Vägen till friska hovar

Barfotahovar som ej ömmar på något underlag, är släta och starka dvs inga sprickor, traumaränder eller dylikt, har fungerande hovmekanism, skålformad sula, ingen röta/svampangrepp, är i balans, självläker, slits naturligt etc.

Det är definationen av friska hovar. Men hur når man dit? Och är det ens ett uppnåeligt mål? Ja, de flesta hästar har goda förutsättningar för att få friska hovar - såvida vi ger dem möjligheten! Men vägen dit kan ibland vara lång och tålamodsprövande. Det är tyvärr inte så enkelt som att man enbart kan verka sin häst frisk. Det krävs en mycket större helhetsomställning i sättet att tänka och vara som hästägare. Vill du nå målet - friska hovar - så måste du gå back to basics. Vad innebär det då? Jo, att man stannar till och tänker efter vad det egentligen är som får en häst att må bra!

Vilken slags kost klarar kroppen av att hantera? Hur mycket rörelse behövs för att hålla hästen stark och frisk?
Vad behöver den för att stimuleras mentalt?
Hur fungerar hästen?



" Hästens mage ska fyllas sakta ca 14-18 timmar om dygnet. Annars får den lätt magsår, kolik eller andra stressymptom som senare kan leda till sjukdomar. Hästens mage är väldigt liten i förhållande till storleken på djuret. Detta för att den är ett strövande stäppdjur som har en kropp som är byggd för att vandra och ha rikt blodflöde som pumpar upp blodet varje gång hovarna lyfts och sätts ner. Hjärtat bör inte göra allt själv. Då slits den ut i förtid. Om den tvingas till det lever den inte lika länge som den skulle kunnat. Precis som vi människor.

Hästen är en grovtarmsjäsare. Det innebär att i grovtarmen finns flera miljoner mikroorganismer som lever och omsätter det som hästen äter. De bildar allt som hästen behöver. Om man byter foder för snabbt eller magen shockas av vårgräs, frostgräs osv så dör de goda bakterierna och bildar endotoxiner. Det ruttnar i tarmen och det slutar jäsa. Förruttnelsen gör att tarmens vägg går sönder. Ut i blodet rinner då giftet som till slut når lamellerna i hovarna. De brister av giftet. Hästen blir öm/blockhalt. Helt beroende på hur stark förgiftningen varit." - Hanna Malmberg* {Citatkälla}

Texten ovan hjälper oss att konstatera följande faktum: Allt hänger samman! Ingen del kan lämnas orörd utan att påverka slutresultatet. Varför är detta så viktigt att förstå? Jo, för när alla bitar fallit på plats... kommer man att ha nått slutmålet! Receptet på friska hovar är nämligen: Rätt hovvård + sund kost + social stimulans + rätt levnadsmiljö + motion = FRISK HÄST. Omvänt blir god hovvård lönlös om du fortsätter att fodra hästen med mat som dess kropp inte klarar av att hantera. Hovarna kan aldrig bli starka och härdade om hästen bara går i en gräshage dag ut och dag in. All typ av stress påverkar kroppen negativt vilket i slutändan syns i hoven. Åter igen: Allt hänger ihop!



Här är några riktlinjer för den som vill börja kämpa för starka barfotahovar och en sund, harmonisk och hållbar häst!

#Regelbunden verkning.
Utgå från hur hästen vill ha sin hov! Låt det inte gå för långt mellan verkningarna; så fort hoven blir det minsta för stor kommer diverse brytkrafter att deformera den.

#Förläng ättiden.
Hästens tarmsystem är som tidigare nämnt anpassat för ett långsamt och kontinuerligt intag av föda. Genom att förlänga ättiden och förminska tuggornas storlek minskar risken för höga insulinnivåer, magsår, stress m.m.

#Minska sockerintaget.
Socker föder svampen i hästens kropp vilken är den huvudsakliga orsaken till ömma hovar (svampangrepp/röta i strålen). För mycket socker i fodret ökar även risken för fång och diabetes. Våra hästar klarar av att hantera ca 10% socker, men svenskt gräs innehåller ofta mer än så. Undvik grönt sommarbete och blanda ut höet med halm så späder du effektivt ut sockret!

#Allsidig kost.
Det är viktigt att hästens vitamin- och mineralbehov tillgodoses. Brister ger sig utryck i olika symptom och syns tydligt i hovarna; foderränder, frasiga hovar etc tyder på obalans eller brist i kroppen. I det vilda äter hästarna omkring 300 olika arter dagligen och kan själva leta upp de näringsämnen som behövs för stunden. Odlat hö innehåller sällan mer än 3 grässorter. Hästar som får exempelvis havre och betfor som komplement till grovfodret får alltså bara i sig 5 arter dagligen! Var noga med att göra betes- och höanalyser för att kunna värdera ifall djuren får i sig tillräcklig mängd och rätt balans näringsämnen. Fodertillskott är behövligt när grovfodret är otillräckligt. För ökad allsidighet kan man erbjuda växter, frukt, bär och svamp efter säsong. Bark är nyttig hästmat! Mycket lågt sockerinnehåll, tarmstimulerande cellulosa och flera olika mineraler är några av barkens fördelaktiga innehåll.

#Social stimulans.
Hästar är flockdjur och behöver interagera med andra djur av sin art för att må bra. Tryggheten ökar med antalet djur i hagen. Viktigt är förstås att hästarna faktiskt trivs tillsammans. Eftersom våra tamhästar inte får välja sina vänner själva måste hästägaren ansvara för att flockuppsättningen blir så harmonisk som möjligt.

#Anpassa levnadsmiljön.
Utforma hagen så att hästen inspireras till rörelse. Korridorer, labyrinter, hinder, kuperad mark... ju större variation desto bättre! Och eftersom hovar anpassas efter det underlag de utsätts för är även det en faktor som kan manipuleras. Om man lägger ut grus i området runt t.ex. vattenkaret, vänjs hästen med grus under hovarna av bara farten när den går fram till karet för att dricka. Underlag där hoven sjunker ner ett par centimeter ger bäst strålträning och därmed ökat blodflöde i hela kroppen.

#Motionera.
Om inte hästen själv sköter sin motion i hagen behöver vi hjälpa den på traven. Hett tips! 30 min daglig träningspuls (fullt flås) förbränner socker i ett dygn framåt. Obs! Ett steg utan stråltryck räknas inte! Hästen ska landa med trakt och stråle först så att en naturlig överrullning kan ske. Det är bara då hovmekanismen fungerar korrekt; strålen hjälper till att pumpa runt blodet och elastiska putan agerar stötdämpare. Här är helhetsreceptet än en gång:

Rätt hovvård + sund kost + social stimulans + rätt levnadsmiljö + motion = FRISK HÄST & FRISKA HOVAR!

Ps.
Ni har väl inte missat barfotareporaget i det senaste numret av ridsportsmagasinet Equipage?
"Aldrig tidigare har något ämne engagerat mer eller fler i Equipage historia" är tidningens egna ord om artikeln. Man har möjlighet att diskutera reportaget på deras hemsida {här}

*Hanna Malmberg är bl.a. utbildad hovformsspecialist enligt SANHCP:s modell. Hon engagerar sig mycket i allt som rör hästarnas välfärd. Det finns mycket intressant kunskap att hämta kring hovar, foder och därtill relaterade sjukdomar på hennes hemsidor:
www.hov-hanna.se & www.vallfoder.se

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tyvärr är Hanna inte alls särskilt kompetent. Har haft henne till mina hästar och träffat henne flera gånger, och blev väldigt besviken när min egen kunskap om hovar ökade.



Hanna strävar efter högre trakter och är egentligen inte längre godkänd enligt SANHCP:s mått. Hon har inte gått "uppdateringskurserna" utan har enbart mycket gammal kunskap som inte längre är korrekt.

Datum: 2011-10-06 Tid: 18:25:37
Postat av: Hanna @ Mind Wide Open

Hmm, väldigt konstigt upplägg att även de som avviker från metoden finns med på SANHCP:s lista över examinerade hovvårdare... På hennes hemsidor hittade jag i stort sett bara intressant material, men tack för upplysningen!

Datum: 2011-10-06 Tid: 19:39:11
Hemsida: http://mindwideopen.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ja, jag håller med dig om att det är mycket underligt. Jag kan dock garantera att hon inte är så populär hos Ove. :-)

Datum: 2011-10-06 Tid: 20:15:33
Postat av: Annapanna

Glöm bara inte att hästar " i det vilda" har gallrats noga genom naturligt urval medan våra tamhästar har genomgått ett konstgjort avelsprogram där man tyvärr inte överhuvudtaget tagit hänsyn till hovkvalite. Våra "förädlade" (ibland förstörda) hästraser har ibland inte förutsättningar att anpassa sig tillbaka till det "naturliga" för hoven.

Datum: 2011-12-07 Tid: 14:21:28
Postat av: Hanna @ Mind Wide Open

Anna: Hovar blir vad man gör dem till! Jag har fått för många exempel på förstörda/dåliga hovar som blivit friska, för att köpa att hästar föds med dålig hovkvalité - det gör de inte, kvalitén försämras på grund av vår hästhållning. Kan handla om mineralbrist, onaturlig hovform, gifter i marken, för lite motion etc. Hitta och åtgärda orsaken! Våra tamhästar har faktiskt bättre möjligheter än vildhästarna att hålla sig friska och få starka hovar, eftersom vi kan hjälpa dem läka skador, välja bra foder, bygga muskler osv så att de håller och lever mycket längre.

Datum: 2011-12-07 Tid: 15:02:24
Hemsida: http://mindwideopen.blogg.se/
Postat av: Annapanna

Men till vilken gräns ska man utsätta hästen för smärta OM det inte fungerar? Hur ont kan man låta hästen ha medan man åtgärdar och rehabiliterar och väntar på att hovarna ska bli friska? Var går gränsen tycker du? Jag frågar för att jag själv inte tycker att det känns ok att låta hästar stapla fram på ömma fötter i väntan på bättring. Är inte emot barfota, men tycker att man måste se från fall till fall. Eller ska man ge smärtstillande tills det blivit bättre? MVH

Datum: 2011-12-07 Tid: 19:10:06
Postat av: Hanna @ Mind Wide Open

Anna: Gränsen för mig går självklart här: Det SKA inte göra ont för hästen! Det är INTE okej med ömma hovar! Då är inte hästen frisk, och då måste man se till att hjälpa den bli det. Ömmar hästen ska man hålla sig till underlag den klarar av eller skydda med beslag, dvs hovboots eller skor. Det hoppas jag att alla hästmänniskor är överens om!



Många är väldigt snabba med att rycka skorna och tro att hästen ska klara barfotalivet direkt. Ibland är det så lätt, men oftast inte. Som jag skrivit i denna artikel är det mycket i hästens liv som spelar in för att man ska nå ett bra slutresultat. Ibland är inte förutsättningarna de bästa, och då kan det i vissa fall vara bättre att låta sko hästen. För en häst ska aldrig, som tidigare nämnt, behöva ha ont.



Jag personligen är inte emot skoning, men jag är emot den traditionella järnskon. Det finns bättre lösningar än så. Den variant som främjar hovmekanismen allra bäst är flapskon: den tillåter strålen att göra sitt jobb, dvs pumpa runt blodet i kroppen och sätta igång elastiska putans stötdämpande funktion. Hoven får dessutom bättre möjlighet till naturlig utvidgning när inte en järnsko är fastspikad runt hela hovväggen.



Vi kommer ta upp mer om hovar längre framöver på bloggen. Utan att avslöja för mycket, redan nu på torsdag faktiskt! :-) Nån gång kanske jag kan utveckla mina tankar kring skor/barfota lite mer utförligt i ett eget inlägg, om det skulle va intressant att läsa?



Mvh Hanna

Datum: 2011-12-07 Tid: 23:48:09
Hemsida: http://mindwideopen.blogg.se/


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]