Foderföljetong #7: Socker

Dagens del av vår foderföljetong kommer handla om socker.

Socker är ett samlingsnamn för flera organiska ämnen, sockerarter. Detta är mycket mer avancerat än vad många tror, då sockerarterna delas in beroende på olika faktorer, ex. hur många kolatomer de innehåller.
De som är mest intressanta ur utfodringssynpunkt är glukos och fruktos. Dessa förekommer fritt i naturen. Glukos benämns då som druvsocker och finns i bland annat frukt och honung. Fruktos finns också i honung men även i frukt och gröna blad. Grovfodrets sockerinnehåll består mest av fruktos.

Anledningen till att många ägare till hästar med tendenser till fång varnas för frostbitet gräs är för att gräsets naturliga överlevnadsmekanism vid frost automatiskt skickar upp sockerreserver i strået för att överleva kylan. Enkelt förklarat klarar hästar med lågt immunfösvar inte av den sockermängdens påfrestning på kroppen och ett fånganfall är utlöst.

Medvetenheten om sockrets inverkan på kroppen ökar mer och mer bland människor men i hästvärlden är det fortfarande en lång bit kvar. Många är exempelvis medvetna om att Betfor är melasserat och således har ett stort innehåll av socker, men få vet att även andra fodermedel, såsom havre eller korn, också innehåller en stor mängd socker i form av stärkelse.

Näringsinnehåll i två vanliga sädesslag, räknat i procent. (
Hämtat ur boken Hästens näringsbehov och utfodring).

Havre:
Stärkelse    39-55
Protein         9-16
Fibrer         20-39
Fett               5-7
Socker          1-3
Aska             1-2

Korn:
Stärkelse   53-67
Protein        9-14
Fibrer        16-25
Fett              3-4
Socker         1-6
Aska            2-3

Observera alltså att stärkelse omvandlas till socker i kroppen.



Nu kan det vara lätt att tro att hästen inte bör äta socker alls, men inte heller så är fallet. Socker ger hästen energi och i rätt mängd och form är det nödvändigt för många processer i kroppen. Vad som är optimal mängd går inte att säga generellt då det beror på den individuella hästens arbetsmängd och förbränning. Dock är det så att i dagens hästsverige är det i regel mycket vanligare att hästar lider av ett överskott än underskott av socker. Detta ihop med vanliga obalanser i kroppen leder lätt till olika sjukdomar och svampangrepp, såsom fång, strålröta etc. Oftast innehåller hästens grovfoder mer än tillräcklig daglig dos socker för en häst i normalt arbete. Därför är det viktigt att försöka minska mängden socker som hästen får i sig utöver ordinarie grovfodergiva, för att minska riskerna för ex. strålröta, eftersom svampen som ger rötan lever på det sockeröverskott som hästen har i kroppen. Uträkningen är enkel: minimalt sockeröverskott = minimal röta.

I studier på människor har det konstaterats att socker är lika beroendeframkallande som heroin. Om man har en häst med mycket stort dagligt sockerintag kan det nog, med detta i bakhuvudet, vara sunt att trappa ner mängden socker/dag successivt.


Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]