Att släppa hästen lös

På inlägget Olika grader av naturlighet kommenterade Hanna: "Kom dock nu att tänka på.. varför skulle det inte gå med fria hästar? Det finns ju andra vilda djur, tex björn, varg om än i mindre omfattning."

Till att börja med har vi inte några naturligt vilda hästar i Sverige. För att skapa en flock med vildhästar skulle vi som sagt behöva släppa våra tamhästar fria. En viktig följdfråga som uppstår är om det finns någon lag som reglerar huruvida man kan släppa hästen lös eller inte. Vi kontaktade en student vid Etologi & Djurskyddsprogrammet i Skara för att få djurskyddets syn på vilda hästar i Sverige:

" I den gamla djurskyddslagen finns det ingen konkret mening som säger "Djur får inte överges". Det är föreslaget att en sådan paragraf ska finnas med nu när det blir en ny djurskyddslag. Det är självklart skillnad på att överge och släppa lös, men skillnaden ligger i definitionen som inte finns.

Risken som finns med att släppa djur i allmänhet lösa, även hundar och katter, är att ferala populationer uppstår. Ferala populationer är inte önskvärt då de skapar diverse problem bl.a. inom smittskyddsområdet. Ska man prata hästar specifikt vill jag påstå att det är en mycket dum idé att ha hästar helt lösa med tanke på hästen som biologisk varelse. Hästar är flyktdjur och har sin flyktrespons/flyktbeteende djupt rotat, trots tusentals år av domesticering så visar många hästar fortfarande ett starkt flyktbeteende. Flyr hästen uppstår fler farliga situationer för häst och människor runtomkring.

Dessutom bryter man mot en av de viktigaste föreskrifterna "Djur ska ges skydd mot onödigt lidande". En helt lös häst kan utsättas för en hel del onödigt lidande. Flera okontrollerbara situationer skulle också kunna uppstå.
"
- Student vid Etologi & Djurskyddsprogrammet, SLU SkaraVidare funderingar: Det skulle krävas mycket arbete kring frisläppandet av hästar ända upp till politisk nivå. Vilka hästar ska släppas? Var ska de ta vägen? Vem ska ansvara för att antalet ferala hästar hålls på en jämn nivå? Fria hästar kommer ju att föröka sig och sprida ut sig över landet om vi inte kontrollerar beståndet. Det kommer att krävas antingen infångning eller avlivning av hästarna. Sverige har visserligen mycket orörd natur, men människans närvaro är inte långt borta. Förr eller senare kommer hästarna att närma sig samhället och skapa problem. Våra kvarstående tamhästar kommer att utsättas för risker, som redan nämnts ur ett smittskyddsperspektiv men också att vildhästarna kan ge sig på tamhästarna och vice versa. Att vistas i områden där vildhästar håller till skulle vara direkt livsfarligt både för häst och ryttare.

Att kunna arbeta med hästen lös utan stängsel som hindrar flykt, är en dröm för många och även verklighet för några. Det ses som ett tecken på tillit och att hästen verkligen vill vara med människan. Men att släppa hästen lös innebär alltid en risk. Hur mycket du än litar på din häst och tror dig ha kontroll över dess naturliga instinkter, så kan alltid problematiska situationer uppstå. Hur underbart det än är att arbeta hästen lös, bör du ställa dig frågan om det faktiskt inte är mer humant att låta säkerheten gå i första hand.

Kommentarer
Postat av: Vilma

OM man skulle "skapa" en grupp vildhästar i Sverige måste man också tänka på att hästen är ett stäppdjur - eventuella vildhästar skulle inte stanna i skogen utan söka sig till betesmarker och åkrar, där de förmodligen inte skulle vara önskvärda. Men, jag måste erkänna att tanken på vildhästar ändå kan vara ganska trevlig ibland :)

Datum: 2012-05-12 Tid: 12:47:29
Hemsida: http://vawe.blogg.se/


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. mindwideopen@live.se