Konsten att tänka positivt utan att tänka positivt
Varför är vi negativa?
Positivt tänkande har länge varit A och O för ett lyckligt liv, och något som vi strävar hela tiden strävar efter. Psykologen Martin Seligman, som skrivit åtskilliga av de självhjälpsböcker vi slukar, gick tidigare i år ut i en intervju att han hade fel. Det är inte smart, och inte heller realistiskt, att sträva efter att vara 100 procent lycklig 100 procent av tiden. Utan att man istället borde helt enkelt acceptera motsatsen.
Det finns en anledning till att vi tänker så negativt, och att det negativa växer sig så stort i våra huvuden. Små bagateller: du har bråkat med en förälder eller ett syskon, det gick inte bra på träningen med hästen idag, ditt tåg blev försenat eller katten har kissat på mattan, överskuggar det faktum att din familj är frisk, din häst vanligtvis underbar, du faktiskt kom hem, och du tycker om din katt.
Psykologen Maureen Gaffney sade en gång i en artikel att negativa tankar får större plats än positiva tankar i din hjärna, för den är helt enkelt programmerad så.
För att förklara detta får vi, som vi ofta gör här på bloggen, helt enkelt bara gå tillbaka till grunderna: människans överlevnad berodde på våra negativa tankar. Hade vi levt efter det ledande mantrat vi har idag: ”Tänk positivt” när vi levde i det vilda, hade vi inte levt länge. Om en människa traskade förbi en buske och tänkte ”Tänk positivt, det finns säkert ingen sabeltandad tiger där inte!”, och den sabeltandade tigern hade valt just det som ett gömställe, så var vi illa ute. Om vi istället antog det lite tråkigare alternativet: att det faktiskt stod en sabeltandad tiger bakom busken där borta, ökade våra chanser för överlevnad stort.
Det negativa tänkandet var viktigt för oss, för att överleva. Dock är det lite mindre viktigt att hänga upp sig på sin icke fungerande bil eller ovilliga häst.
Att hitta balans
Maureen Gaffney lade också fram ett förslag om hur man ska, istället för att försöka tränga undan negativa tankar, istället leta fram positiva tankar för att skapa en motvikt. Jag har tidigare framfört min åsikt om att man ska försöka hitta de små ljustillfällena i ens liv, och låta de växa sig stora. Maureen verkar hålla med mig på den punkten.
Hon har till och med lagt fram en skala, 3:1, för hur man ska balansera sina positiva och negativa tankar. För varje negativ sak som händer, tänk fram tre positiva, och låt de ta över för den negativa tanken.
Det är orealistiskt att försöka tränga bort negativa tankar. Det går inte att leva sitt liv utan motgångar: din familj kommer bråka med dig, din häst kommer inte alltid vara samarbetsvillig, ditt tåg kommer bli försenat ibland, din katt kommer att kissa på mattan. Tricket är att leva sitt lyckliga liv även med det negativa. Är man förberedd på motgångar kommer man inte ta det så hårt när de väl kommer, samtidigt måste man skilja mellan att vara beredd på motgångar och att förvänta sig dem.
Välj och vraka
Det finns inget som säger att du måste, så fort du får en negativ tanke, dra fram den och sedan frenetiskt börja rota efter positiva tankar att balansera den med. Kan du släppa det: släpp det. Hela tiden kommer det små tankar i ditt huvud, tankar du inte vet att du tänker, och visst ska du lyssna till dem, men sålla bort det oviktiga. Koncentrera dig på de stora; de tankar som påverkar dig på ett direkt negativt sätt. Om man börjar leta efter negativa tankar att motverka, är risken stor att man själv råkar skapa dem.
Positivt tänkande och positiv handling
Även om det är viktigt med positivt tänkande räcker inte detta i längden. Trots att det ofta är mycket viktigt med några peppande, positiva tankar för att orka igenom en jobbig skoldag eller en negativ period i träningen med din häst, så hjälper inte tankarna dig att nå ett positivt resultat. Vi kan tänka att ”Jag kommer klara det här provet” hur mycket vi vill, men inte klarar vi det om vi inte lägger ner kraften och tiden på att plugga. Positivt tänkande har en väldigt liten kraft när det gäller att nå resultat, men tvärt om mycket stor kraft när det gäller att få dig att klara att nå resultaten. Det är stor skillnad på ”Det löser sig” och ”Jag kan fixa det här”.
Positiva tankar kan hjälpa dig långt på vägen mot ett lyckligt liv, men det kan också negativa tankar. Kom ihåg att varje liv har en del gott, och en del ont. Det goda tar inte bort det onda, men inte heller kommer det onda att överskugga det goda.
Nyckeln till ett lyckligt liv är kanske, förmodligen, inte såhär enkel. Men kom ihåg att det inte måste vara svårare än såhär. För de flesta av oss är lycka ett val.
Så grymt bra skrivet! :)