En förklaring av laserbehandling
Vad är laser?
Laser är en ljuskälla som ger ifrån sig ljus av en enda våglängd. Till skillnad från ljuset från lampor, som visar ett helt spektrum, har laserljuset ordnade, välorganiserade, ljusvågor varav alla ser likadana ut. Man kan påverka lasern på många sätt, göra den starkare eller svagare och göra strålen smal och parallell eller spridd för att nå en större yta. De svaga lasrarna är de som man främst använder då de starka är till för att skära eller bränna bort vävnad vid operationer. De svaga gör inget sådant utan stimulerar helt enkelt cellfunktioner i hästens, eller människans, kropp. Kirurglasrarna, de starka, bygger på värmeutveckling, medan de svaga bygger på att det rena ljuset startar fotokemiska reaktioner i cellerna.
Laserbehandling av hästar är något som sker mest i tävlingsstall, medan laserbehandling av människor ofta är en medicinsk historia. I tävlingsstall används det ofta direkt efter hårdträning, för att stimulera senorna och musklerna att återhämta sig, minska risken för skador och på så sätt göra hästen redo för att arbeta lika hårt snart igen. Det används dock även vid skador och svullnader för att påskynda läkning, något som gör laser ett intressant ämne även för vanliga hästägare.
Laser används bland annat vid:
- Gallor
- Inkar (vanligt förekommande hudtumörer)
- Ledinflammationer
- Muskelbristningar och spänningar
- Senskador, böjsenor och gaffelband
- Strålröta
- Svullnader
- Sår
Vad laserbehandling innebär
Det som faktiskt händer där inne i musklerna och senorna är en ökning av byggstenen ATP (Adenosintrifosfat) som spelar en stor roll i cellernas energihantering. ATP behövs för alla de energikrävande kemiska processerna i cellerna, som t.ex. sammandragning av muskler. När produktionen av detta ökar får cellerna mer energi, och blir på så sätt starkare, orkar utföra mer på kortare tid. Hästen får hjälp att läka och behandlingen minskar smärtan. Laserbehandlingen påverkar även det immunförsvaret i delen av kroppen man riktar den, samt blodcirkulationen genom att vidga blodkärlen.
Den är en hjälp till självhjälp.
En lågeffektslaser som används rätt är helt utan biverkningar, det problem som kan uppstå är att den direkta smärtlindringen gör att hästen belastar området för mycket och/eller för tidigt. Detta gäller främst vid sen- och muskelproblem.
Man behandlar med laser olika beroende på hurdana skadorna är. Man behandlar ofta tätare i början, och sedan med längre och längre intervaller. 5-10 behandlingar är vanligt, det varierar mycket efter hur mottaglig hästen är för behandlingen, hur allvarlig skadan är och hur länge skadan funnits. Ett akut fall kan ofta snabbt åtgärdas, medan en kronisk skada tar lång tid och många behandlingar.
Laserbehandling ska alltid göras efter en veterinärs råd, man behöver lokalisera grunden till problemet och bestämma vilken styrka och tid som behövs under behandlingen. Att bara behandla symptom ger ingen långvarig effekt. Däremot ger det nästan alltid effekt, och är ofta till stor hjälp flr hästar och hästägare med dessa små, jobbiga, problem med senor och muskler som hindar dem båda.