Foderföljetong #9 Giftiga växter

Vid den här tiden har förhoppningsvis alla redan börjat att ge sina hästar extra mat i hagen. Gräs slutar växa när temperaturen är under 10+ och även om man har en stor hage så tar gräset slut ganska fort när det har slutat växa.
Om hästen inte får tillräckligt med mat kan den börja leta efter alternativ, och det kan medföra att den äter giftiga växter som den annars inte skulle ha ätit.
Det är därför väldigt viktigt att du går igenom hagen ibland, för att se så att det inte hamnat några växter som är dåliga för hästar där.
Såklart så behöver det inte betyda att du inte ger din häst tillräckligt med mat, men man vet aldrig vad som kan hända i hagen när du inte är där. Det finns vissa växter som inte är direkt giftiga men de är ändå inte bra för hästar och som kan ge ett beroende.

Några exempel på giftiga växter:

Idegran
Alla arter av Idegran är mycket giftiga. De inneåller ett ämne som heter Taxaner. Alla delar av granen innehåller detta ämne, förutom fröhyllet som omger fröet.
Själva fröet och också mycket giftigt, men fröhyllet är både sött och ätbart. Fåglars magar kan inte bryta ner fröet och de kan alltså äta bären från Idegranen, men betesdjur har dött av att ha ätit bären.
Ämnet Taxananer används för att bilda cytostatica, som hämmar cellproduktionen.

Ek
Det är inte ofta man ser en häst äta ek, men ekollonen kan bli beroende för hästen. Den kan också gärna börja äta barken. Inte alla hästar, vissa bryr sig aldrig om att det finns ek i hagen, men smaken är ju som bekant individuellt, och någon häst kan få för sig att smaka nån dag och tycka om det.
Ekollon innehåller ämnet Tannier och är i för stor mängd skadligt och kan ge svår kolik.

Sprängört
Sprängört är en utav våra giftigaste vilda växter och den finns nästan i hela landet. Den växer i näringsrika dammar och vattendrag. Hela växten är giftig och orsakar kramper. Dödsfall har förekommit.

Korsört
Korsörten är ett vanligt ogräs och förekommer ofta i rabatter, på åkrar och vid gårdar. Om hästen får i sig för stora mängder så kan det ge leverskador.

Åkerfräken
Denna växt är allmänt förekommande i hela landet. Om ett betesdjur får i sig för stora mängder blir den mycket giftig på grund av ämnen som heter alkaloider, thiaminas och saponiner. Om hö innehåller ca 20% åkerfräken kan hästen få problem med nervsystemet.
Har hästen fått i sig för mycket kan sympomen bli vacklande gång, okoordinerade bakben och efter hand även förstoppning och andningssvårigheter.


Kom ihåg att endel giftiga växter kan smaka och lukta gott när de har vissnat, men fortfarande vara giftiga. Så om du ser en halvvissen växt som du är osäker på, ta hellre bort den än riskera att hästen äter den en vecka senare.


Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]