Lojsta Hed

På ön Gotland finns det en viltlevande flock med Gotlandsruss. De lever på ett område av totalt 650 hektar skogsmark, uppdelat i tre olika hagar, som kallas Lojsta Hed. Flocken består av ca 50 ston som varje år får besök av en hingst vilket leder till att hästantalet efter fölning under sommaren stiger till ca 80.
(Bild lånad från www.kullands.blogspot.com)
Något jag tycker är fascinerande är att russen lever ett så pass vilt liv och endast drivs samman av människor fem gånger om året. Två av dessa gånger är för kontroll av hovhälsan och eventuell hovvård. Behovet är alltså inte större än så eftersom de har stora ytor att ströva över och på så vis nöter och stimulerar sina hovar själva, precis som de är skapta för. Enligt uppgifter är hästarna generellt mycket friska och många lever upp till en hög ålder. Vissa av hästarna som levt på Lojsta Hed har blivit över 45 år gamla! Den nuvarande äldsta hästen är Äldst i flocken idag är Linnea 2566, född 1981; alltså 31 år gammal. Jämför detta med medelåldern på en svensk häst som idag sägs vara 7 år...
Bild lånad från www.blogg.meldanya.se
Nu kan det vara tid att planera sommarens semester, och för er som tidigare tyckt att Gotland verkar vara ett trevligt semestermål; nu har ni ännu en anledning att åka dit! För er som inte är så förtjusta i Gotland kanske det kan vara värt att åka dit ändå för att besöka och studera russen?
Källor och mer information finns att hämta { här }


Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. mindwideopen@live.se