen och var öm. För honom var täcket mycket praktiskt eftersom han då fick hjälp med att öka blodcirkulationen i ryggen utan att han behövde ha direktkontakt med människor under tiden. Jag upplevde att täcket gav en ökad cirkulation och bra effekt.




Min häst iförd nättäcke och snabbandage från Back on Track som då användes vid transport.


Till mig själv har jag investerat i ett så kallat ryggbälte med BoT-materialet invävt. Detta för att jag har ganska omfattande såväl muskulära som ortopediska problem med min rygg vilket gör att jag behöver extra stöd för ryggen när jag utför krävande fysiska aktiviteter, ex. när jag verkar min häst.
Jag har blivit rekommenderad detta av såväl mina sjukgymnaster som läkare. Alla är de överrens om att BoT har positiv effekt på kroppen, och jag instämmer helt! Ryggbältet ger förutom bra stöd också en behaglig värme och lindrar för mig smärtan i ryggen.

Jag kan utifrån mina erfarenheter varmt rekommendera Back on Track för såväl människa som häst, vid kända skador såväl som i förebyggande syfte!


Youtubeklipp #8: Det är okej att känna



www.youtube.com/ungcancer



TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]