Lucka #22
Dan före dan före doppardan!
Nu har nog de flesta börjat med julstädningen och det sista stöket innan julafton?
Då kan man ju passa på att baka lite också. Här får ni några recept på gott julgodis!
KNÄCK
Du behöver:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov (se beskrivning här under). Fyll i smeten i knäckformarna. Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen. Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvara svalt i en burk med tätslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar knäcken inte ihop.
Gör kulprov så här: Häll kallt vatten i en liten skål eller kopp. Droppa i lite av knäcksmeten. När du kan forma till en kula är smeten klar.
Tänk på att knäck blir väldigt varmt!
MOZARTKULOR
Du behöver:
Mjuk nougat
Mandelmassa
Mörk choklad
Dela nougaten i små fyrkantiga bitar och rulla dem till kulor. Dela mandelmassan i bitar och kavla ut dessa så att det är möjligt att "slå in nougatbitarna i ett paket". Smält den mörka chokladen. Doppa därefter kulorna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvaras svalt.
ISCHOKLAD
Du behöver:
Ljus ischoklad
200 g ljus choklad
100 g kokosfett
Mörk ischoklad
200 g mörk choklad
100 g kokosfett
Dela chokladen och smält den i vattenbad eller försiktigt i microugn. Lägg chokladen och kokosfett fördelad i små bitar tillsammans och låt bli varmt. Rör om ibland så det blandar sig ordentligt. Du kan smaksätta ischokladen om du vill, men till exempel pepparmintsolja eller rivet skal från en apelsin. Häll smeten i ischokladformar. Ställ ischokladen svalt så snart som möjligt. Förpacka i plastburk och förvaras i kylskåp.
RISCHOKLAD
Du behöver:
10-12 dl puffat rostat ris
200 g ljus eller mörk choklad
1 msk matolja
Smält choklad och olja i vattenbad eller smält i mikrougn. Rör om till en jämn smet och rör sedan ner riset, lite i taget. Se till att allt ris täcks av choklad. Rör ner så mycket ris att all choklad sugs upp i botten. Klicka ut på smörpapper och låt stelna. Förvara svalt.
FUDGE
Du behöver:
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
50 g smör
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
ev. 50 g (1 dl) hackad sötmandel eller nötter
Vi rekomenderar att du även har en termometer.
Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 20x30 cm eller mindre om du vill ha högre bitar. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör då och då. Sänk värmen och fortsätt koka till 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer, gör annars kulprovet för att veta när den är klar. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter. Rör kraftigt till smöret smält. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.
Nu har nog de flesta börjat med julstädningen och det sista stöket innan julafton?
Då kan man ju passa på att baka lite också. Här får ni några recept på gott julgodis!
KNÄCK
Du behöver:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov (se beskrivning här under). Fyll i smeten i knäckformarna. Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen. Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvara svalt i en burk med tätslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar knäcken inte ihop.
Gör kulprov så här: Häll kallt vatten i en liten skål eller kopp. Droppa i lite av knäcksmeten. När du kan forma till en kula är smeten klar.
Tänk på att knäck blir väldigt varmt!
MOZARTKULOR
Du behöver:
Mjuk nougat
Mandelmassa
Mörk choklad
Dela nougaten i små fyrkantiga bitar och rulla dem till kulor. Dela mandelmassan i bitar och kavla ut dessa så att det är möjligt att "slå in nougatbitarna i ett paket". Smält den mörka chokladen. Doppa därefter kulorna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvaras svalt.
ISCHOKLAD
Du behöver:
Ljus ischoklad
200 g ljus choklad
100 g kokosfett
Mörk ischoklad
200 g mörk choklad
100 g kokosfett
Dela chokladen och smält den i vattenbad eller försiktigt i microugn. Lägg chokladen och kokosfett fördelad i små bitar tillsammans och låt bli varmt. Rör om ibland så det blandar sig ordentligt. Du kan smaksätta ischokladen om du vill, men till exempel pepparmintsolja eller rivet skal från en apelsin. Häll smeten i ischokladformar. Ställ ischokladen svalt så snart som möjligt. Förpacka i plastburk och förvaras i kylskåp.
RISCHOKLAD
Du behöver:
10-12 dl puffat rostat ris
200 g ljus eller mörk choklad
1 msk matolja
Smält choklad och olja i vattenbad eller smält i mikrougn. Rör om till en jämn smet och rör sedan ner riset, lite i taget. Se till att allt ris täcks av choklad. Rör ner så mycket ris att all choklad sugs upp i botten. Klicka ut på smörpapper och låt stelna. Förvara svalt.
FUDGE
Du behöver:
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
50 g smör
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
ev. 50 g (1 dl) hackad sötmandel eller nötter
Vi rekomenderar att du även har en termometer.
Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 20x30 cm eller mindre om du vill ha högre bitar. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör då och då. Sänk värmen och fortsätt koka till 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer, gör annars kulprovet för att veta när den är klar. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter. Rör kraftigt till smöret smält. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.
Kommentarer
Trackback