Lucka #11

Har du någon gång sett en riktigt tung arbetshäst i arbete? Om inte, försök på alla sätt och vis få möjligheten att göra det! För det finns inget mäktigare än att se ett gäng nordsvenska brukshästar, ardennerhästar och andra tunga kallblod spänna musklerna, sätta hovarna i startgropen och skjuta i väg med all sin kraft. För knappt hundra år tillbaka i tiden hade hästen ett djupare syfte i vardagen än att vara våra tävlings- och hobbyhästar. Hästarna hade ett jobb att sköta. De drog timmer, plöjde åkern, plogade vägen, transporterade familjen in till byn. Hästen var den centrala punkten i många människors liv. Utan hästen, klarade man sig inte.

Men så utvecklades tekniken. Traktorn ersatte hästarna. Jordbruket effektiviserades. Folk flyttade in till städerna. Massproduktionen var ett faktum, och med den kom försurning, förgiftning och urkalkning av skogs- och jordbruksmark. Arbetshästen var snart ett minne blott.

Men än finns det de som envist håller fast vid traditioner. Som vägrar släppa dem ur sitt grepp. Som tror på ett nära, ekologiskt och manuellt skogs- och jordbruk. Några av dessa människor ser ni på bilderna nedan. De är tagna under en kördag i Bastvålen den 7 februari 2009, ett par mil utanför Torsby, norra Värmland. Äkta hästkrafter. Titta och njut!Kommentarer
Postat av: Vilma

Nordsvenskar i sele är ren njutning att se på! Vilket det blir ofta, men två nordisar och en massa vagnar, kälkar och andra redskap hemma :)

Datum: 2011-12-11 Tid: 19:05:26
Hemsida: http://www.gustaberg.se


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. mindwideopen@live.se