Motivera rörelse med Paddock Paradise

Hästen i rörelse
En häst i vilt tillstånd rör sig ofta omkring 30 - 40 kilometer varje dygn för att hitta mat, vatten och för att undvika faror. Trots att vi under många år haft våra hästar tama och uppstallade, samt avlat på dem så har deras fysik inte förändrats särskilt mycket. De har fortfarande ett behov att få röra på sig mycket för att må bra.
Få tama hästar rör sig lika långt, inte ens hästar i stora hagar på lösdrift. Det bästa vore om alla hästar hade en stor hage med växlande terräng, så som öppna ytor, skogar och backar, men det är självklart inte alltid möjligt. Oftast har vi inte heller tid att rida eller köra våra hästar så här långa sträckor varje dag heller. Men det finns en metod för att motivera hästar att röra sig mer även i mindre hagar.

Paddock Paradise
Jaime Jackson är en hovvårdare, föreläsare och författare och har forskat mycket på vilda och tama hästhovar. Han är även grundare av AANHCP, och förespråkar naturlig häst- och hovvård.
Han har tagit fram en metod han kallar Paddock Paradise. Den går ut på att istället för att bygga en fyrkantig hage på en stor yta, så bygger man ”vägar”. På bilden nedan kan ni se en Paddock Paradise hämtad från Jamie Jacksons hemsida. Den är på engelska, men jag tror den är rätt enkel att förstå ändå. Det ljust gröna är alltså området som hästen kan röra sig på. Det här är ju alltså över ett mycket, mycket stort område, men det motiverar verkligen hästarna att röra på sig mycket!

{Bildkälla}



Svensk motsvarighet
Här i Sverige har man på flera platser sett varianter av Paddock Paradise. De går kort sagt ut på att man bygger extra staket i hästens befintliga fyrkantiga hage, så den måste gå runt mer för att ta sig från punkt A till punkt B. Och här är det bara fantasin som sätter gränser! En vanlig fyrkantig hage kan plötsligt bli väldigt intressant och öka sträckan hästen går varje dag. Ni kan se förslag längre ner på sidan!

Trånga passager

Självklart ska hästarna inte behöva pressa sig fram mellan staketen i hagen, men att ha lite smalare gångar i hagen kan vara träning för hästar som inte gillar trånga utrymmen. Även hästar som inte tycker om att vara ifrån varandra kan träna på den saken eftersom det är lätt hänt att hästarna hamnar på olika sidor av staketen och hamnar längre och längre ifrån varandra.
Däremot är det viktigt att tänka på att inte stänga av för mycket av hagen. Man får anpassa sig efter form och storlek på hagen, hästarna ska fortfarande ha möjlighet att sträcka ut i galopp om de vill!

Begränsa betet

Paddock Paradise är inte bara bra för att motivera rörelse i hagen, utan också för att kunna begränsa betet på sommaren om det är för grovt. Titta på hagen längst upp till vänster här nedanför. Det är möjligt att stänga för öppningen i det inre staketet, och på så sätt begränsa tillgången något. Speciellt bra för fånghästar eller hästar som är övernärda.

Här har ni några exempel på hagkonstruktioner:




Extra förslag:
– Placera ut hö och vatten på olika ställen i hagen. Hästen kommer röra sig mer för att ta sig mellan dessa.
– Om du har hästar som går barfota kan du placera ut grus i ”gångarna” eller där du märker att hästen går ofta för att stimulera hovarna och undvika lera på vår och höst. En bra idé är även att grusa upp vid hö och vatten där hästarna kommer vara ofta.
– Man kan bygga upp låga hinder och annat kul i hagen som hästen kan sysselsätta sig med. 

Paddock Paradise: A Guide to Natural Horse Boarding
Jamie Jackson har även skrivit en bok om ämnet. Den finns endast utgiven på engelska, men innehåller intressant läsning! Ni kan beställa den {här}

Paddock Paradise: www.paddockparadise.com
AANHCP: www.aanhcp.net
Jamie Jackson: www.primechoice.com/jaime-jackson


Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]