Mind Wide Open önskar er ett gott nytt år!

Vi har tagit lite semester idag för att spendera sista dagen av 2011 med våra vänner och familjer.
Ni har väl gjort detsamma? ;)

Hur som helst ser vi fram till ett nytt år med denna blogg, fyllt av inspirerande och lärorika texter!
Hoppas ni haft ett bra 2011 och kommer få ett ännu bättre 2012.

Gott nytt år!



Fredagsmys #16

Citerat ur "Zander och Tiden" skriven av Emelie Cajsdotter.

"Tätt knuten till rädslan och aggessiviteten finns maktkampen. Känslan av att man endast är säker när man står överst på trappstegen. Och den djupa avgrund som känslan av maktlöshet innebär." s. 87

"Ett djur kan aldrig bli en bruksvara. Man kan inte köpa en häst endast i ett syfte att bruka den, likt en bil eller en motorcykel. Snarare är det så att man köper ett ansvar, gåvan att förvalta. Man kan inte förutsätta att någon levande varelse automatiskt skall utföra det man begär eller önskar. Man äger aldrig den andres vilja, oavsett hur mycket perngar man har betalat." s. 93

"Utan fallskärm och säkerhetslinor. Du är fri i tanken och i rörelsen. På så sätt ger du styrka till hästen, som i sin tur lyfter dig över hindret. Det är att flyga, att frigöra tanken.
Kanske kan det få dig att inse att du faktiskt är fri, att du med tanken skapar dina egna gränser. Det är så många som istället försöker kontrollera rörelsen, fortsatte Mio.
De försöker fånga friheten. Det är inte samma sak som att flyga. Det är att endast utnyttja en bråkdel av sin egentliga potential.
Justus bröt sig in i samtalet. Styrkan i koncentrationen, menade han, har att göra med hur klar du är i din tanke. Först måste du tömma huvudet på alla andra tankar. Du måste tydligt och ärligt se vad det är du vill. Bli ett med din tanke och det du gör. Det är att agera utan förvirring, utan begär.
Det är att leva fullt ut."
s. 167

"Ni tycker kanske att katter sover mycket. Men vi är medvetna om att vi sover. Vi reser." s. 110

"Mio talade mycket om hur vi människor inte var medvetna om vår egen tyngdpunkt. Enligt honom fanns den mitt inne i magen, strax under naveln. Fann man den punkten kom kroppen automatiskt i bättre balans.
Han visade också bilder av andra viktiga punkter, i vader, fötter, axlar och armbågar. Samt en punkt högt upp i nacken, strax under skallbenet. Huvudet måste ha något stadigt att vila på, förklarade Mio. Tyngdpunkten skall inte ligga i själva huvudet, då blir det obalans.
Så förmedlade han en bild av en ryttare som hade en spänning i korsryggen. Den spänningen ledde till att tyngdpunkten i magen, själva grundbalansen, försvagades. Dämed ändrades hela ryttarens kroppshållning, alla andra balanspunkter förflyttades. Detta påverkade i sin tur hela hästens rörelsemönster.
På så sätt kan hästen visa symtom på ryttarens problem och omvänt. Genom att medvetandegöra dessa mönster kan man finna vägen till en annan, djupare balans. En maktkamp mellan ryttare och häst kan aldrig lösa några problem, menade Mio.
Den vägen leder aldrig till ömsesidig balans."
s. 229

Människorna, sade Zelda, använder inte sin ryggrad. De blir stela, också i sina tankar. För att hålla kontrollen över sina tankar spänner de nacken och minskar sitt synfält. Människorna ser rakt framåt. De tar spjärn med fötterna i marken, som om de höll på att tappa balansen. Så låser de bäckenet, som för att inte falla.
De litar inte på luften, sade Zelda. De är inte medvetna om att de bär upp sina armar med skuldrorna. De är inte medvetna om luften.
Människan är klar över att hon står med fötterna på jorden, men hon tycks ha glömt att det är i luften hon rör sig"
s. 286


Att tänka nytt.

Tänkte dela med mig av en skoluppgift jag (Jonna) hade i våras, där vi skulle skriva ett tal om "kommunikation". Vi skulle basera vårt tal på en text + text, bild + text eller bild + bild. En av texterna/bilderna skulle komma ur ett häfte vi fick. Jag valde en bild därifrån, och en egen bild som min vän fotat. Jag bifogar bilden från häftet!

Detta är alltså en personlig text, och inte baserad på fakta.



Jag sträcker på min kropp och håller ut vänster hand, och smackar en gång. Därefter går jag några steg åt vänster i en cirkel, innan jag skjuter ut höften åt vänster och böjer överkroppen lite bakåt. Jag slappnar av under några sekunder, innan jag sträcker på mig igen och håller upp båda händerna framför kroppen i höjd med bröstkorgen, och vickar på fingrarna. Därefter böjer jag på knäna och sträcker ut händerna, och höjer sedan dem över huvudet medan jag samtidigt som jag rätar ut knäna och smackar ytterligare en gång.

Det här kanske låter som någon form av yoga eller en dans, men i själva verket har jag fört en konversation. Med dessa små rörelser har jag bett min häst att gå ut på en volt runt mig och följa mig på en liten cirkel ett varv innan jag gjorde en inkallning och bad henne komma in till mig igen, varpå hon backade några steg för att sedan ställa sig på bakbenen i en stegring. Allt har skett med kroppsspråk och korta ljud, och under hela tiden har jag verken haft tyglar eller grimskaft att hålla fast henne med. Mitt sto har varit helt löst, har ändå valt att stanna kvar.

Jag har ridit under större delen av min uppväxt. Under denna tid har jag i princip alltid gjort det jag blivit lärd, och nöjt mig med det. Vad ridlärarna på ridskolan sa är det rätta, ansåg jag. Och det gjorde jag fram till augusti 2009. Då råkade jag få syn på en bild på en stegrande minishettis, och det var startskottet för ett helt nytt sätt att se på, inte bara ridsporten, utan hela mänskligheten. Tack vare den bilden fann jag under samma dag en rad olika människor med en helt annan syn på hästhållningen än jag haft; ett synsätt som mer eller mindre var i rak motsats till vad ridlärarna sagt under min uppväxt. Jag lärde mig om en filosofi, ett annorlunda sätt att umgås med hästar, vid namn Natural Horsemanship. Jag lärde mig om trickträning - att göra cirkuskonster med hästar - och om Join-Up, Seven Games och andra tekniker framtagna för att skapa större förtroende mellan människa och häst.

Grunden i Natural Horsemanship är att lösa problem utifrån hästens synsätt. Man använder sig av hästens eget språk, vilket till största delen är kroppsspråk, för att lösa problem och överkomma rädslor. Detta grundar sig främst i indianer och cowboys sätt att hantera sina hästar, och har sedan länge varit populär i USA och men har bara nyligen blivit uppmärksammat i Sverige. Arbetet sker till största delen från marken och inte från hästryggen.

I ungefär ett år har jag läst böcker, gått på kurser och spenderat timmar med att diskutera ämnet med människor. Jag började göra egna tafatta försök i paddocken med min häst, experimenterade med saker jag läst och hört. Främst höll jag mig till något som kallas Natural Horsemanship, en teknik utvecklad av Pat Parelli som kan beskrivas som en steg för steg guide. Vissa saker funkade bra, vissa mindre bra, och vissa saker kunde fungera ibland. Efter ytterligare några böcker, diskussioner och framför allt eget reflekterande började jag tillslut forma de tankar och värderingar jag har idag.

Mitt sätt att tänka nu är väldigt annorlunda mot den allmänna hästsynen. Det är den raka motsatsen till vad ridskolan lär ut, och personen jag var innan den där bilden i augusti 2009 skulle ha fnyst och skakat på huvudet om hon fått höra hur jag tänker numera. Men nu kan jag inte tänka mig ett annat sätt. Låt oss säga att jag rider på ridbanan, och det enda min häst gör är att rusa runt och vägra lyssna på mig. Tidigare skulle jag helt enkelt försökt hindra min häst från att springa genom att hålla emot mer i tyglarna. Numera börjar jag istället ifrågasätta mig själv. Varför funkar inte detta? Sitter jag och tänker på annat? Är uppgiften för svår för mig eller min häst? Har jag kanske inte sovit och ätit ordentligt, så jag inte är tillräckligt stark mentalt eller fysiskt för att fokuserad ordentligt? Felet ligger hos mig, så det är upp till mig att lösa det. Att bara dra i tyglarna hade visserligen varit lättare, men också kortsiktig. Hästen kanske hade saktat ner ett tag, men om orsaken till problemet – vad den än är – fortfarande finns kvar kommer hästen antagligen öka farten snart igen. Och då är det enda som hänt att man dragit hästen i munnen och orsakat en stund av smärta.

Någon som ständigt blir korrigerad mister tillslut sin initiativförmåga. Ett barn som alltid blir rättad och tillsagd i allt hon gör kommer snart sluta försöka komma med egna förslag. Men sällan eller aldrig tänker man att detsamma gäller för djur. Jag ser så många hästar som gått in i sig själv, som inte vågar säga ifrån eller ge egna förslag för utveckling. De tappar livsglädjen, och fogar sig efter människans vilja. Många säger att: ”Ja men om hästen inte hade trivts med att bli riden på det sättet hade den ju kunnat kasta av ryttaren!”. Problemet är att hästarna oftast lär sig att om de försöker säga ifrån blir de ännu värre bestraffade. Man piskar, rycker i munnen, sparkar i magen. Tillslut ger man upp. Det gör ont nu, men säger man ifrån gör det ondare.


Bilden ”En i mängden” av ett ensamt vitt ägg bland många bruna påminner mig ofta om detta. De flesta hästar är tillsammans bara en grå massa. De gör som de blir tillsagda, dag ut och dag in på samma sätt. Men ibland träffar man de där oförstörda själarna. De med viljan kvar, med livsglädjen och styrkan och kärleken till livet.

Det här kan låta underligt av mig att säga, men det är de allra jobbigaste och bråkigaste hästarna jag beundrar mest. För när många ser en problemhäst ser jag en kämpe. Jag ser en stark själ med något att kämpa för, någon som vill göra sin röst hörd och förstådd. Oavsett om rösten talar om rädsla för människor eller föremål, eller om förtryck av den fria viljan. Det gör mig ont att de försöken, som ur ett mänskligt perspektiv ofta uppfattas som dominans och en vilja att bestämma allt, möts med slag och hårda ord. Med skarpare bett, längre sporrar och skrik. Om ingen lyssnar kommer även dessa försök snart minska i styrka, för att sedan tystna helt då hästen smälter in i den grå massan.

För att förstå mina tankar måste man antagligen ha ett väldigt öppet sinne. Att våga tänka utanför ramarna och strunta i vad man tidigare tyckt eller till och med vad man anser är möjligt.

Den andra bilden jag vill visa är tagen av min vän för ett tag sedan.



Det är en bild av mig och mitt sto som galopperar på en liten gräsäng, med endast ett rep runt halsen. Jag styr och bromsar henne med sitsen, och förstärker signalerna med repet om det behövs. När jag var liten hade jag, liksom många andra hästintresserade bländande vit häst över en strand, eller kanske ett snöklätt fält. Men jag såg det alltid som en dröm, något jag aldrig skulle kunna göra. Men jag hade fel. Bilden visar resultatet på mitt nya sätt att kommunicera med hästar. Och jag har aldrig trivts mer!



Jag hör gärna era åsikter om detta! :)

 


Youtubeklipp #16



Enligt mig ett trevligt klipp med lugn terrängridning i repgrimma. Hästen ser nöjd och tillfreds ut med situationen.


Boktips #16

Hälsokokboken
Av: Ulrika Davidsson

Baksidetext: Med Hälsokokbokens hjälp kan du laga mat och baka till både fest och vardag, och den innehåller hälsosamma recept för alla tänkbara tillfällen. En ny baskokbok i rutiga serien!

Recepten är utformade av kostrådgivaren och kokboksförfattaren Ulrika Davidsson. Det är förutom recept på kötträtter, fisk- och skaldjursrätter, ägg- och vegetariska rätter även recept på nyttiga och goda frukostar, såser, smörgåsar, pajer, soppor, sallader, snacks och tilltugg, desserter, bröd och bakverk samt sylt, saft och marmelad.

Här finns både klassisk svensk husmanskost och välkända familjefavoriter som pyttipanna, fiskgratäng, stroganoff, köttbullar, wienerschnitzel, spagetti och köttfärssås, pizza och pannkaka, men också mängder av nya recept från olika delar av världen.

I Hälsokokbokens faktakapitel behandlar sådant som näringsämnen, antioxidanter och GI-mat och vad som egentligen är bra mat. Om hur man läser innehållsförteckningar och tyder olika typer av matmärkningar, hur man undviker onödiga tillsatser, om ekologisk mat, om allergier, om goda matvanor och hur man gör för att laga god och hälsosam mat även när tiden är knapp. Det finns även med ett kapitel om kryddor och örter.

Min åsikt: För att anknyta lite till lördagens artikel tänkte jag berätta om min absoluta favoritbok i köket. Jag använder annars aldrig kokböcker eller recept bortsett från denna bok. Hälsokokboken är en guldgruva för såväl inspiration som information. Den berättar och beskriver olika livsmedel, vilka som faktiskt är nyttiga, på ett enkelt och tydligt sätt. På ett effektivt sätt kväver den boken myten om att det måste vara krångligt att vara nyttig. Alla recept jag provat har vart både enkla och goda.

Det finns även ett vegetarisk kapitel med massa läckra recept ihop med matnyttiga tips.

Jag rekommenderar denna bok varmt!

Egoboost #15

Alla har rätt till att få sin röst hörd. Det finns inget som heter "Jag är bättre/mindre värd än någon annan". Alla människor har lika mycket värde! Det finns med andra ord ingen som är befogad att nedvärdera sina medmänniskor. Att någon ger sig på en annan person med fula ord, nonchalans eller slag är ingen rättighet. Det är att överskrida vad som är etiskt och lagligt rätt att göra. Det är ett brott!

Är du just nu eller har nån gång varit mobbad, utfryst, misshandlad, kränkt? Anklagar du dig själv för att du utsätts för denna behandling? Gör inte det. Det är alla människors rättighet att få vara sig själva utan att fara illa. Problemen ligger i grund och botten inte hos dig, utan hos den som anser att den har rätt att särbehandla andra individer.

Alla har ett ansvar för sina handlingar. Jag, och jag ensam måste stå upp för det jag säger och gör. Om jag medvetet eller omedvetet gör ett misstag här i livet, är det jag själv som får stå för konsekvenserna. Att just du behandlats illa, är en konsekvens av någon annans handlingar. Det är alltså inte du, utan någon annan som bär ansvaret för att detta sker.

Detta betyder självklart inte att du bara ska låta all energi rinna av dig och gilla läget. Nej, tvärtom. Samla all din energi och säg ifrån! Ryt till rejält om det behövs! Vet du med dig att du själv inte gör någon annan illa med dina egna handlingar, så har du inte heller något att känna dåligt samvete över. Acceptera inte att klasskamraterna tittar snett på dig, viskar bakom ryggen, fäller spydiga kommentarer. Acceptera inte att någon med fysisk eller psykisk styrka misshandlar din kropp och själ.

Du har, liksom alla andra människor på denna jord, rätten till ett smärtfritt och lyckligt liv.

Låt ingen ta din röst ifrån dig. Din röst och dina åsikter är dina egna, de är unika och viktiga. Gör din röst hörd.

Lucka #24: GOD JUL!



Vi på Mind Wide Open vill önska våra läsare en riktigt god, glad och mysig julhelg!
Njut av maten och gemenskapen, ta hand om er och våra fyrbenta vänner!

GOD JUL

Foderföljetong #11 AVSLUTNING

Att hästarna behöver naturlig och hälsosamt balanserad kost för att må bra och ha möjlighet att utvecklas både fysiskt och mentalt är något som både vi och många andra ofta poängterar. Men hur noga är vi egentligen med vad vi stoppar i oss själva? Hur många av oss granskar innehållsförteckningarna på ICA lika noga som i hästfoderbutiken? Vet vi vad alla tillsatsämnen verkligen är och hur de påverkar vår kropp?

Maten är viktig även för oss människor
Min uppfattning är enig med forskarnas; få av oss är medvetna om vad vi äter och hur det vi äter påverkar både oss själva och världen globalt.
Det är krävande att ha häst idag och för att själv orka ge sin häst optimala möjligheter till hälsa och prestation är det nödvändigt att vi gör detsamma för oss själva och även är noga med vår egen kropp. Därför har vi valt att ägna denna avslutande del av foderföljetongen till att informera lite om hälsosam mat till oss människor, och vilka tillsatser fallgropar man bör undvika.

Våra matprioriteringar förändras
Precis som mycket annat är vår matkultur idag väldigt förändrad om man jämför med för bara 50 år sedan. Idag har vi andra tillgångar, möjligheter och kriterier. Stress och tidspress inkräktar alltmer på vår vardag. Maten ska vara smaklig, billig, gå fort att laga, fort att äta och fort att röja undan efter. Hel-/halvfabrikat är mer regel än undantag på de flestas middagsbord. En viktig skillnad mellan de produkterna som vi köper färdiga i mataffärerna och de som vi gör själva hemma är innehållet, vår insyn i vad vi faktiskt äter.

Tillsatser kan skada kroppen
Matföretagen försöker motsvara efterfrågan från konsumenterna vilket leder till att nya ämnen och tillsatser numera är en stor del av maten vi köper. Även om man faktiskt läser på innehållsförteckningen kan det vara svårt att veta vad som verkligen menas med det som står. Det är inte lätt att tolka och förstå de olika sifferkoderna eller medel för konservering, stabilisering eller smakförhöjning. Många av dessa artificiella ämnen kan kroppen inte bryta ner eller tillgodogöra sig vilket gör att de orsakar obalanser och på sikt kan göra att vi blir sjuka. Alltså är det viktigt att undvika konstgjorda ämnen och transfetter för att istället försöka äta mat med så mycket äkta råvaror i som möjligt.

Grupp E100: Färgämnen
Bearbetning, lagring och liknande processer kan förändra livsmedels färg och utseende. Då används konstgjort färgmedel för att återställa det ursprungliga utseendet.
Färgämnen kan finnas i allt från fisk, kött och mjölkprodukter till såser, glass, chips, sylt och kosttillskott.
syntetiska färgämnen påverkar immunförsvaret negativt och kan framkalla allergier, astma eller hyperaktivitet.

Grupp E200: Konserveringsmedel
All mat förstörs med tiden men för att förlänga hållbarheten tillsätts konserveringsmedel som förhindrar tillväxt av bakterier och mögel.
Ökningen av astma och allergier är några av följderna från ökningen av användandet av konserveringsmedel.

Grupp E400: Stabilisering-, emulgering- och förtjockningsmedel
Dessa livsmedelstillsatser används för att påverka struktur, utseende och konsistens hos livsmedel. Till följd av intag av dessa medel är det vanligt att kroppen samlar på sig vätska, ofta i ansikte, händer, fötter eller ben. Man kan också få klåda i munnen och diarré.

Grupp E600: Smakförstärkare
För att dölja dåliga råvaror eller göra vissa smaker mer framträdande tillsätts smakförstärkare. Man hittar dem ofta i färdiglagade rätter i frysdisken.
I stora doser kan de ämnena orsaka huvudvärk, illamående, synproblem, fetma samt beteendeförändringar.

Grupp E950-E967: Sötningsmedel
Precis som namnet antyder så används sötningsmedel just för att få produkten att smaka sötare. Det finns både naturliga och konstgjorda sötningsmedel. Idag kan vi hitta dem i de flesta hyllorna i mataffären, från pålägg, ketchup och bröd till buljong, yoghurt och fisk.
Viss forskning hävdar att vissa konstgjorda sötningsmedel kan orsaka allt från migrän till cancer, dock finns det även andra forskare som säger motsatsen. Med säkerhet vet vi att de inte är naturliga och därför svåra för kroppen att hantera.

Hur påverkar våra matvanor oss?
Ju renare och mindre processad (tillagad; kokad, stekt, uppvärmd) maten är desto lättare har kroppen för att ta upp den. Människan är faktiskt enda varelsen som själv tillagar maten innan förtäring och som i vuxen ålder dricker mjölk. Varför det, är en väldigt berättigad fråga som var och en kan må bra av att ställa sig själv. Kan det ha ett samband med de många sjukdomar som ökar i vårt samhälle?

För att underlätta för din kropp bör du alltså undvika artificiella tillsatser i maten och snabba kolhydrater, försöka välja naturliga (Gärna ekologiska/krav-märkta för att undvika besprutning etc.) råvaror producerade i Sverige och gärna laga så mycket mat som möjligt själv för att kunna påverka innehållet.



Lucka #23

"Jul är ingen säsong. Det är en känsla."

~Edna Ferber

Dagen innan julafton. För endel är det en mysig dag som bara handlar om att ta det lugnt. Men för endel är det mycket som ska göras i sista minuten. Mat ska handlas som man glömt bort, man måste fixa den där sista julklappen, sätta upp det där sista pyntet.
Och om du har mycket att göra, okej, jag kan förstå att man inte bara kan lämna allt. Men sätt en tidsgräns iallafall. Tänk efter vad som är allra viktigast att hinna med, och om du inte är klar till t.ex klockan 4, var det sista verkligen så viktigt då?
Blir hela julen förstörd om du inte hann med det, eller skulle det kunna vara så att det knappt kommer vara någon som tänker på det? Klarar ni er ändå?

Det är så många som är stressade dagen innan jul. Ta den här kvällen, sätt er och kolla på tv, spela kort tillsammans, kanske rimma på någon paket, börja äta på julgodiset, läs en bok, bara ta det lugnt.


Fredagsmys#15




Samling från marken

Ridning kräver stabilitet och balans av ryttaren, men borde aldrig vara lika med fysisk styrka. Ändå ser man många ryttare som tar i tills musklerna domnar när de sitter på hästryggen. När man kämpat sig svettig till mjölksyra i alla delar av kroppen och vaknar med en bitande träningsvärk dagen efter ridpasset, först vet man att man har ridit. Är det verkligen så det ska behöva vara...?

Svar nej!
Det ska inte vara tungt, jobbigt och frustrerande svårt att rida en häst. Det ska vara roligt, lätt och uppfriskande! Man ska inte behöva slita, pressa, dra. Det ska räcka med att vägleda, föreslå och motivera för att få respons. En ryttare under utbildning kan visserligen ha det kämpigare vid ridning, eftersom det är svårare att hitta rätt knappar. Vilket är fullt logiskt och helt sant. Men det finns en rad förberedande åtgärder man kan göra, så att ridningen blir enkel redan från start.



Förberedelse inför ridning innebär helt enkelt att häst och ryttare börjar sin utbildning från marken. Det finns en rad olika tillvägagångssätt som lär hästen att arbeta i en hälsosam form, utföra svåra rörelser och få den att förstå tränarens signaler. Oavsett vilket man väljer att ta hjälp av bör man ha med sig goda horsemanship kunskaper i bagaget, dvs. förståelse över hur hästen fungerar och hur vårt kroppsspråk inverkar på dem.

Inom akademisk ridning är arbete med kapson, långa tyglar och vid hand det vanligaste. Longering och tömkörning är nog vanligast inom engelsk ridning. Sedan finns det de som enbart genom att longera hästen i lina eller löst kan få den att ställa sig och trampa under med bakbenen. Man kan även klickerträna sin häst till samling. Det finns säkert ännu fler metoder och varianter av dessa än vad som nämns här!



Att börja samlingen från marken har många fördelar. Den största är nog att hästen är fri att röra hela sin kropp då den slipper ryttarens tyngd. Möjligheten att bygga upp balans och muskler blir större. Och eftersom hästen redan kan rörelsen från när du gick bredvid, blir det lättare för den att veta exakt vad du ber om när du slutligen sitter upp! Variation i träningen är alltid bra, därför är markarbete en värdefull komplement för alla ekipage, oavsett utbildningsgrad. Vissa hästar kanske inte ens kan bli ridna av olika anledningar, och då är arbete från marken ett utmärkt sätt att hålla hästen i form.

Dessutom sparar man tid. Istället för att kämpa sig svettig med en stel häst på ridbanan; varför inte sitta av och lösgöra hästen vid hand? "Det är ren lathet" kanske en del skulle tycka. Se det inte så! Se det som ett skonsamt och effektivt sätt att få en mjuk och följsam partner! Värm upp hästen genom att böja och ställa från marken; då blir ridningen genast mycket enklare. Undvik att korrigera hästen för mycket. Låt den hitta sin egen balans!



Sedan finns det självklart både bättre och sämre sätt att utföra allt detta på. Val av metod är väldigt individuellt eftersom vi alla är olika, hästar som människor. Men så länge man tar hänsyn till hästens fysiska och mentala förutsättningar och har med sin egen kunskap i beräkningen när man tränar, blir slutresultatet detsamma. En stark häst som bär upp sin ryttare, och en ryttare som knappt behöver röra sig för att få respons!

Lucka #22

Dan före dan före doppardan!

Nu har nog de flesta börjat med julstädningen och det sista stöket innan julafton?
Då kan man ju passa på att baka lite också. Här får ni några recept på gott julgodis!

KNÄCK
Du behöver:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap

Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov (se beskrivning här under). Fyll i smeten i knäckformarna. Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen. Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvara svalt i en burk med tätslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar knäcken inte ihop.
Gör kulprov så här: Häll kallt vatten i en liten skål eller kopp. Droppa i lite av knäcksmeten. När du kan forma till en kula är smeten klar.
Tänk på att knäck blir väldigt varmt!



MOZARTKULOR

Du behöver:

Mjuk nougat
Mandelmassa
Mörk choklad

Dela nougaten i små fyrkantiga bitar och rulla dem till kulor. Dela mandelmassan i bitar och kavla ut dessa så att det är möjligt att "slå in nougatbitarna i ett paket". Smält den mörka chokladen.  Doppa därefter kulorna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvaras svalt.

ISCHOKLAD
Du behöver:

Ljus ischoklad

200 g ljus choklad
100 g kokosfett

Mörk ischoklad

200 g mörk choklad
100 g kokosfett

Dela chokladen och smält den i vattenbad eller försiktigt i microugn. Lägg chokladen och kokosfett fördelad i små bitar tillsammans och låt bli varmt. Rör om ibland så det blandar sig ordentligt. Du kan smaksätta ischokladen om du vill, men till exempel pepparmintsolja eller rivet skal från en apelsin. Häll smeten i ischokladformar. Ställ ischokladen svalt så snart som möjligt. Förpacka i plastburk och förvaras i kylskåp.

RISCHOKLAD
Du behöver:

10-12 dl puffat rostat ris
200 g ljus eller mörk choklad
1 msk matolja

Smält choklad och olja i vattenbad eller smält i mikrougn. Rör om till en jämn smet och rör sedan ner riset, lite i taget. Se till att allt ris täcks av choklad. Rör ner så mycket ris att all choklad sugs upp i botten. Klicka ut på smörpapper och låt stelna. Förvara svalt.

FUDGE
Du behöver:
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
50 g smör
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
ev. 50 g (1 dl) hackad sötmandel eller nötter

Vi rekomenderar att du även har en termometer.

Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 20x30 cm eller mindre om du vill ha högre bitar. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör då och då.  Sänk värmen och fortsätt koka till 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer, gör annars kulprovet för att veta när den är klar. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter. Rör kraftigt till smöret smält. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.


Youtubeklipp #15




Lucka #21

The best of all gifts around any Christmas tree:
The presence of a happy family all wrapped up in each other.


"Den bästa av alla presenter runt en julgran:
Närvaron av en lycklig familj där alla håller om varandra."
~ Burton Hillis

*
From home to home, and heart to heart, from one place to another.
The warmth and joy of Christmas brings us closer to each other.


"Från hem till hem, och hjärta till hjärta, från en plats till en annan.
För julens värme och glädje oss närmare varann."
~ Emily Matthews


För många är julen en av få tidpunkter på året som familj och släkt har tid att samlas och umgås. Ta vara på det här tillfället! Njut av gemenskapen, att just ni är där tillsammans, här och nu. Ta igen förlorad tid och låt inte förväntningarna kring innehållet i julklapparna överstiga glädjen över att ha familjen samlad omkring dig. Krama om dina mor- och farföräldrar; för man vet aldrig när åldern tar ut sin rätt. Krama om din bror och syster; tala om för dem att du tycker om dem trots att ni tappar tålamodet på varandra ibland. Krama om din mamma och pappa; tala om hur mycket du älskar dem. Familjen är det viktigaste vi har. Vår trygghet i livet.

Sedan finns det familjer där allt vänts upp och ned och tryggheten är som bortblåst. Där livet tagit drastiska vändningar. Splittrat kärleken, placerat oro, sorg och sjukdom i dess ställe. Även när utgångsläget är tufft, försök ändå låta julens värme omsvepa tillvaron! Ta hjälp av vänner och den familj du har kvar. Fokusera på de fina sakerna i livet och hämta styrka från dem. Du är aldrig ensam. I jultider om någonting är gemenskapen större än någonsin! Vackra ting finns att se överallt omkring dig, bara du väljer att öppna ögonen.

Återigen; ta vara på julen! Den är mysig, vacker och kärleksfull. Njut av den med alla sinnen och det viktigaste av allt; ta hand om dig, och ta hand om din familj.


Lucka #20

"Vi erkände för länge sedan att det finns liv överallt omkring oss – i vattnet, i marken, i växtligheten. Barn presenterades för elementen så att vi inte skulle se ner på naturen eller se upp till naturen när vi växte upp.

 Vi kände oss som en del av naturen, vi var på samma nivå.
Vi respekterade varje grässtrå, varje löv på träden, allt."

 -Bear Heart, från boken "Vinden Är Min Mor".



Lucka #19

Här kommer några julfilm-tips att njuta av med familjen, vännerna eller småsyskonen!

En julberättelse (A Christmas Story, 1983)

All I want for Christmas (1991)

Angel in the Family (2004)

Astrid Lindgrens Jul (2007)

Bad Santa (2003)

Christmas Vacation '91 (1991)

Disneys - En julsaga (2009)

Elf (2003)

En förtrollande jul (1985)

Ensam hemma (1990)

Ensam hemma 2 - vilse i New York (1992)

Ett päron till farsa firar jul (1989)

Fanny och Alexander (1982)

Fred Claus (2007)

Grinchen - Julen är stulen (2000)

Jultomtens verkstad (Santa's Workshop, 1932)

Jack Frost (1998)

Julfritt (Christmas with the Kranks, 2004)

Kalle Anka och hans vänner önskar god jul

Kan du vissla Johanna (1994)

Klappjakten (Jingle All the Way, 1996)

Livet är underbart (It's a Wonderful Life, 1946)

Love Actually (2003)

Miraklet i New York (1994)

National Lampoon's Christmas Vacation 2: Cousin Eddie's Island Adventure (2003)

Nu är det jul igen (1994)

Polarexpressen (2004)

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)

The Christmas Shoes (2002)

The Nightmare Before Christmas (2003)

Tomten är far till alla barnen (1999)

Det Hände i New York (Miracle on 34:th street, USA, 1947)

Ha några trevliga kvällar fram till lovet nu!

Boktips #15: Munken som sålde sin Ferrari

Munken som sålde sin Ferrari
Av: Robin Sharma

Baksidetext: En arrogant värsting till stjärnadvokat, Julian Mantle, bränner ljuset i båda ändar och får en hjärtinfarkt i rättssalen. Tre år senare dyker han upp igen, totalt förändrad. Från att ha varit femtiotre år och sett ut som sjuttio är han nu tre år äldre, men ser ut som trettiofem. Under sin frånvaro har han nämligen vistats i en liten bergsby i Himalaya tillsammans med "the Sagers of Sivana". Dessa visa män (och kvinnor) är ett gammalt folk som känner till hemligheten med ett upplyst, lyckligt, framgångsrikt liv. Under en lång natt berättar han om sitt nya liv och om nyckeln till upplysning för vännen och kollegan John.

Munken som sålde sin Ferrari
är en fängslande och underhållande skildring av en yttre och inre resa, där österländsk mystik möter det västerländska framgångstänkandet.

Min åsikt: Även fast denna bok inte har någon direkt hästinriktning tycker jag ändå att den är väldigt läsvärd och bjuder på kloka råd väl värda att ta med till stallet. Den är skriven som en roman men innehåller fullt med kloka tips och råd med temat "mindfullness", att leva och uppskatta det som är nu, att bli medveten om vem man är och hur man kan utveckla sig själv.

Det beskrivs även olika övningar för att som läsare kunna förändra sitt inre och sitt sätt att se på sig själv och livet, att se sin egen potential. Läsare världen över beskriver hur boken och dess innehåll förändrat deras liv och även jag själv skulle vilja påstå att övningarna helt klart kan vara effektiva och kraftfulla.

Författaren, Robin Sharma, återkommer till det viktiga med att skapa tydliga mål och ge sig själv tiden att vänja sig vid nya vanor. Detta tror jag personligen är väldigt viktigt. Även om man vill leva ett liv i total frihet och harmoni är också det ett mål, något att sträva efter och för att öka motivationen hos sig själv bör man främja sina egna förutsättningar för att nå uppsatta mål.

Det är en typ av "hallelujah-hinna" över sidorna i boken, Julian beskriver allt som så fantastiskt, häpnadsväckande och underbart att det stundtals kan kännas som lite för mycket, men samtidigt är bokens budskap alldeles fantastiskt, och mycket värdefullt att ta till sig.


Lucka #18



Man kan bara inte låta bli att le för sig själv när man ser hur hästen njuter av snön.

http://www.youtube.com/watch?v=AFkZdbuOcDo


Egoboost #14

Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself.
"Livet handlar inte om att finna sig själv. Livet handlar om att skapa sig själv."
- George Bernard Shaw


Foderföljetong #10 Nyttiga växter

Förra lördagen pratade vi ju om giftiga växter. Så den här veckan tänkte jag att vi kunde gå igenom lite vanliga växter som är bra att ge till våra fyrfotade vänner. Vissa, eller de flesta, är även bra för oss mäniskor.

Brännässla:
Torkade brännässlor räknas som en ört. Brännässlor är rika på bland annat järn och vitamin C (vitamin C bildar dock hästen själv i tarmen och tillskott behövs därför inte). Nässlor är bra för hästar som lätt får fång och är blodrenande.
Det kan hända att din häst är känslig mot nässlor så var uppmärksam i början ifall den får utslag.

Hallonris:
Innehåller nyttiga antioxiderande ämnen som kan skydda kroppen mot allvarliga sjukdomar.
Välgörande på slemhinnor och vävnader, och är mycket bra för ston som är dräktiga. Den hjälper till att minska risken för blödningar, hjälper till i utdrivningsskedet, befrämjar utrensningen/efterbörden efter fölningen och sammandragningen av livmodern.

Groblad:
Vävnads nybildande, anti-bakteriell, anti-inflammatorisk och vätskedrivande.
Groblad innehåller allantoin vilket accelererar läkningen av sår. När de färska bladen krossas läggs de på smärtsamma bett, stick eller sår. Utmärkt vid munsår, inflammerat tandkött och bölder.

Vallört:
Vallörten befrämjar cellproduktion och det finns dock inget bättre som på kort tid läker sår, minska utgjutningar vid slag, lenande vid problem i matsmältnings apparaten. Den skyndar på läkningstiden vid frakturer och befrämjar cirkulation. Vallört används invärtes med bladen och utvärtes som våtvarmt omslag, salva eller olja.
Men det är viktigt att inte ge under för lång tid, för den innehåller alkaloider som är basiska. I väldigt små doser har de stor medicinsk betydelse, men i för stora doser kan de till och med bli giftiga. Be om hjälp om du ska använda det av någon som kan!

Stor kardborre:
Det är roten av växten som man ska använda här. Det hjälper med blodrenande, vävnadsnybildande, matsmältningsstimulerande och urindrivande.
Används vid matsmältnings besvär för att stimulera produktionen av galla och utmärkt tonikum (detsamma som stärkande medel) för lever och njurfunktion. Även blodrubbningar som kan framkalla eksem eller torr, skorvig och mjällig hud.


Lucka #17 - VINN ETT TAGELARMBAND

TÄVLING I SAMARBETE MED ERICA PETTERSSON { OLD HAUNTS }

Ta chansen och vinn ett personligt tagelarmband av modellen Trust, tillverkat av tagel från din häst!


För att vara med och tävla ska du först gilla Mind Wide Open på Facebook {länk} samt ladda upp din mysigaste vinterhästbild på din blogg, dayviews eller andra sociala medier.
- Du behöver också länka till detta inlägg! -
(http://mindwideopen.blogg.se/2011/december/lucka-17-vinn-ett-tagelarmband.html#comment)

Kommentera sedan detta inlägg med följande information:
- För och efternamn
- Mejladress (så vi kan kontakta vinnaren!)
- Länka till platsen du laddat upp bilden!

Vi på Mind Wide Open kommer sedan rösta fram den bild vi tycker bäst förmedlar vinter med häst.
Du måste alltså inte vara jätteduktig på att fota för att vara med, utan vi kommer främst titta på budskapet i bilden.


Deadline: Onsdag 21 december 23:59

Lycka till!

Fredagsmys #14

Det här kanske är en lite annorlunda fredagsrandom, men jag tycker absolut att ni borde ta er en titt.
Vi bor på en mycket vacker planet.



Lucka #16



För alla som har katt, eller bara vill få sig ett gott skratt!

www.youtube.com/user/simonscat | www.simonscat.com


Konsten att tänka positivt utan att tänka positivt

Varför är vi negativa?

Positivt tänkande har länge varit A och O för ett lyckligt liv, och något som vi strävar hela tiden strävar efter. Psykologen Martin Seligman, som skrivit åtskilliga av de självhjälpsböcker vi slukar, gick tidigare i år ut i en intervju att han hade fel. Det är inte smart, och inte heller realistiskt, att sträva efter att vara 100 procent lycklig 100 procent av tiden. Utan att man istället borde helt enkelt acceptera motsatsen.

Det finns en anledning till att vi tänker så negativt, och att det negativa växer sig så stort i våra huvuden. Små bagateller: du har bråkat med en förälder eller ett syskon, det gick inte bra på träningen med hästen idag, ditt tåg blev försenat eller katten har kissat på mattan, överskuggar det faktum att din familj är frisk, din häst vanligtvis underbar, du faktiskt kom hem, och du tycker om din katt.

Psykologen Maureen Gaffney sade en gång i en artikel att negativa tankar får större plats än positiva tankar i din hjärna, för den är helt enkelt programmerad så.

För att förklara detta får vi, som vi ofta gör här på bloggen, helt enkelt bara gå tillbaka till grunderna: människans överlevnad berodde på våra negativa tankar. Hade vi levt efter det ledande mantrat vi har idag: ”Tänk positivt” när vi levde i det vilda, hade vi inte levt länge. Om en människa traskade förbi en buske och tänkte ”Tänk positivt, det finns säkert ingen sabeltandad tiger där inte!”, och den sabeltandade tigern hade valt just det som ett gömställe, så var vi illa ute. Om vi istället antog det lite tråkigare alternativet: att det faktiskt stod en sabeltandad tiger bakom busken där borta, ökade våra chanser för överlevnad stort.

Det negativa tänkandet var viktigt för oss, för att överleva. Dock är det lite mindre viktigt att hänga upp sig på sin icke fungerande bil eller ovilliga häst.

 

Att hitta balans

Maureen Gaffney lade också fram ett förslag om hur man ska, istället för att försöka tränga undan negativa tankar, istället leta fram positiva tankar för att skapa en motvikt. Jag har tidigare framfört min åsikt om att man ska försöka hitta de små ljustillfällena i ens liv, och låta de växa sig stora. Maureen verkar hålla med mig på den punkten.

Hon har till och med lagt fram en skala, 3:1, för hur man ska balansera sina positiva och negativa tankar. För varje negativ sak som händer, tänk fram tre positiva, och låt de ta över för den negativa tanken.

Det är orealistiskt att försöka tränga bort negativa tankar. Det går inte att leva sitt liv utan motgångar: din familj kommer bråka med dig, din häst kommer inte alltid vara samarbetsvillig, ditt tåg kommer bli försenat ibland, din katt kommer att kissa på mattan. Tricket är att leva sitt lyckliga liv även med det negativa. Är man förberedd på motgångar kommer man inte ta det så hårt när de väl kommer, samtidigt måste man skilja mellan att vara beredd på motgångar och att förvänta sig dem.

 

Välj och vraka

Det finns inget som säger att du måste, så fort du får en negativ tanke, dra fram den och sedan frenetiskt börja rota efter positiva tankar att balansera den med. Kan du släppa det: släpp det. Hela tiden kommer det små tankar i ditt huvud, tankar du inte vet att du tänker, och visst ska du lyssna till dem, men sålla bort det oviktiga. Koncentrera dig på de stora; de tankar som påverkar dig på ett direkt negativt sätt. Om man börjar leta efter negativa tankar att motverka, är risken stor att man själv råkar skapa dem.

 

Positivt tänkande och positiv handling

Även om det är viktigt med positivt tänkande räcker inte detta i längden. Trots att det ofta är mycket viktigt med några peppande, positiva tankar för att orka igenom en jobbig skoldag eller en negativ period i träningen med din häst, så hjälper inte tankarna dig att nå ett positivt resultat. Vi kan tänka att ”Jag kommer klara det här provet” hur mycket vi vill, men inte klarar vi det om vi inte lägger ner kraften och tiden på att plugga. Positivt tänkande har en väldigt liten kraft när det gäller att nå resultat, men tvärt om mycket stor kraft när det gäller att få dig att klara att nå resultaten. Det är stor skillnad på ”Det löser sig” och ”Jag kan fixa det här”.

Positiva tankar kan hjälpa dig långt på vägen mot ett lyckligt liv, men det kan också negativa tankar. Kom ihåg att varje liv har en del gott, och en del ont. Det goda tar inte bort det onda, men inte heller kommer det onda att överskugga det goda.

Nyckeln till ett lyckligt liv är kanske, förmodligen, inte såhär enkel. Men kom ihåg att det inte måste vara svårare än såhär. För de flesta av oss är lycka ett val.


Lucka #15

Nu börjar det kännas att julen närmar sig. Denna härliga högtid, med knäck, mys, gran och pepparkakor är också en perfekt tidpunkt att göra skillnad. Vi som konsumenter kan tillsammans skapa stor förändring och bidra till en bättre värld för många. Samtidigt som många svenska familjer slår sig ner vid julbord dignande av mat finns det människor på andra sidan jorden som inte överlever julafton på grund av svält eller brist på rent vatten.

Alla kan vi göra skillnad, bara genom en sådan sak som att köpa julklappar med omtanke om omvärlden. Utbudet av varor som är producerade och transporterade med medvetenhet och omsorg ökar och det är vi som väljer om det ska fortsätta öka. Våra köp är våra val och vi har alla möjligheten att välja vilka konsekvenser vi vill att våra köp skall medföra, så gör ett val att vara stolt över!

I vår familj brukar vi bland annat köpa gåvobevis från Unicef som julklapp. Det känns bra både som givare och mottagare att veta att man gjort skillnad för andra och bidragit till någons överlevnad.
Deras gåvobevis fungerar som så att jag betalar en viss summa, exempelvis 40:-, till Unicef. Dessa 40:- blir då 20 doser mässlingsvaccin som Unicef transporterar till den del av världen där behovet är som störst.
Förutom mediciner och vaccinationer kan man också köpa myggnät, mat, HIV-test, skolmaterial eller varför inte en cykel?
Mer information hittar du här }

Gör skillnad, du också!


Youtubeklipp #14



OBS! Som vanligt vill vi påminna om säkerheten. Det är långt ifrån riskfritt att stå på hästens rygg under rörelse och inte heller hälsosamt för hästen under längre perioder.


Lucka #14

Bakom dagens lucka döljer sig en liten tankeställare om optimism och pessimism!

Har du hört historien om jägaren som kom över en mycket speciell fågelhund?

Den var den enda i sitt slag. Den ägde nämligen den unika förmågan att kunna gå på vatten. En dag bjöd jägaren in en god vän för att visa hundens konster. Dom sköt så småningom några änder som föll ned i vattnet. Jägaren befallde sin hund att springa och hämta dom och hade här förväntat sig att få några komplimanger för sin hund. Men han fick inga. Då blev han nyfiken och frågade vännen om han hade lagt märke till något speciellt med hunden. Vännen svarade: "Ja, jag såg något ovanligt med din hund. Den kan inte simma!"

Vad kan vi lära oss av detta?

 



Lucka #13

Nu när snön äntligen har kommit till de flesta delar av landet så får man passa på att ha så kul som möjligt innan den försvinner! Här kommer lite olika lekar som man kan göra i snön. Har man barnasinnet kvar som jag så kan det nog bli rätt underhållande.

Kung snö:
Antal deltagare:
ca 5-20
Lekbeskrivning: Man börjar med att markera två bon (på valfritt avstånd från varandra).
 I det ena boet ställer sig den person som blivit utsedd till ”Kung Snö”. I det andra boet ställer sig alla övriga lekdeltagare.
Kung Snö ska nu ropa följande ord till de andra: ”Tö!” ”Kyla!” resp. ”Snöstorm!” i valfri ordning.
”Tö”= Alla sträcker på sig.
”Kyla!”= Alla kurar ihop sig och gör sig så små som möjligt.
”Vargen och kycklingarna (lek på skridskor)Snöstorm!”= Alla springer snabbt över till det andra boet!
Den som är sist med att springa över till det andra boet vid ”Snöstorm!”-kommandot åker ut ur leken och får ställa sig på angiven plats och vänta.
Den som däremot klarar sig längst får bli ny ”Kung Snö” i nästa lekomgång.
De väntande kan spenadera sin tid med att distrahera de kvarvarande genom att kasta så många snöbollar som möjligt mot dem. Kom ihåg att vara försiktiga dock, så att ingen skadar sig.

Vargen och kycklingarna (en lek på skridskor)
Antal deltagare:
ca 5-20
Så här går leken till: En person utses först till höna och en annan till varg. Övriga deltagare får vara kycklingar. Kycklingarna radar upp sig längs med ena kortsidan av skridskoplanen.
 Hönan placerar sig på motsatt kortsida (med ansiktet mot kycklingarna) och vargen ställer sig i mitten av planen (och tittar på kycklingarna).
När leken börjar ropar hönan:”Kom alla mina små kycklingar!” varpå kycklingarna högt svarar: ”Vi törs inte!”. ”Varför då?” undrar då hönan, och då svarar kycklingarna: ”För vargen!”.
Hönan säger då: ”Kom ändå!” och då ska alla kycklingar snabbt försöka ta sig över planen utan att bli tagna av vargen på vägen… Den som kullas av vargen får bli medhjälpare till vargen och ställa sig på mitten av planen. Det kommer alltså att bli fler och fler vargar på isen, medan kycklingantalet hela tiden minskar.
När kycklingarna åkt över första gången, ställer sig hönan på motsatt sida och ropar återigen på kycklingungarna. Så håller man på, tills alla kycklingar blivit tagna.
Vill man leka leken igen, får de sist tagna personerna vara höna resp. varg i nästa omgång.

Kurragömma
Kurragömma är en enkel lek som alla kan, men som blir lite svårare när man ser spåren i snön. Man kan t.ex springa i gamla spår för att "lura" den som letar.


Lucka #12

Här i Sverige brukar vi ju oftast pynta med granar, tomtar och ljusstakar för att få en härlig julstämning i våra hem. Utomhus sätter vi ibland upp lite ljusslingor på dörren eller balkongen om man har någon, men det brukar inte vara mycket mer än så för de allra flesta. Annat är det dock i USA. Visst, de allra flesta gör förmodligen som vi i sverige och tänker "less is more", men det är också ett rätt stort fenomen att dra på fullt ös och pynta varje centimeter av sitt hus med speciellt ljusslingor. Men så brukar man ju säga att amerikanerna alltid vara värst?

Så kallade "Light Shows", alltså ljusshower, är väldigt populära. Speciellt till halloween och jul. Som jag redan nämnt går det i princip ut på att ha så mycket julpynt (främst ljusslingor) som möjligt på sitt hus. Men den största grejen med det hela är att man programerar dessa lampor att lysa och blinka på ett speciellt sätt, i takt till musik.

Det är nog bäst att ni ser för er själva!







Och så får ni två videor där man helt enkelt bara pyntat... extremt... mycket...



Det är kanske extremt, men visst är det rätt fint ändå?

Dock skulle jag inte vilja se deras elräkning för december...

Boktips #14 Djurens beteende - och orsakerna till det.

Djurens beteende - och orsakerna till det.
Av: Per Jensen

Bakseidetext:
Hur kan ärlan  som varit i norra Afrika hitta tillbaka igen till just vår lilla täppa? Och som ungfågel helt utan träning bygga ett bo som är uppbyggt på samma sätt som det där hon kläcktes? Hur kommer det sig att grisar bygger bo om de får möjlighet, trots att de sedan generationer levt i svinhus där beteendet aldrig fått komma till uttryck?

Varför beter sig djuren så? Svaren är intressanta, inte bara för den som vill veta mer om hur djur fungerar och vad som styr deras handlingar. Dehjälper oss också att förstå djurens behov och att tolka hur de trivs. Betyder det t.ex. något särskilt om hästen tuggar monotont på kanten av foderkrubban? Eller att den vaggar oupphörligt av och an, från ben till ben?

Här får vi en introduktion till den moderna etologin. Vi tar reda på hur djur reagerar på stress och om betydelsen av relationen mellan människa och djur. Vi tittar lite extra på det naturliga bettendet hos våra vanliga husdjur: höns, hästar, grisar, får, nötkreatur, hundar, katter, pälsdjur, möss och råttor - en brokig karta över olika arters säregna anpassningar till olika levnadssätt.

Sedan Konrad Lorenz fick Nobelpriset 1973 har vår kunskap om djurens beteende ytterligare ökat och kommit till användning när vi sköter våra djur. Här får vi åter faschineras av naturen förunderligheter! Per Jensen, professor i etologi, har en ovanlig förmåga att berätta fängslande om djuren och deras beteende.

Min åsikt: Det är en rätt gammal bok, och det är riktigt roligt hur de berättar sina tankar. De är ungefär här som de börjar tänka lite mer som vi försöker göra idag. Ta reda på orsaken istället för att använda hjälpmedel för att kunna ta en omväg runt problemet. Som vanligt så kan man alltid gallra ut lite tips som inte alls är så tokiga, jag tror att man kan ta någonting bra ur nästan allt. Det gäller att försöka se det bara.
Boken handlar mycket om vad vi redan vet, men eftersom det då var väldigt nytt så berättar de med en väldigt inspirerande text.

Egoboost #13

Var person är helt unik, för ingen är en annan lik.

Det finns ingen, absolut ingen människa på denna jord som är som du! Dina tankar är unika, ditt sätt att prata är unikt, hur du rör dig, lever, äter, står, går, mår, ser ut... ingen kan någonsin bli en kopia av dig! Du är ensam om att vara just du. Hur häftig och befriande är inte den känslan! Att veta av hela sitt hjärta att man är sällsynt och värdefull. Det är  bortkastad energi och fruktansvärt onödigt att försöka vara någon annan än sig själv. Var därför alltid dig själv - i alla lägen - för det är du bäst på!

Lucka #11

Har du någon gång sett en riktigt tung arbetshäst i arbete? Om inte, försök på alla sätt och vis få möjligheten att göra det! För det finns inget mäktigare än att se ett gäng nordsvenska brukshästar, ardennerhästar och andra tunga kallblod spänna musklerna, sätta hovarna i startgropen och skjuta i väg med all sin kraft. För knappt hundra år tillbaka i tiden hade hästen ett djupare syfte i vardagen än att vara våra tävlings- och hobbyhästar. Hästarna hade ett jobb att sköta. De drog timmer, plöjde åkern, plogade vägen, transporterade familjen in till byn. Hästen var den centrala punkten i många människors liv. Utan hästen, klarade man sig inte.

Men så utvecklades tekniken. Traktorn ersatte hästarna. Jordbruket effektiviserades. Folk flyttade in till städerna. Massproduktionen var ett faktum, och med den kom försurning, förgiftning och urkalkning av skogs- och jordbruksmark. Arbetshästen var snart ett minne blott.

Men än finns det de som envist håller fast vid traditioner. Som vägrar släppa dem ur sitt grepp. Som tror på ett nära, ekologiskt och manuellt skogs- och jordbruk. Några av dessa människor ser ni på bilderna nedan. De är tagna under en kördag i Bastvålen den 7 februari 2009, ett par mil utanför Torsby, norra Värmland. Äkta hästkrafter. Titta och njut!



Foderföljetong #9 Giftiga växter

Vid den här tiden har förhoppningsvis alla redan börjat att ge sina hästar extra mat i hagen. Gräs slutar växa när temperaturen är under 10+ och även om man har en stor hage så tar gräset slut ganska fort när det har slutat växa.
Om hästen inte får tillräckligt med mat kan den börja leta efter alternativ, och det kan medföra att den äter giftiga växter som den annars inte skulle ha ätit.
Det är därför väldigt viktigt att du går igenom hagen ibland, för att se så att det inte hamnat några växter som är dåliga för hästar där.
Såklart så behöver det inte betyda att du inte ger din häst tillräckligt med mat, men man vet aldrig vad som kan hända i hagen när du inte är där. Det finns vissa växter som inte är direkt giftiga men de är ändå inte bra för hästar och som kan ge ett beroende.

Några exempel på giftiga växter:

Idegran
Alla arter av Idegran är mycket giftiga. De inneåller ett ämne som heter Taxaner. Alla delar av granen innehåller detta ämne, förutom fröhyllet som omger fröet.
Själva fröet och också mycket giftigt, men fröhyllet är både sött och ätbart. Fåglars magar kan inte bryta ner fröet och de kan alltså äta bären från Idegranen, men betesdjur har dött av att ha ätit bären.
Ämnet Taxananer används för att bilda cytostatica, som hämmar cellproduktionen.

Ek
Det är inte ofta man ser en häst äta ek, men ekollonen kan bli beroende för hästen. Den kan också gärna börja äta barken. Inte alla hästar, vissa bryr sig aldrig om att det finns ek i hagen, men smaken är ju som bekant individuellt, och någon häst kan få för sig att smaka nån dag och tycka om det.
Ekollon innehåller ämnet Tannier och är i för stor mängd skadligt och kan ge svår kolik.

Sprängört
Sprängört är en utav våra giftigaste vilda växter och den finns nästan i hela landet. Den växer i näringsrika dammar och vattendrag. Hela växten är giftig och orsakar kramper. Dödsfall har förekommit.

Korsört
Korsörten är ett vanligt ogräs och förekommer ofta i rabatter, på åkrar och vid gårdar. Om hästen får i sig för stora mängder så kan det ge leverskador.

Åkerfräken
Denna växt är allmänt förekommande i hela landet. Om ett betesdjur får i sig för stora mängder blir den mycket giftig på grund av ämnen som heter alkaloider, thiaminas och saponiner. Om hö innehåller ca 20% åkerfräken kan hästen få problem med nervsystemet.
Har hästen fått i sig för mycket kan sympomen bli vacklande gång, okoordinerade bakben och efter hand även förstoppning och andningssvårigheter.


Kom ihåg att endel giftiga växter kan smaka och lukta gott när de har vissnat, men fortfarande vara giftiga. Så om du ser en halvvissen växt som du är osäker på, ta hellre bort den än riskera att hästen äter den en vecka senare.


Lucka #10



Youtube är en guldgruva med information, om man lyckas hitta rätt bland miljontals klipp ;) Här är ett klipp som visar hur du enkelt och snabbt fyller ditt stora SMHN med hela balar.


Fredagsmys #13

"Thomas Edison failed more than 1,000 times when trying to create the light bulb. When asked about it, Edison allegedly said, 'I have not failed 1,000 times. I have successfully discovered 1,000 ways to NOT make a light bulb.'"

"Thomas Edison misslyckades mer än 1,000 gånger när han försökte uppfinna glödlampan. När man frågade honom om det, svarade han, 'Jag har inte misslyckats 1,000 gånger. Jag har framgångsrikt funnit 1,000 sätt att INTE tillverka en glödlampa.'"

Hur sann denna historia är vet man inte säkert. Vissa säger att det finns bevis för att han sa det, andra säger att det inte finns det. Ibland säger historien att han misslyckades 2,000, 5,000 och till och med 10,000 gånger. Siffrorna är kanske alltid olika. Thomas Edison kanske eller kanske inte misslyckades flera tusen gånger med att uppfinna en glödlampa. Ska man vara riktigt petig var han ju inte ens den första som kom med idén.
Men vi kan ändå lära oss av detta citat.

Mycket handlar faktiskt om hur man ser på saker.

De allra flesta koncentrerar sig så mycket på det negativa. På alla misslyckanden och fel man gjort. Och då är det väldigt lätt att fastna i de tankebanorna. Man kan inte se det positiva, man kan inte se framstegen man faktiskt gör.
Det finns ett talesätt som går ungefär: "Det krävs tio positiva tankar för att väga upp en enda negativ."
Jag tror det stämmer rätt bra. Vi måste hålla fast väldigt hårt i det bra för att kunna titta bort från det dåliga.

För varje fel du gör så lär du dig något.



Lucka #9

Nu är det många hästägare och skötare som är ivrigt igång med att julpynta stallet! Det är också något som är mycket roligt att göra, och helst vill kunna göra precis hur galet man vill. Men man måste mitt i det roliga stanna upp och tänka på riskerna som kan uppstå i ett stall.

"Vad händer om hästen kommer åt det här?" "Kan detta orsaka brand?" "Är detta bra för stallmiljön?"

Här är en artikel om säkerhet i julpyntandet:
http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/julpynta-i-stallet-men-med-forstand.htm

Men kom ihåg att inte låta er hindras! Julpyntning är, enligt mig, något av det bästa med denna årstid. Skaffa några galna, roliga idéer, och dra ihop ett gäng kompisar som kan hjälpas åt med att låta det skrida till verket!

Ha roligt!



Barfotaboots tips!

Vi förespråkar att hästar ska ges möjlighet att leva så naturligt och hälsosamt som möjligt och är därför som bekant även för att ha dem oskodda. Dock kan detta medföra problem för vissa då hästarna ex. under övergångsperioden och under rehabiliteringen från skodd till barfota kan ömma och visa ovilja att gå på vissa underlag, exempelvis grus. Under tiden som man behandlar orsaken till symtomen är det ändå nyttigt för hästen att komma ut och röra på sig, men självklart utan smärta och oro! Där är ett tillfälle som boots är ett värdefullt verktyg!

Barfotaboots finns i många olika modeller och märken men gemensamt för alla är att de är avsedda för att kunna ge hästen möjlighet att gå på många olika underlag utan smärta. Vissa går även att brodda, vilket är perfekt för hästar med lite dålig koordination eller som har svårt att få grepp på is.

En nackdel med vissa boots är att de upplevs tunga, svårhanterliga, osmidiga, ger skav eller trillar av under användning. Därför får ni idag tips på ett par lätta, smidiga och bekväma boots: Equine Fusion Jogg!

Dessa boots är väldigt mjuka och flexibla och stimulerar den naturliga hovmekanismen samt främjar ett naturligt rörelsemönster med sin låga vikt (Ca 300 gram, beroende på storlek).
Bootsen finns i fem olika storlekar. Den mönstrade sulan ger bra grepp på olika underlag och är både mjuk och stötabsorberande vilket är skonsamt för hästens ben och leder.



Köpare till bootsen upplever, förutom att hästen får stor frihet i steget, att bootsen är lätta och ta på och av men ändå sitter på bra under ridturen.





Lite olika länkar för dig som vill läsa mer eller införskaffa dig ett par:

Tillverkarens hemsida:    { här }
Återförsäljares hemsida: { här }
Återförsäljares hemsida: { här }


Lucka #8

Är det fler som tycker om att göra egna julkort?

Här visar man hur man gör ett enkelt men personligt julkort till de man tycker om.
http://www.idg.se/2.1085/1.133064

Eller varför inte ett julkort i 3-D?
http://www.imponline.se/FactsAndTips/HomeDeco/Chr-3D-Christmas-card.aspx

Här finns det mer tips om du är mer inne på scrapbooking. Sidan verkar inte vara uppdaterad med hur de har gjort exakt, men bilder finns och det finns mycket insperation att hämta ifrån sidan.
http://www.scrapbookingguiden.se/category/inspiration-kort/julkort




Youtubeklipp #13



Detta klipp visar fem ryttare på fem (barfota) hästar som tillsammans ska tillryggalägga 100 miles (motsvarande ca 16 mil) under fem dagar. De befinner sig i Wales, Storbritannien, och turen går genom vatten, över grus, gräs och sten i alla gångarter vilket hästarna verkar klara riktigt bra, och både de och ryttarna verkar ha haft en rolig långritt!

www.youtube.com/user/performancebarefoot

Lucka #7

Om ni har byggt pepparkakshus så länge ni kan minnas, eller som jag gjorde mitt första tappra försök (som resulterade i ett antal blåsor och ett inte längre rent kök) kan den här länken var rolig!

17 tips och guider till olika sorters pepparkakshus, samt en vidare länk till hur man enkelt och snyggt kan rita upp sitt eget. Lycka till med byggandet, och kom ihåg: det viktiga är inte att det blir snyggt... det viktiga är att alla kommer undan med fingrarna i behåll!

www.tiotips.nu/view.asp?ID=110


Lucka #6

Planerar du att tolka efter häst i vinter? Här är två klipp som inspirerar och får dig att komma i stämning!





Obs! Säkerheten kommer alltid i första hand! Ge dig inte in i en situation som du är osäker på att komma oskadd ur. Tänk även på att det blir tungt för hästen att bära en ryttare och samtidigt dra någon efter sig. Överansträng inte i onödan!

Boktips #13: Hästpojken

Hästpojken: en fars kamp för att hjälpa sin son
Av Rupert Isaacson

Baksidestext: När hans son Rowan diagnostiseras med autism blev Rupert förkrossad och fruktade att han aldrig skulle kunna kommunicera med sitt barn.  Men när Rupert en dag var ute och red tillsammans med Rowan märkte han att Rowans tillstånd förbättrades dramatiskt av den nära kontakten med hästen. Rupert fick en galen idé om hur han kunde hjälpa Rowan: varför inte ta med honom till Mongoliet, den enda plats i hela världen där hästar och shamansk healing förenas?

Hästpojken är den sanna, dramatiska och hjärtvärmande berättelsen om den resa som Rupert, hans fru Kristin och Rowan gjorde till Mongoliets otämjda landskap. Familjen reste halvvägs runt jorden för att rida tillsammans, för att träffa de traditionella healers som finns där och för att förhoppningsvis hjälpa Rowan att bli bättre. Det är en häpnadsväckande resa, full av utmaningar, oväntade möten, skönhet och fantastiska framsteg.

Hästpojken är en rörande och unik historia om en familj som är villig att färda till världens ände för att hjälpa sin son, och om en pojke som lär sig att kommunicera med omvärlden för första gången.

Min åsikt: Att ridning, eller bara närheten av hästar, kan hjälpa det mesta vet nog de flesta. Man blir gladare, lugnare och mår bättre när man tillsammans med dessa fantastiska varelser. Och det är denna bok ett bevis på!
Rowans förvandling är fantastisk, hur han börjar må bättre och går från att knappt vilja säga ett ord till att faktiskt prata. Den är en mycket gripande och inspirerande historia.

Hästpojken, som ursprungligen heter "The Horse Boy", finns även som dokumentär. Ni kan se trailern här nedan.




Lucka #5

Jag är nog inte den enda människan som då och då underhåller mig med att spela spel över internet? Och nu under december och juletider brukar det mest bli julspel av olika slag. Det finns hur många som helst, för alla åldrar och intressen. Pröva ett vetja!

www.jul.skojspel.se

www.spela.ws/spel/Julspel
www.spel-gratis.com/Spel-Jul
www.jul.spelo.se
www.spela.se/tag/julspel.html


Egoboost #12

Om det finns en lösning på problemet är det onödigt att oroa sig.
Om det inte finns någon lösning är det meningslöst att oroa sig.

- Dalai Lama

Ett problem som dyker upp kan lätt bli en stress- och ångestfaktor. När adrenalinet kickar igång, ta ett djupt andetag och försök tänka realistiskt istället för att bli arg, ledsen och frustrerad. Datorn arbetar inte snabbare bara för att du slår och skriker åt den. Hästarnas hage blir inte bättre utformad för att du ständigt oroar dig utan att komma till handling. Finns det en lösning? Ta då vara på det och lös problemet! Finns där ingen lösning som du kan använda dig av just för stunden? Lägg i så fall din energi på något annat tills en lösning dyker upp!

Ett problem är i grund och botten inte ett problem, utan en möjlighet till personlig utveckling. Tillåt dig själv att utvecklas! Var stolt över att du vågat fatta ett beslut! Kämpa för det du tror på! Låt ingen tala om för dig att det inte går. Vill du, så kan du!

Lucka #4 - VINN EN REPGRIMMA!

Tävlingen är avslutad. Vinnare blev Matilda Lannebo! Grattis!

Dagens lucka ger dig chansen att vinna en fin repgrimma!

Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att gilla Mind Wide Open på Facebook {länk} samt dela bilden nedan på din blogg, Dayviews eller Facebook etc med en länk till detta inlägg.

Kommentera sedan detta inlägg med följande information:
- För och efternamn
- Mejladress
(så vi kan kontakta vinnaren!)
- Länka till platsen du delat bilden!


Deadline: Torsdag 8 december 23:59


Du kan kopiera bilden här }


Vi lottar fram vinnaren under fredagen!


Idas hemsida: www.repgrimmor.webs.com
Idas blogg: www.idabn.blogg.se

Foderföljetong #8: Kraftfoder

Som vi tidigare skrivit om är hästen gjord för att leva på en kost huvudsakligen baserad på grovfoder, med inslag av andra växtligheter. Tamhästen i dagens samhälle utfodras även ofta med olika typer av kraftfoder. Det finns flera hundra olika sorter att välja mellan och det kan säkert för många te sig som en svårframkomlig djungel. Därför ska vi idag presentera lite information om kraftfoder och tips på vad man ska tänka på när (eller om?) man ska välja kraftfoder.

Kraftfoder - för hästen eller företagens skull?
Enligt mig är det inte sunt för någon djurart att inta stora mängder av ämnen som de inte är naturligt anpassade till att äta. För hästen, som är ett gräsätande stäppdjur, är det alltså naturligt att äta gräs, bark, grenar, rötter, blad och liknande växtlighet, men inte säd, melass eller kemiskt framställda tillskott. De sistnämnda innehåller näringsämnen i helt felaktig form och proportion för hästen och är ofta svårupptagliga eller direkt skadliga.

Tyvärr är det så idag att fodermarknaden inte verkar styras med störst fokus på våra hästars välmående utan den viktigaste prioriteringen är ekonomin. Företagen vill tjäna mycket pengar medans konsumenterna vill betala lite pengar, generellt sett. Självklart avspeglar sig detta i fodersäckarna. Säd, såsom havre, korn eller vete, är billigt fyllnadsmaterial och väldigt accepterat som foder i hästvärlden. Men om det är onaturligt för hästen att äta exempelvis havre, hur mår den då av det? Behöver den ens havre, om det inte är en del av deras naturliga meny?

Mag- och tarmsystemet belastas
Om hästen får i sig för stor mängd kraftfoder under för lång tid rubbas PH-värdet i tarmen vilket kan ge många negativa konsekvenser. De goda bakterierna i magen har svårt att överleva förändringen som det innebär och en förruttnelseprocess startar i tarmen. Precis som hos människor är stora delar av hästens immunförsvar koncentrerat till magen och om det uppstår obalanser där påverkar detta oundvikligen hästens immunförsvar och allmäntillstånd negativt. Föruttnelsen i tarmen gör att endotoxiner och andra skadliga ämnen bildas. Dessa tas upp av kroppen genom tarmväggen och färdas med blodet ut till hela kroppens delar där det sedan kan orsaka stor skada och bland annat bidra till fång.



Fodertillskott vid ämnesbrist
Idag finns det på de flesta håll i världen brister i jordmånen vilket innebär att de mineraler och andra ämnen som naturligt skall förekomma i jorden har försvunnit genom försurning, gruvbrytning eller konstgjorda gödningsmedel och liknande inom jordbruket etc. Detta har lett till att de flesta hästar lider av någon typ av ämnesbrist, vanligvis på mineraler som kalcium och magnesium. På grund av detta är det vid ett konstaterat behov bra att tillsätta dessa ämnen som hästen har en brist av genom fodret. Viktigt att tänka på är då att ämnena måste tillföras i en form som är så lättupptaglig som möjligt för hästen och så nära det naturliga ursprunget som möjligt. Om det finns behov av att blanda tillskotten med någon typ av foder finns det idag flera olika sunda alternativ att välja på. Tre tips som jag själv har goda erfarenheter från och kan rekommendera är KwikBeet (mellassfri betfor), melassfri hackad lucern eller helt enkelt en riven morot som man blandar tillskotten med.

Tankar kring pelleterat foder
Jag vill passa på att be er reflektera lite kring foderformen pellets. Det finns många typer av pellets och tekniken används inte bara till djurfoder utan även som exempelvis bränsle. Gemensamt för dem är att de består av materia som, vanligtvis under höga temperaturer, pressas samman till små hårda stavar. Detta är en praktisk form av kraftfoder och fodertillverkarna är ofta noga med att framförhålla att de små stavarna innehåller en komplett dagsdos av det som just din häst behöver. Dock berättar de inte huruvida det kompletta innehållet är sådant som är upptagligt för hästen. De säger inte heller något om vad fodret innehåller som din häst inte behöver, eller rent av inte mår bra av.

Det är vanligt att pellets innehåller onaturliga former av konserveringsmedel, bindningsmedel etc. Ett tips är att läsa alla innehållsförteckningar noga och googla om det finns ingredienser med på listan som du inte vet vad det är. Konstiga sifferkombinationer, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel eller liknande hör inte hemma i en hästs naturliga kost och det kan vara bra att överväga om hästen då verkligen bör äta det.



Kraftfoder innebär ofta ett ökat sockerintag
Som vi har nämnt tidigare här på bloggen har många hästar idag ett överdrivet dagligt sockerintag. Detta intag påverkas givetvis även av sockerinnehållet i kraftfodret som hästen får. De flesta kraftfoder som idag finns på marknaden innehåller melass vilket är en biprodukt vid sockerutvinning. Det innehåller stora mängder socker, smakar sött och har även en sirapsliknande konsistens vilket gör att det blivit väldigt populärt hos fodertillverkarna att använda som smakförhöjare eller bindningsmedel.

För att minska hästens sockerintag bör hela hästens kraftfodergiva kritiskt granskas. Vad innehåller fodret egentligen, och behöver hästen verkligen det här? Finns det något sundare alternativ som jag kan ge min häst istället? Försök utesluta allt onödigt socker och läs även innehållsförteckningen på eventuella mineraltillskott etc.

Det gjordes tidigare i år en studie på Wången där man kom fram till att hö/hösilage med bra näringsvärden i tillräcklig mängd fungerar utmärkt även för tävlingshästar i träning. Kort info om studien finns att läsa på bl.a. SVT {här}

Om man av olika anledningar anser sig ha ett behov av att utfodra sin häst med kraftfoder finns det idag flera alternativ på marknaden utan tillsatt socker. Sträva alltid efter att ge hästen den sortens föda som den är skapad och född för att tillgodogöra sig, då fungerar deras kroppar som bäst och det brukar även visa sig i humör och personlighet.


Lucka #3

Dags att pyssla lite, tycker ni inte?

Islyktor lyser upp fint i mörkret! Det enda som behövs är hinkar, vatten och minusgrader.

Du behöver:

En större hink
En mindre hink
Vatten
En tyngd (sten eller liknande)
Ljus

Gör så här:

1.
Fyll den stora hinken till hälften med vatten.
2. Lägg tyngden/stenen i den mindre hinken och sänk ner den i den större hinken så att vattnet trycks upp mellan hinkarna.
3. Ställ hinkarna att frysa utomhus några timmar eller över natten.
4. Häll lite varmt vatten utanpå den stora och i den lilla hinken för att få hinkarna att lättare lossna från isen.
5. Nu är islyktan klar! Ställ ner ett eller flera ljus i lyktan och tänd!

Tips: Om man vill kan man lägga i kvistar,  bär eller annat som dekorerar isen.



Ett uppskattat julpyssel där ni gör julstjärnor och snöflingor i kristyr. Häng i fönstret eller julgranen.

Ingredienser till kristyr:
1 äggvita
3-4 dl Florsocker
1 krm ättiksprit
spritspåsar, engångs i plast
bakplåtspapper 

Gör så här:
Vispa samman ingredienserna med elvisp till en fast smet. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut stjärnor och snöflingor på ett bakplåtspapper.



Fler roliga tips finns här här


Fredagsmys #12



Den här videon är lite för lång och innehåller för mycket tal för att vi ska kunna översätta. Men jag hoppas att ni kan hinna med ändå, för den här videon är väldigt, väldigt intressant!


Lucka #2



Ett gott skratt så här i början av december!


Lucka #1: Julklappsspecial

Vi kommer från och med idag att köra en julkalender här på bloggen ända fram till julafton. En ny "lucka" öppnas varje dag (utöver vårt ursprungliga schema), och det kan innebära ett citat, tips, tävlingar, Youtubeklipp m.m. Idag fick följande julklappsspecial även bli den första delen i vår kalender. Håll utkik under morgondagen, lucka nr. 2 kan dyka upp precis när som helst! Alla delar i julkalendern hittar ni sedan enkelt genom att klicka på kategorin "Julkalender 2011" i menyn.
Mvh / Team Mind Wide Open

Julen närmar sig med stormsteg! Första december idag, på söndag är det redan andra advent och julklappstressen är även den igångsatt hos många. Är du en sån som har svårt att fundera ut riktigt bra julklappar till familj och vänner? Kanske vet du inte riktigt vad du själv önskar få i paketen på julafton? Här kommer några pricksäkra, unika, både hästiga och allmänna julklappstips!



# SMHN
{caisasshop.se}
Småmaskiga hönät stimulerar och förlänger hästens ättid. Mycket hållbara nät som finns i fyra olika storlekar på caisasshop.se. Mängdrabatt ju fler man köper! Fördelar med slow feedingstystem har vi skrivit om tidigare på bloggen {här}

# LG Bridle {lg-bridle.com}
Det bettlösa bettet som alla pratar om! Ryttaren kan rida med större precision än vad många andra bettlösa alternativ tillåter. Justerbart, används som en mildare variant av hackamore eller som sidepull. Säljs bl.a. här: {hovbalans.com} {kapson.se}

# Presentkorg
Skaffa en fin, flätad korg eller annan slags behållare, stor nog att placera dina tänkta presenter i. Sedan är det bara fantasin som sätter gränsen! En "må-bra-korg" är alltid uppskattat. Fyll då korgen förslagsvis med god mat, exempelvis ost, kex, god dricka, frukt och choklad. Köp en bra bok, film och/eller ett musikalbum och lägg däri. Mjukgörande salvor, nagelfilar, väldoftande ljus etc passar sig bra här. Till den hästintresserade kan man blanda i morötter, ryktborstar, ridvantar, grimskaft osv. Har du en bekant som väntar barn? Lägg i bebiskläder, nappar och barnböcker! För att höja julstämningen i korgen och lyxa till det lite, lägg t.ex. granris, halm, bomull eller julgransglitter och annat pynt kring sakerna. Plasta slutligen in hela korgen och knyt ihop, alternativt göm innehållet med ett fint paketpapper.

# Back on Track {backontrack.com/se}
Back on Track har ett brett sortiment till både häst, hund och människa. Materialet i produkterna har en värmereflekterande funktion som bl.a. stimulerar uppmjukning av spända muskler och kroppens egna förmåga att läka skador. Något för morfars onda rygg, hästens galliga ben eller syrrans frusna fötter? Mer om hur BoT fungerar, samt exempel på anvädning hämtat ur verkliga livet finns att läsa om {här}. Närmaste återförsäljare hittar du på BoT:s hemsida.

# SANHCP Grundkurs i hovvård {sanhcp.org}
På denna grundkurs lär du dig hur hästens hovar fungerar, det slås hål på myter och aha-upplevelserna är många. Ovärdelig kunskap som du bär med dig livet ut! Efter kursen har man fått tillräckligt med kött på benen för att kunna underhållsverka sin egna friska häst. Mer info om upplägg samt bokning av kurs sker via Sanhcp:s hemsida. Grundläggande fakta om hovar finns även att läsa om hos oss i kategorin {hovar}

# En upplevelse {upplevelse.com}
Skicka iväg farmor och farfar på fyrhjulingssafari, åk på en romantisk ridweekend med pojkvännen, skäm bort bästa kompisen med manikyr, låt pappa vara modell för en dag... önska en upplevelse du aldrig glömmer!

# Egengjort pyssel och självskapad konst
Att måla en tavla, ge bort en inramad förstoring på en egenfotad bild, skriva en dikt, skulpturera i lera, klippa och klistra ihop ett julkort... allt som man själv skapar och sedan ger bort, är också det absolut finaste, mest personliga och glädjebringande man kan få i julklapp. Du sätter din egna unika prägel på ditt verk och därigenom blir också mottagaren unik, eftersom du visar att du lagt ned både tid och energi på att göra något till någon du tycker om. Det är sånt här som får mormor till tårar, pappa att bli stolt och bästa vännen att känna sig uppskattad. Hämta inspiration ur livet och släpp lös kreativiteten!

# Naturhunden/Naturhästens julkalender {naturhunden.se}
Varje dag ända fram till jul öppnar Naturhunden/Naturhästen en lucka i sin julkalender. Passa på att fynda julklappar till bra priser! Idag får man exempelvis en svart barbackapad i lyxmodell för 999:-, ordinarie pris 1595:-.

# Böcker
En bra bok som man kan lära sig något viktigt av, rent själsligt eller tekniskt, är en fin present. Vi har publicerat några intressanta boktips här på mind wide open, bl.a. Zander och tiden av Emelie Cajsdotter, En speciell hästbok av Eddy Blom och Befriad från ångest av Lucinda Bassett. Kika in på vår temadag {boktipsmåndag} för fler tips!

# Årets julklapp 2011 {matkasse.se}
Årets julklapp är utsedd: en färdig matkasse! En sådan innebär att man får en hemleverans med recept och ingridienser som gör veckans matlagning enklare. Något för stressade föräldrar, studenter som vanligtvis lever på enbart pasta eller dig med dålig fantasi i köket? Du kan jämföra leverantörer, priser och erbjudanden på länken ovan.

# Filt med ärmar
En filt med ärmar - mysig, varm och funktionell - går hem hos alla! Finns i olika färger och prisklasser. Googla "filt med ärmar" för att hitta rätt eller hör dig för om de finns i en butik nära dig. Jag själv fick en i julklapp förra året (den är u-n-d-e-r-b-a-r!!!) och den var köpt på ett lokalt, större varuhus.

# Presentkort
Presentkort är ett superbra alternativ om man i slutändan ändå inte kan bestämma sig för vad man vill köpa/önska. Butiker finns i mängder med alla möjliga typer av utbud, både på internet och i fysiska butiker. Hästsport, inredning, sport, teknikprylar; Hööks, IKEA, gymmet, Teknikmagasinet... anpassa efter individens intressen!


TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]