Egoboost #23

Ett leende smittar.
Det har vi väl alla hört någon gång? Men hur många vet att det faktiskt är vetenskapligt bevisat att både din omgivning och du själv blir gladare när du ler? Leenden smittar faktiskt! Det har bland annat professor Ulf Dimberg, från Uppsala universitet kommit fram till.

"Ett antal försökspersoner
fick se bilder av arga och glada ansikten i 30 millisekunder, vilket är så kort tid att man inte medvetet kan uppfatta vad man ser. Samtidigt mätte forskarna spänningen i deras ansiktsmuskler med hjälp av elektroder som klistrats fast på huden.

Trots att exponeringstiden var så kort, reagerade försökspersonerna spontant genom att spänna zygomatic-muskeln (som vi använder när vi ler) så fort bilden av ett glatt ansikte visades och corrugator-muskeln (som vi använder när vi drar ner ögonbrynen i ett ilsket uttryck) så fort de såg ett argt ansikte."
{Källa}

Människor må ha talet att göra sig förstodd med, men liksom djur är vi också bra på att tyda kroppspråk och ansiktsuttryck. Ibland så bra att vi inte vet om det själva. Som experimentet ovan visar att vi kan lägga märke till ett uttryck utan att vi själva är medvetna om det, och att det sedan påverkar hur vi mår.

Det är nämligen så att det också finns forsking på att vi kan lura hjärnan. Genom att skratta och le kan vi må bättre.

"Och faktum är att man inom så kallad skratterapi eller skrattyoga redan utnyttjar kopplingen mellan ansiktsuttryck och känslor. Genom att ”skratta utan anledning” försöker utövarna simulera skratt och därigenom framkalla samma goda hälsoeffekter som dokumenterats vid äkta skratt. ”Fake it till you make it”, alltså."
{Källa}

Självklart behöver man inte gå runt och vara överlycklig hela tiden, men man mår bättre av att försöka!
Och vem vet, genom att le kanske du förgyller någon annans dag!


Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. mindwideopen@live.se