Boktips #21: Dags för lycka

Dags för Lycka!
Av Erik Winqvist

Ni kan köpa boken {här}
Baksidetext: Författaren har gjort en djupdykning i hur man blir lyckligare. Han blandar moderna forskningsresultat med beprövad erfarenhet. Det visar sig att det är ganska enkelt att bli lite lyckligare.

Erik Winqvist är artist, poet, författare och föredragshållare, han är även managementkonsult och har i många år varit direktör, säljare och personalledare. Bäst är att läsa om honom på nätet där finns recensioner och mycket information för den som är intresserad.
Min åsikt: Detta är en trevlig, lätt bok som ger en god insikt i hur lycka fungerar och hur man når det. Även om det inte är hemligheten till allt gott, och även om författaren inte har revolutionerat vad det är att vara lycklig, kan man lämna den här boken efter sig med lite mer självförtroende än man hade innan. Han sammanfattar vad folk säger runt om i världen och berättar om de viktiga små steg man bör ta för att nå lycka.
En trevlig, läsvärd bok, som ger läsaren mycket att fundera på.

Egoboost #20


Visst är det underbart att vara kär? Att känna sig älskad och omtyckt av någon är ett djupt rotat behov vi alla har. Ingen vill vara ensam och ingen vill bli lämnad. Ändå händer ibland just det. Någonting går snett, och kärleken tar slut. Eller så tycks den aldrig komma alls. Det känns som att världen håller på att gå under.

Men världen går inte under. Jag lovar! Självklart är det stundvis tungt och ångestfyllt att bli lämnad ensam. För det är ju i grund och botten alldeles underbart och berusande att få ha någon vid sin sida. Så berusande att man ibland blundar för de små droppar som i slutändan får bägaren att rinna över. Låt därför uppbrottet bli en väckarklocka. Kanske var saker och ting inte så bra som de borde ha varit? Var det kanske inte menat att vara just ni? Kanske är detta ett perfekt läge att finna inre balans och ta hand om dig själv?

Lägg all din tillit i ödets händer för en sekund. Försök finna kraft i tanken att det som sker, det sker av en anledning. Satsa sedan allt du har på att förverkliga dina drömmar! För nu finns det ingen, absolut ingen som hindrar dig från att göra precis vad du vill här i livet. Gör allt det där som du inte kunde under tiden du var i ett förhållande. Följ med kompisarna ut på äventyr; för det hade en svartsjuk kärlek aldrig accepterat. Res utomlands och upptäck nya världar; för det hade den flygrädde sambon hittills hållit dig tillbaka från. Lägg om kosten, förnya frisyren, börja träna och boka tid för massage; för det hade din andre hälft inte gett tid och uppmuntran till tidigare.

När du är ensam, njut av ensamheten. Våga göra något stort av ditt liv. Släpp inte in någon förrän du vet vart du står på jorden. Kärleken kommer åter, när du minst anar det. Men glöm aldrig att vi alla är värda det absolut bästa; nöj dig inte med något mindre! Du är en vacker och unik människa, därav också värd någon som verkligen ser den fina individ du är. Någon som uppskattar alla dina svaga och starka sidor, finns där för dig i alla lägen.

För att acceptera och älska andra människor, gäller också att man måste acceptera och älska sig själv.

En förklaring av laserbehandling

Vad är laser?

Laser är en ljuskälla som ger ifrån sig ljus av en enda våglängd. Till skillnad från ljuset från lampor, som visar ett helt spektrum, har laserljuset ordnade, välorganiserade, ljusvågor varav alla ser likadana ut. Man kan påverka lasern på många sätt, göra den starkare eller svagare och göra strålen smal och parallell eller spridd för att nå en större yta. De svaga lasrarna är de som man främst använder då de starka är till för att skära eller bränna bort vävnad vid operationer. De svaga gör inget sådant utan stimulerar helt enkelt cellfunktioner i hästens, eller människans, kropp. Kirurglasrarna, de starka, bygger på värmeutveckling, medan de svaga bygger på att det rena ljuset startar fotokemiska reaktioner i cellerna.

Laserbehandling av hästar är något som sker mest i tävlingsstall, medan laserbehandling av människor ofta är en medicinsk historia. I tävlingsstall används det ofta direkt efter hårdträning, för att stimulera senorna och musklerna att återhämta sig, minska risken för skador och på så sätt göra hästen redo för att arbeta lika hårt snart igen. Det används dock även vid skador och svullnader för att påskynda läkning, något som gör laser ett intressant ämne även för vanliga hästägare.

 

Laser används bland annat vid:

  • Gallor
  • Inkar (vanligt förekommande hudtumörer)
  • Ledinflammationer
  • Muskelbristningar och spänningar
  • Senskador, böjsenor och gaffelband
  • Strålröta
  • Svullnader
  • Sår


Vad laserbehandling innebär

Det som faktiskt händer där inne i musklerna och senorna är en ökning av byggstenen ATP (Adenosintrifosfat) som spelar en stor roll i cellernas energihantering. ATP behövs för alla de energikrävande kemiska processerna i cellerna, som t.ex. sammandragning av muskler. När produktionen av detta ökar får cellerna mer energi, och blir på så sätt starkare, orkar utföra mer på kortare tid. Hästen får hjälp att läka och behandlingen minskar smärtan. Laserbehandlingen påverkar även det immunförsvaret i delen av kroppen man riktar den, samt blodcirkulationen genom att vidga blodkärlen.

Den är en hjälp till självhjälp.

En lågeffektslaser som används rätt är helt utan biverkningar, det problem som kan uppstå är att den direkta smärtlindringen gör att hästen belastar området för mycket och/eller för tidigt. Detta gäller främst vid sen- och muskelproblem.

Man behandlar med laser olika beroende på hurdana skadorna är. Man behandlar ofta tätare i början, och sedan med längre och längre intervaller. 5-10 behandlingar är vanligt, det varierar mycket efter hur mottaglig hästen är för behandlingen, hur allvarlig skadan är och hur länge skadan funnits. Ett akut fall kan ofta snabbt åtgärdas, medan en kronisk skada tar lång tid och många behandlingar.

Laserbehandling ska alltid göras efter en veterinärs råd, man behöver lokalisera grunden till problemet och bestämma vilken styrka och tid som behövs under behandlingen. Att bara behandla symptom ger ingen långvarig effekt. Däremot ger det nästan alltid effekt, och är ofta till stor hjälp flr hästar och hästägare med dessa små, jobbiga, problem med senor och muskler som hindar dem båda.

 


Fredagsmys #20



Mikael Andersson föddes utan armar och ben, men det har inte hindrat honom från att leva livet fullt ut.
Kan varmt rekommendera er att se denna dokumentär!



{DEL TVÅ}
{DEL TRE}
{DEL FYRA}
{DEL FEM}
{DEL SEX}

HEMSIDA: www.mikael-unlimited.se


Mål.

De flesta människor har mål. Det kan vara allt från att sluta äta godis eller få högsta betyg på en skoluppgift till att köpa en lägenhet eller skaffa ett jobb. Och mål är bra. De hjälper oss att komma framåt, organiserar oss och ger oss något att leva och kämpa för. Det kan stärka oss.
Kan.

Ibland händer det dock att mål snarare stjälper än hjälper oss. Ibland kan pressen av målet bli för mycket. Man är rädd att misslyckas och känner prestationsångest, vilket i sin tur oftast leder till att målet blir svårare att nå.

Som jag skrev i inlägget ”Förändringar” tycker jag om att prata i bilder och metaforer. Här kommer en till!

Tänk er vägen till ditt mål som just en väg! En slingrig väg full med stenar och rötter (saker som kan stå i vägen för oss för att uppfylla målet). De allra flesta går på den här vägen med "eye's on the price". Man ser sitt mål, man ser det man vill uppnå. Den typiska svenska Sven Svensson har oftast en tendens att vilja komma till målet NU, och försöker därför springa maratonlopp dit. Vi har inget tålamod utan vill se förändring direkt. Men när vi får så bråttom att ta oss nedför vår väg blir det lätt snubblar på stenarna och rötterna. Man fastnar och ramlar om och om igen. Många slutar då att försöka. Man ger upp drömmen man haft, man struntar i målet.
En del fortsätter ändå och tar sig fram tillslut, men man har också fått slita och kämpa, det har orsakat många sår och tårar.

Jag tycker snarare att man ska gå och betrakta dina fötter på den här vägen. Du får gärna ha ett mål som ligger där någonstans långt fram i ögonvrån, men just nu är det viktiga vart du sätter fötterna. Om du tar det lugnt och ser dig för kan du undvika stenarna och slipper ramla över dem. Och när du minst anar det är du framme, eftersom du inte hade bråttom!

Lärare, eller vuxna i allmänhet, har en tendens att ständigt påpeka att det är viktigt att ha mål i livet. Jag håller med dem, det är viktigt. Men ingenting är heller viktigare än din egen hälsa, fysisk som psykisk. I slutändan ska du alltid göra det som känns bäst för just dig, och ibland är det inte bra att ha mål. Inte ens små mål. Ibland är det bra att bara göra det som känns bra och se vart man hamnar. ”Bara vara”. Släppa press och måsten. Om än bara för en stund.

Pröva det, det är väldigt trevligt emellanåt. :)




Boktips #20 Livet med häst

Livet med häst
Av Lotta Jankell

Ni kan köpa boken {
här}

Baksidetext: En inspirationsbok för den aktiva ryttaren/hästägaren som fokuserar på hur livet med hästen kan bli ännu mer spännande och variationsrikt. Inte minst den dagliga träningen som ibland kan behöva piggas upp. Kanske behöver man också träna sin egen kropp för att bli en bättre ryttare?

Lotta Jankell har samlat ihop sina egna och andras erfarenheter och ger inspirerande övningar som gör träningen roligare, både med och utan hästen. Boken innehåller också en mängd praktiska tips om skötsel och stallrutiner. Läsaren får också möta andra hästmänniskor och ta del av deras hästliv, bland andra gipsteknikern Kerstin som på fritiden är med i ett riddarsällskap!

När motivationen tryter och den vardagliga ridningen behöver ny energi finns konkreta övningar att ta till, både på ridbanan och i skog och mark. Lotta ger exempel på hur en träningsdagbok kan se ut.

Att träna sin egen kropp vid sidan av ridningen kan för många kännas svårt att hinna med, men vill man få ut mer av sin ridning speciellt om man inte rider varje dag är detta en nödvändighet. Här visar hoppryttarinnan Maria Gretzer sitt styrketräningspass som får henne att bli en bättre ryttare, och tipsar om yoga som den ultimata träningsformen.

Hästlivet innebär förstås en hel del tid i stallet och gång på gång dyker det upp frågor som hästägaren måste ta ställning till. Hur många täcken behövs? Varför skaver sadeln? Hur ofta bör hästen vaccineras? Förutom svar på sådana frågor, och tips på hur man kan bli mer effektiv i stallet, innehåller boken en praktika som för varje månad tar upp vad man bör tänka på och komma ihåg.

Egna åsikter: Jag tycker att boken är väldigt intressant att läsa, och man tar åt sig mycket av tipsen och känner igen sig i många situationer. Jag håller dock inte med om allting, men det gäller som vanligt att plocka ut de små guldkornen ur allting som sägs. Man kanske kan göra samma övning men några detaljer ändrade så att det passar en själv eller sin häst.

Egoboost #19

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones
you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails.
Explore. Dream. Discover.


"Tjugo år från nu kommer du att vara mer besviken över de saker som du inte gjorde än de du gjorde. Så kasta av bolinerna. Segla bort från den trygga hamnen. Fånga passadvindarna i dina segel. Utforska. Dröm. Upptäck."

- Mark Twain

*

Tänk vad många spännande ting man går miste om genom att vara rädd, fylld av ångest eller osäkerhet. Men ska denna rädsla över att misslyckas verkligen behöva hindra oss från att våga prova nya saker? Nej absolut inte! Nu om någonsin är det dags att samla mod och börja fatta nya, handlingskraftiga beslut i ditt liv. Man kommer ingenstans om man hela tiden sitter still. Så när chansen kommer... ta den! För man vet aldrig när den kommer åter. Hur läskigt det än känns, säg ja ändå! Våga lita på intuition! Låt det bära eller brista. Det viktiga är inte alltid att fatta rätt beslut, utan att överhuvudtaget komma fram till ett! Brast det i slutändan, ja då är vi genast en erfarenhet rikare, och vi behöver aldrig känna ångest över att vi inte tog chansen. Lyckas vi däremot med det vi tar oss an, ja då kommer vi att må så himla bra, och förmodligen haft väldigt roligt på vägen! Våga chansa, våga drömma och lev livet fullt ut.


Fredagsmys #19

"Det berättas om en stor krigare, som trots att han nu blivit gammal fortfarande hade rykte om sig att kunna besegra vilken motståndare som helst. Hans skicklighet med svärdet såväl som hans vishet hade gjort att han samlat många lärjungar.
En dag fick den gamle mannen besök av en ung man, som var fast besluten att utmana och besegra den gamle mästaren. Mästarens lärjungar blev mycket oroliga när de fick se vem den unge mannen var, för han hade blivit vida känd som en hänsynslös krigare. Han hade nästan en kuslig förmåga att upptäcka motståndarens svagheter för att sedan utnyttja dem till sin egen fördel. Den taktik han använde, som hittills aldrig misslyckats, var att invänta motståndarens första drag, upptäcka den svaga punkten och sedan slå till med skoningslös kraft.
Lärjungarna, som tyckte mycket om sin mästare, ville inte se honom förnedras av den unge mannen och avrådde honom från att anta utmaningen. Men den gamle krigaren tvekade inte, utan gjorde sig redo för strid.
Redan på väg mot platsen där striden skulle utkämpas började den unge mannen förolämpa den gamle. Detta fortsatte även sedan de ställt upp sig, och i ett par timmars tid vräkte ynglingen ur sig hånfulla, nedsättande och förödmjukande kommentarer. Han kastade jord och spottade mästaren i ansiktet. Men den gamle mannen stod orörlig, utan att säga ett ord till sitt försvar och utan att ge igen.
Till slut gav den unge mannen upp. Han bugade inför mästaren, förklarade sig besegrad och gav sig sedan hastigt av.
Mästarens lärjungar var förstås glada över segern, men kunde inte låta bli att lite besviket undra hur mästaren kunnat acceptera att lyssna till alla förolämpningar utan att ge igen.
'Om någon kommer till dig med en gåva, som du inte tar emot', svarade mästaren lugnt, 'vem tillhör då gåvan?'"


- Utdrag ur boken Det är aldrig kört.

Youtubeklipp #19




Boktips #19: Hästen i rörelse

Hästen i rörelse: Guide till ökad prestationsförmåga
av Gillian Higgins & Stephanie Martin / www.horsesinsideout.com

Ni kan köpa boken {här}

Baksidetext: Hästen i rörelse - Guide till ökad prestationsförmåga beskriver hur hästen rör sig. Man ser utanpå hästen hur den ser ut inuti!

Med hjälp av målade hästar ser vi hur hästen rör sig, vi ser vad som häder med skelett och muskler. De illustrativa bilderna och texten samverkar - se själv hur skelettben och muskler, målade direkt på en levande häst, samarbeter för att åstadkomma rörelse. Allt detta ger ryttaren värdefulla kunskaper. Boken innehåller även praktiska övningar som visar hur man får hästen att bli mer lösgjord, hur man minskar risken för skador, får hästens förtroende och skapar en djupare relation till sin häst. Genom korrekt ridning och träning kan man få fram det bästa hos hästen - samtidigt som hästens kondition, styrka och balans förbättras.

Gillian Higgins är hästterapeut, verksam i Storbritannien. Hon använder sina målade hästar i föreläsningar för att demonstrera ett rörelseförlopp. I övrigt tävlar hon i banhoppning och fälttävlan och skriver i brittiska ridsporttidningar.

Min åsikt: En väldigt intressant, informativ och lättöverskådlig bok om hur hästen är uppbyggd och fungerar i rörelse. Den har gett mig en bredare inblick i hur våra hästar fungerar, och hur vi människor kan påverka hästen och hjälpa dem att utveckla sin fysik. Idén med att måla skelett och muskler direkt på hästens kropp är genial - det blir mycket lättare att omvandla det man läser till hur det faktiskt ser ut i praktiken! Boken går igenom skelett, muskler, leder, rörelseapparaten, gångarterna, vanliga problem som kan uppstå, hur man förebygger skador, pilates för hästar m.m. Om man som mig är väldigt ny på detta med hästens anatomi, rekommenderar jag att man först pluggar in så många muskler, leder och skelettdelar man kan innan man går vidare i boken. Det kommer att underlätta läsningen rejält och öka förståelsen för hur allting samspelar i hästens kropp.

Egoboost #18

Ibland tappar man kontrollen över livet. Intrycken blir så många och påfrestande att man till slut bryter ihop. Sorgen, ilskan och ångesten tar över. Allt känns förjävligt, jobbigt och svårt.

Och det är här. Precis här. Långt nere på botten, i all oändlig hopplöshet, som vi har världens chans att skapa stora ting. Dra fördel av situationen; vänd ilskan, sorgen och ångesten till något kreativt! Många vackra konstverk växer fram ur en svacka. Skriv en medryckande dikt om dina innersta rädslor, tonsätt dina kaotiska tankar, måla en tavla som symboliserar klumpen i magen. Fotografera tårarna som rinner längs dina kinder, eller varför inte ta en stärkande löprunda för att göra av med frustrationsladdad energi?

Detta kan vara till större hjälp än du tror. I och med det du skapar, har du gjort dina ömma punkter synliga för dig själv. Du kan se dem i ord och bild, känna dem i de utpumpade musklerna. Samtidigt som det känns skönt att ha fått avreagera sig, blir problemen också lättare att överskåda. När du vid ett senare tillfälle tittar tillbaka på hur du hanterade den där svackan som blev, kommer du att känna stolthet. ”Tänk att jag kände mig sådär hemsk, och ändå klarade mig igenom det. Det var starkt gjort av mig.” Dessutom har du fått en vacker tavla på köpet! Eller kanske ett känsloladdat musikstycke som toppar listettorna. Ett minnesvärt fotografi. Nya krafter som tog dig till stjärnorna.

Jag vet inte hur många gånger kameran eller penna och papper räddat mig från att få förlorad i alla snurriga tankar som man lätt samlar på sig under tidens gång. Det är en enorm lättnad att få släppa på trycket med jämna mellanrum, vare sig det är genom ett konstverk, en handling eller ett uttömmande snack med någon man litar på. Även om man helst vill att allt ska flyta på bra, så måste även de jobbiga sidorna av livet få vara med och forma verkligheten.

Hemligheter får man gärna ha, men de blir väldigt gärna lite för tunga att bära runt på. Dela med dig av dina tankar till omvärlden, direkt eller indirekt. Underskatta aldrig kreativitetens helande kraft!



”Jag tror inte att det är någon principiell skillnad mellan en sång eller en tavla eller en roman eller en dans eller ett fotografi eller någon annan konstyttring. Konstnären gör det osynliga synligt. Konstnären förvandlar med andra ord psykiska föremål till fysiska föremål, som kan upplevas av någon annan och därigenom på nytt bli psykiska föremål. Konst är tankeläsning via ett konstverk. Det tror jag är konstens uppgift. Att göra det osynliga synligt.”
- Kjell Höglund

Trickträning med häst



Varför lära hästen tricks?
Trickträning är ett väldigt roligt alternativ till annan träning. Variation är alltid bra och trickträning ger även häst och människa chansen att förfina kommunikationen och relationen dem två emellan. Rätt utförda trick stärker hästens balans, koordination, smidighet och styrka. De öppnar upp för hästen att vara kreativ, jobba med självförtroendet och tänka lite extra, vilket motiverar och stimulerar den mentalt. En del hästar kan kanske inte ridas och tränas på grund av skador, ålder etc. Då kan trickträning vara ett utmärkt sätt att aktivera hästen och hålla den i god form!

Kunskap om hästens anatomi viktig
Trickträning kan dock få en skadlig inverkan. Detta sker främst när tränaren inte tar hänsyn till hästens fysiska och mentala förutsättningar. Många trick är påfrestande för kroppen och det gäller att vara medveten om riskerna. Likväl som trickträningen kan hjälpa till att stärka och stretcha hästens kropp, kan den också belasta muskler, leder och skelett på ett felaktigt sätt. Kunskap om hästens anatomi är därför en viktig grund att ha med sig i alla typer av träningsmetoder, i synnerhet när det kommer till trick. Man behöver ha koll på hur de olika delarna i hästens kropp samspelar, och man måste kunna avgöra om hästen har fysiken med sig för att prestera det man ber om. Annars är risken stor att man överskattar hästens förmåga och överanstränger dess kropp, vilket i sin tur leder till skador och krossat självförtroende. Misstänker du att din häst har någon form av störning i rörelseapparaten bör du rådfråga med en utbildad veterinär, equiterapeut etc som kan bedöma vilken slags träning hästen klarar av.

Förtroendet hänger i en skör tråd
Vad gäller hästens psyke så finns det många som glömmer bort att alla individer inte är redo för att utföra vissa trick. Ofta är det en fråga om tillit. Om inte hästen litar fullt ut på dig, och du ber den att exempelvis buga, försätter du hästen i en utsatt position som kan göra honom/henne ännu mer osäker. Det hela blir en ren kränkning. Omvänt kan en redan självsäker häst känna sig hur häftig som helst om du t.ex. lär den att stegra. Detta kan bli rentutav livsfarligt, om hästen väljer att stegra sig i tid och otid. Det som från början var ett roligt avbrott i vardagen kan utveckla sig till en beteendestörning, om man inte klarar av att hantera situationen. Har man en gång belönat ett beteende, kan det bli väldigt svårt att bryta det. Så även här gäller det att ha känsla för detaljer och ge sig in i det hela med sunt förnuft! Det är med mycket små medel som man antingen stärker och försämrar hästens självförtroende. Om du känner dig det minsta osäker, ta hjälp av en kompetent tränare som kan vägleda dig!

En balansgång mellan nytta och nöje
Det är lätt hänt att bli alltför exalterad av framgång. Man blir så överväldigad av att lyckas att man inte kan få nog av stoltheten som bubblar upp. Gång på gång utför man tricket... tills hästen tröttnar. Detta är nog en fälla som många riskerar att hamna i. Tänk förnuftigt, stressa aldrig fram något utan ge saker och ting den tid som behövs! Rannsaka även dig själv, och var ärlig när du svarar på dessa frågor: Har min häst behov av att kunna utföra just det här tricket? Kommer det hjälpa honom att bli stark i kropp och själ? Eller vill jag lära honom detta för min egen stolthets skull? Många ser exempelvis ”ligg” som slutmålet i sin träning. I det fria lägger sig hästen ner om den känner sig trygg. Bjuder den på detta i träningen har man förmodligen tagit ett stort kliv in i hästens hjärta. För om träningen skett på ett rättvist och förstående sätt, då kan ligg på kommando mycket väl vara just ett kvitto på att hästen litar på dig och vill vara dig till lags. Men återigen; var går gränsen mellan nytta och nöje? Vems behov väger tyngst?

Avslutningsvis vill jag än en gång poängtera hur viktigt det här med säkerhet är. Ge dig aldrig in på något som du inte vet att du/andra kan hantera i längden! Hästens välbefinnande går alltid i första hand. Ha kul med din häst, men inte till vilket pris som helst!

Fredagsmys #18

Hur kan man med enkla medel bidra till en bättre miljö för allt liv på denna jord? Naturskyddsföreningens
{gröna guide} ger dig mängder av klimatsmarta, hälsosamma tips och fakta kring mat, shopping, hemmaliv, jobb m.m!

Visste du till exempel att...

...en vindruva kan innehålla rester från 26 olika bekämpningsmedel – utan att odlaren begått något fel i lagens mening?

...gris och kyckling inte bidrar till den biologiska mångfalden och innebär en negativ miljöpåverkan?

...när Naturskyddsföreningen undersökte vanliga hårstylingprodukter fanns substanser med hälsoskadliga eller miljöskadliga egenskaper i alla utom en? De flesta innehöll även substanser som misstänks framkalla cancer eller allergi!

...på de flesta plastförpackningar finns en liten siffra som talar om hur materialet påverkar din hälsa och miljön?
HÄR hittar du plastguiden!

...trycket på vissa tröjor släpper ifrån sig cancerframkallande och hormonstörande ämnen som samlas i dammet hemma?

...extremt giftiga kemiska bekämpningsmedel används i de flesta kaffeodlingar?

...vanligt godis innehåller ofta konstgjorda färg- och smakämnen? Några av dem, till exempel azo-färger, misstänks bidra till barns koncentrationssvårigheter. Kinolingult (E104) och patentblått (E131) tror man att kan ge allergiska reaktioner och ha cancerogena egenskaper.

...frukt och grönsaker som får mogna på egen hand kräver mindre energi, smakar mer, innehåller mer näring och är ofta billigare? Säsongsguiden för frukt och grönt hittar du
HÄR!

Källa: {Naturskyddsföreningen}


Förändringar.

Flera gånger i livet, flera gånger varje år och ibland flera gånger i veckan (om inte flera gånger per DAG) så förändras man. Ibland små saker (som stolthet över att man kanske hittar vägen; "OH, i made it!") till stora saker som att förändra sitt synsätt på något. Och medans man växer upp är det ju de där perioderna då allt bara händer på samma gång och allt bara är en explosion av känslor och intryck.

Och... det är då jag tror att man måste falla... Släppa vem man är, vem man varit och framför allt vem man vill bli. Och möjligtvis vem man tror att man är, framför allt det kanske. Du är fortfarande den du är innerst inne, så man behöver inte oroa sig för att ”förlora sig själv” tror jag. Men ibland man behöver starta om. Uppdatera systemet. Man behöver acceptera förändringen och bara låta vinden ta en dit man hamnar. Eller låta Gud ta en dit man hamnar. Eller Budda, eller det flygande spagettimonstret eller Eniros vägbeskrivning, eller vem man nu vill lyssna på i livet...

Jag har alltid tyckt om att prata i bilder och metaforer när jag förklarar något, så nu ska jag dra ett exempel. Tänk er att livet är en trappa. En jättestor jättetrappa för jättar.  I livet går du liksom allt närmare kanten av varje trappsteg, och allt är liksom rätt som vanligt. Vänner, familj, skola, jobb, djur, hobbys: vardagen rullar på. Men som jag sa, då och då händer saker som förändrar vardagen. Du når alltså kanten på trappsteget, och där tvekar många. "Vem vill falla liksom?", tänker man. Vem vill lämna tryggheten och ge sig ut i det okända där nedanför? Många stannar. De försöker stå kvar och stå emot förändringen. Men står du där och tvekar tillräckligt länge så kommer någon illmarig liten skit och sparkar en ut över kanten ändå... Du har inget val, saker förändras och därför MÅSTE du förändras. Och det värsta du kan göra då är ju att krampaktigt försöka hänga dig fast vid den där trappkanten. Det enda som händer är ju att du får hänga där tills du är så utmattad att du faller i alla fall, och då blir fallet (förändringen) bara en negativ förlust. Jag menar inte att man måste slänga ut med armarna, kastar sig fram och skriker "I belive i can fly" för full hals, men jag tror att när man når kanten, när man når starten av förändringen, då måste man acceptera och klättra ner till nästa trappsteg.

En förändring i sig är aldrig dålig. Däremot kan den föra dåliga saker med sig. Och självklart är det inte bra när hemska saker inträffar i våra liv, men den mänskliga rasen har en tendens att överdriva.  Vi är så fästa vid vår kontroll och vår trygghet, att vi allt oftare tycker att all förändring är negativ. Det handlar inte så mycket om förändringen i sig, utan våra känslor inför den.

För du lär dig ALLTID nya saker, och med dessa förändras du och blir en annan människa. Och det är faktiskt en av mänsklighetens vackrare sidor. Vi må slåss och kriga och dricka, röka, kidnappa, våldta, mobba och retas... men vi KAN förändras. Och det ger mig faktiskt hopp. Jag brukar ofta säga att jag är så trött på mänskligheten, men varje gång jag gör det så håller jag ändå fast vid att vi KAN blir bättre, för om en människa kan förändras lite grann, då kan alla. Och kan alla förändras lite kan alla förändras mer. Och så vidare.

Det jag i slutändan vill säga är att livet inte är så svårt som det verkar. När förändringarna väl kommer behöver du bara kunna se klart. Försök inte gömma dig från dina känslor utan släpp in dem och upplev dem. Slappna av och gör det som känns bäst! Det blir alltid bra tillslut! 


Youtubeklipp #18




Boktips #18: The Secret: Kraften

The Secret: Kraften
av Rhodna Byrne

Ni kan köpa boken {här}

Vi har redan tipsat om en annan bok i denna serie, The Secret: Hemligheten. Ni kan läsa om den {här}

Baksidetext: När The Secret: Hemligheten kom ut spreds den med ljusets hastighet och förmedlades vidare från person till person över hela jorden. Allteftersom människor har börjat förändra sina liv med hjälp av boken har de berättat tusentals fantastiska historier för Rhonda Byrne, och hon har fått större insikt om varför människor upplever sådana svårigheter i sina liv. Med dessa insikter kom också kunskapen i The Secret: Kraften.

The Secret: Hemligheten handlar om attraktionslagen - den mest kraftfulla lagen som styr våra liv. The Secret: Kraften handlar om själva kärnan i allt som Rhonda Byrne har lärt sig sedan hennes första bok kom ut 2006. Med The Secret : Kraften kommer du att förstå att det bara behövs en enda sak för att förändra dina relationer, din ekonomi, din hälsa, ditt arbete och hela ditt liv.

- I den här boken vill jag visa dig vägen till ett fantastiskt liv. Du kommer att upptäcka otroliga saker om dig själv, ditt liv och universum. Livet är så mycket enklare än du tror. När du börjar förstå hur livet fungerar och vilken kraft du har inom dig kommer du att uppleva livets magi till fullo - och då kommer du att få ett fantastiskt liv! -

Min åsikt: "Livets omständigheter är ingenting som bara händer dig... livet följer dig. Ditt öde är i dina händer. Allt du tänker, allt du känner, är det som avgör ditt liv."
Jag tycker sådana här böcker är oerhört intressanta. Det är den typ av böcker där du inte behöver tro på innehållet, och ändå kan finna det intressant. Flera gånger när jag läste båda The Secret böckerna var jag skeptisk och tvivlade på saker de talade om, men fortfarande kunde jag hämta inspiration från vad som stod.
Uppbyggnaden i boken är väldigt bra, med vackra sidor, bra layout och text varvat med citat.
Även om du är skeptisk till det faktum att du kan förändra ditt liv genom att tänka tror jag du kommer finna denna bok intressant!


Egoboost #17



Fina, peppande och viktiga ord. Lyssna, njut och ta åt er av kraften som Jessies sång utstrålar.

Jessie J - Who You Are
I stare at my reflection in the mirror
Why am I doing this to myself?
Losing my mind on a tiny error,
I nearly left the real me on the shelf.
No, no, no, no, no...

Don't lose who you are in the blur of the stars
Seeing is deceiving, dreaming is believing,
It's okay not to be okay.
Sometimes it's hard to follow your heart.
Tears don't mean you're losing, everybody's bruising,
Just be true to who you are!
(who you are)

Brushing my hair, do I look perfect?
I forgot what to do to fit the mold, yeah!
The more I try the less is working, yeah yeah yeah
'Cause everything inside of me screams
No, no, no, no, no...

Don't lose who you are in the blur of the stars
Seeing is deceiving, dreaming is believing,
It's okay not to be okay.
Sometimes it's hard to follow your heart.
But tears don't mean you're losing, everybody's bruising,
There's nothing wrong with who you are!

Yes, no's, egos, fake shows, like WOOM,
Just go and leave me alone!
Real talk, real life, good luck, goodnight,
With a smile, that's my home!
That's my home, no...

No, no, no, no, no...
Don't lose who you are in the blur of the stars
Seeing is deceiving, dreaming is believing,
It's okay not to be okay...
Sometimes it's hard to follow your heart.
Tears don't mean you're losing, everybody's bruising,
Just be true to who you are!
yeah yeah yeah

Hästmänniskans hälsa

Som hästmänniska sätter man som regel hästens behov före sina egna. Det är något av det första man lär sig när man börjar involvera hästarna i sitt liv, men det är viktigt att inte glömma bort sig själv. Hästmänniskor har ryktet att vara tuffa – vi kämpar på trots lite smärtor här och lite spänningar där, men detta är i längden såklart inte hälsosamt för oss.

Vi utsätter oss för påfrestningar genom att mocka halm med snedställda ryggar, stå lutade i timmar över hoven vi verkar, släpa balar och springa runt med armarna fulla av tung utrustning. Axlar, nacke och rygg är väldigt utsatta för förslitning och snedbelastning. Det är svårt att själv märka om man är stel eller sned, sådana saker smyger sig på en under en längre tid och innan man hinner märka en skillnad har man redan problemet. Så vida det inte sker i ett fall från hästryggen eller en liknande plötslig händelse. Det kan även vara svårt att märka begränsningarna man utsätts för på grund av sina problem.

Ett råd från mig är att ställa sig framför spegeln och se om det finns några tydliga tecken på snedhet. Snedställningar sker ofta vid bäckenet så jämför höjden på dina höftben för att se så de är jämna, samt dina axlar, då snedhet kan synas väldigt tydligt där. Även om inget syns kan problemen finnas. Får man ofta ont vid tungt arbete, särskilt om det är på samma ställe, kan det vara värt det att besöka en kiropraktor för säkerhets skull. En kiropraktor kan oftast fixa snedheten ganska snabbt, men det är också viktigt att hitta grunden till problemet, annars finns risken att proceduren kommer upprepas. Det kan även hjälpa att träna angränsande muskler till problemområdet, då starkare muskler hjälper till att hålla allting på plats.

Stela muskler kan också göra ont, och det är vanligt att hästmänniskor stelnar till i axlar och nacke. Att besöka en massör då och då kan underlätta arbetet och vardagslivet mycket för den som jobbar många timmar i stallet.

Kom ihåg, när du tar hand om din häst, att också ta hand om dig själv.


Fredagsmys #17

Dagens fredagsmys består av ett tips på en mycket användbar sida när det kommer till hästar och hästkroppen!

www.equisan.se

Vill man ha tillgång till allt på denna sida måste man betala en avift på 99 kronor, men det är en engångsavgift.
Detta är en väldigt användbar sida! Det finns "modell" av en häst som man kan "plocka isär". Man kan alltså klicka på en del av hästen (nu pratar vi skelett, muskel, ligament, bursor eller leder) och läsa om dem. Latinska namnet, urpsrung, fäste och funktion.
Man kan göra samma sak med hoven.

Man kan läsa artiklar om fysiologi: Hästen i rörelse, matsmältning, cirkulation osv.

En väldigt intressant sida!


Djurkommunikation

Jag (Linnéa) har fått förfrågan om att skriva lite om ett av mina favoritämnen, nämligen djurkommunikation, vilket jag gärna gör. Vill först bara be er komma ihåg att det jag skriver är baserat främst på mina upplevelser och erfarenheter.

Att djur talar med varandra via telepati är för de flesta inget nytt. Däremot, att vi människor också har förmåga att ta del av den möjligheten förvånar och förbryllar många. Även jag har tidigare vart tvivelaktigt inställd till detta, men de åsikterna har nu vittrat sönder och jag har lämnat dem bakom mig för längesen. Numera är djurkommunikationen en del av min vardag och skänker mig stor förståelse och glädje.



Djur är fantastiska varelser med många kloka tankar och idéer. Att få ta del av dem är ett stort privilegium och något jag är väldigt tacksam över. De har ofta egna synpunkter på sin omgivning, hur saker bör utföras eller hur de vill leva sitt liv. Tyvärr är stora delar av vårt samhälle idag format på ett sådant sätt att djur anses vara en ägodel till människan som denne själv kan bestämma över. Många männniskor verkar se det som att det är helt rätt att de flesta tamdjur föds, lever och dör för människans skull.

Jag personligen tror att alla människor har förmågan att kunna kommunicera med djur. Det är ingen gåva som bara ett litet urval föds med men däremot är det ett litet urval som lyckas behålla den förmågan och förvalta den upp i vuxen ålder. Redan som barn präglas och formas vi för att passa in i det samhälle som vi lever i. Saker och teorier som saknar vetenskaplig grund ses som onormala påhitt och lögn.

Du ska passa in en mall, men får samtidigt inte likna någon annan för mycket. Du skall vara unik, men inte sticka ut. Vi påverkas mer än vi anar av omgivningen vilket gör att få inse hur viktigt det är att verkligen vara sig själv, på riktigt.

Säkerligen är det någon läsare som i sitt stilla sinne frågar sig vad detta har med djurkommunikation att göra. För mig är det allt, egentligen. Alla intryck, känslor, rädslor och måsten invaderar dagligen våra huvuden och lägger sig som ett extra lager runt oss och hindrar oss från att ta emot andra känslor och budskap som inte är lika påträngande. Därför tycker jag det är viktigt att man lär sig städa i röran som blir i huvudet. Dra fram en mental sopsäck inom dig, fyll den med alla de onödiga saker du bär på och tänd eld på den. Behåll det som är viktigt för dig, damma av det och låt det lysas upp lite extra.

Om vi ska kunna ta emot djurens budskap utan att våra egna tankar blandar sig i och vränger ord, analyserar och formulerar är det också viktigt att vi kan nollställa oss själva för en stund. Att bara för en kort stund kunna släppa tanken på den där tvättmaskinen som måste hängas upp, läxan som måste göras, räkningarna som måste betalas och så vidare. Detta är för mig det allra svåraste med djurkommunikationen, att släppa på kontrollen. Att bara vara. Här. Nu.


Youtubeklipp #17




Boktips #17: Narnia: Hästen och hans pojke

Narnia: Hästen och hans pojke
av C.S Lewis

Baksidetext: Detta är berättelsen om något som tilldrog sig i Narnia och Calormen och länderna däremellan på Guldåldern, då Peter den Store härskade i Narnia och hans bror och systrar var kung och drottningar under honom. Yttre faror tornar upp sig i söder. Det mäktiga kejsardömet Calormen hotar att uppsluka sina grannländer Arkenland och narnia. Ska de bortrövade, hästen Bri och pojken Shasta, lyckas fly från det grymma Calormen, och varna kung Peter och hans syskon i tid? Ska det stora och goda lejonet Aslan, Narnias skapare, än en gång kunna inge Narnias invånare mod och kraft att stå emot de onda mater som hotar.

Min åsikt: Jag har läst denna bok flertal gånger sedan jag var liten, men har först på senare tid insett mer exakt vad den säger om hästar och hur vi hanterar dem. Den framför en väldigt vacker och ärlig bild av världen i allmänhet och trots att den har en när man letar efter den väldigt tydlig religiös underton är detta långt ifrån det enda eller viktigaste budskap man får. Jag rekommenderar starkt denna och resten av böckerna i serien, en personlig favorit utan like.



Egoboost #16

Be the change you want to see in the world
"Var förändringen du vill se i världen"
- Mahatma Ghandi

TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]