Foderföljetong #10 Nyttiga växter

Förra lördagen pratade vi ju om giftiga växter. Så den här veckan tänkte jag att vi kunde gå igenom lite vanliga växter som är bra att ge till våra fyrfotade vänner. Vissa, eller de flesta, är även bra för oss mäniskor.

Brännässla:
Torkade brännässlor räknas som en ört. Brännässlor är rika på bland annat järn och vitamin C (vitamin C bildar dock hästen själv i tarmen och tillskott behövs därför inte). Nässlor är bra för hästar som lätt får fång och är blodrenande.
Det kan hända att din häst är känslig mot nässlor så var uppmärksam i början ifall den får utslag.

Hallonris:
Innehåller nyttiga antioxiderande ämnen som kan skydda kroppen mot allvarliga sjukdomar.
Välgörande på slemhinnor och vävnader, och är mycket bra för ston som är dräktiga. Den hjälper till att minska risken för blödningar, hjälper till i utdrivningsskedet, befrämjar utrensningen/efterbörden efter fölningen och sammandragningen av livmodern.

Groblad:
Vävnads nybildande, anti-bakteriell, anti-inflammatorisk och vätskedrivande.
Groblad innehåller allantoin vilket accelererar läkningen av sår. När de färska bladen krossas läggs de på smärtsamma bett, stick eller sår. Utmärkt vid munsår, inflammerat tandkött och bölder.

Vallört:
Vallörten befrämjar cellproduktion och det finns dock inget bättre som på kort tid läker sår, minska utgjutningar vid slag, lenande vid problem i matsmältnings apparaten. Den skyndar på läkningstiden vid frakturer och befrämjar cirkulation. Vallört används invärtes med bladen och utvärtes som våtvarmt omslag, salva eller olja.
Men det är viktigt att inte ge under för lång tid, för den innehåller alkaloider som är basiska. I väldigt små doser har de stor medicinsk betydelse, men i för stora doser kan de till och med bli giftiga. Be om hjälp om du ska använda det av någon som kan!

Stor kardborre:
Det är roten av växten som man ska använda här. Det hjälper med blodrenande, vävnadsnybildande, matsmältningsstimulerande och urindrivande.
Används vid matsmältnings besvär för att stimulera produktionen av galla och utmärkt tonikum (detsamma som stärkande medel) för lever och njurfunktion. Även blodrubbningar som kan framkalla eksem eller torr, skorvig och mjällig hud.


Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]