Foderföljetong #11 AVSLUTNING

Att hästarna behöver naturlig och hälsosamt balanserad kost för att må bra och ha möjlighet att utvecklas både fysiskt och mentalt är något som både vi och många andra ofta poängterar. Men hur noga är vi egentligen med vad vi stoppar i oss själva? Hur många av oss granskar innehållsförteckningarna på ICA lika noga som i hästfoderbutiken? Vet vi vad alla tillsatsämnen verkligen är och hur de påverkar vår kropp?

Maten är viktig även för oss människor
Min uppfattning är enig med forskarnas; få av oss är medvetna om vad vi äter och hur det vi äter påverkar både oss själva och världen globalt.
Det är krävande att ha häst idag och för att själv orka ge sin häst optimala möjligheter till hälsa och prestation är det nödvändigt att vi gör detsamma för oss själva och även är noga med vår egen kropp. Därför har vi valt att ägna denna avslutande del av foderföljetongen till att informera lite om hälsosam mat till oss människor, och vilka tillsatser fallgropar man bör undvika.

Våra matprioriteringar förändras
Precis som mycket annat är vår matkultur idag väldigt förändrad om man jämför med för bara 50 år sedan. Idag har vi andra tillgångar, möjligheter och kriterier. Stress och tidspress inkräktar alltmer på vår vardag. Maten ska vara smaklig, billig, gå fort att laga, fort att äta och fort att röja undan efter. Hel-/halvfabrikat är mer regel än undantag på de flestas middagsbord. En viktig skillnad mellan de produkterna som vi köper färdiga i mataffärerna och de som vi gör själva hemma är innehållet, vår insyn i vad vi faktiskt äter.

Tillsatser kan skada kroppen
Matföretagen försöker motsvara efterfrågan från konsumenterna vilket leder till att nya ämnen och tillsatser numera är en stor del av maten vi köper. Även om man faktiskt läser på innehållsförteckningen kan det vara svårt att veta vad som verkligen menas med det som står. Det är inte lätt att tolka och förstå de olika sifferkoderna eller medel för konservering, stabilisering eller smakförhöjning. Många av dessa artificiella ämnen kan kroppen inte bryta ner eller tillgodogöra sig vilket gör att de orsakar obalanser och på sikt kan göra att vi blir sjuka. Alltså är det viktigt att undvika konstgjorda ämnen och transfetter för att istället försöka äta mat med så mycket äkta råvaror i som möjligt.

Grupp E100: Färgämnen
Bearbetning, lagring och liknande processer kan förändra livsmedels färg och utseende. Då används konstgjort färgmedel för att återställa det ursprungliga utseendet.
Färgämnen kan finnas i allt från fisk, kött och mjölkprodukter till såser, glass, chips, sylt och kosttillskott.
syntetiska färgämnen påverkar immunförsvaret negativt och kan framkalla allergier, astma eller hyperaktivitet.

Grupp E200: Konserveringsmedel
All mat förstörs med tiden men för att förlänga hållbarheten tillsätts konserveringsmedel som förhindrar tillväxt av bakterier och mögel.
Ökningen av astma och allergier är några av följderna från ökningen av användandet av konserveringsmedel.

Grupp E400: Stabilisering-, emulgering- och förtjockningsmedel
Dessa livsmedelstillsatser används för att påverka struktur, utseende och konsistens hos livsmedel. Till följd av intag av dessa medel är det vanligt att kroppen samlar på sig vätska, ofta i ansikte, händer, fötter eller ben. Man kan också få klåda i munnen och diarré.

Grupp E600: Smakförstärkare
För att dölja dåliga råvaror eller göra vissa smaker mer framträdande tillsätts smakförstärkare. Man hittar dem ofta i färdiglagade rätter i frysdisken.
I stora doser kan de ämnena orsaka huvudvärk, illamående, synproblem, fetma samt beteendeförändringar.

Grupp E950-E967: Sötningsmedel
Precis som namnet antyder så används sötningsmedel just för att få produkten att smaka sötare. Det finns både naturliga och konstgjorda sötningsmedel. Idag kan vi hitta dem i de flesta hyllorna i mataffären, från pålägg, ketchup och bröd till buljong, yoghurt och fisk.
Viss forskning hävdar att vissa konstgjorda sötningsmedel kan orsaka allt från migrän till cancer, dock finns det även andra forskare som säger motsatsen. Med säkerhet vet vi att de inte är naturliga och därför svåra för kroppen att hantera.

Hur påverkar våra matvanor oss?
Ju renare och mindre processad (tillagad; kokad, stekt, uppvärmd) maten är desto lättare har kroppen för att ta upp den. Människan är faktiskt enda varelsen som själv tillagar maten innan förtäring och som i vuxen ålder dricker mjölk. Varför det, är en väldigt berättigad fråga som var och en kan må bra av att ställa sig själv. Kan det ha ett samband med de många sjukdomar som ökar i vårt samhälle?

För att underlätta för din kropp bör du alltså undvika artificiella tillsatser i maten och snabba kolhydrater, försöka välja naturliga (Gärna ekologiska/krav-märkta för att undvika besprutning etc.) råvaror producerade i Sverige och gärna laga så mycket mat som möjligt själv för att kunna påverka innehållet.



Kommentarer
Postat av: Skogis

Skulle gärna ha en källförteckning eller en link vart du har hittat denna information om de olika tillsatserna, har suttit o googlar i typ 2 timmar och hittade inget mer än det som du skrev, allt jag hittade var dom olika tillsatserna gör på livsmedlet men inte vad det gör mot oss konsumenter :P

Datum: 2012-03-27 Tid: 14:04:19
Postat av: Linnéa @ Mind Wide Open

Hej! Majoriteten av informationen går att hitta i boken "Hälsokokboken", skriven av Ulrika Davidsson. Om du är intresserad av att läsa mer om den så har jag resencerat den, se boktips #16 på bloggen. Vill du köpa den så hittar du den på http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153432770&gclid=CJyvkdj-ia8CFYZZmAod3lAs9w



Mvh Linnéa

Datum: 2012-03-28 Tid: 18:22:17
Hemsida: http://mindwideopen.blogg.se/


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]