"Världens problem är allas ensak".

För en tid sedan hade jag en uppgift i samhällskunskap som hette "Världen". Kortfattat gick den ut på att välja ett globalt problem och berätta om det, samt att försöka väva in FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Medan flera mina klasskamrater valde givna ämnen krig eller global uppvärmning valde jag en väldigt annorlunda infallsvinkel. Men om ni läser artiklen kommer ni förstå hur jag tänker!
Jag har plockat bort en del i början som i prinicp bara var grundläggande historia om hästen som ni förmodligen redan vet eller enkelt kan ta reda på genom att söka på "häst" på Wikipedia.. Det är därför det kanske verkar som om jag börjar mitt i.





Hästhållning ser väldigt annorlunda ut i olika delar av världen, liksom användningsområdena. I till exempel Mongoliet har långt ifrån samma standard som till exempel Sverige. Där används hästar dels som tillgång till mjölk och kött, samt till transport och galopptävlingar. De får klara sig mer själva och man lägger inte samma vikt på att borsta och sköta om dem. Rostiga bett och opassande sadlar är inte svårt att hitta.
(Jag talar nu om hästhållningen generellt, självklart finns det undantag!)



Ryttare i Mongoliet                                                                  Ryttare i Sverige

I Sverige är det snarare motsatsen som gäller. Här är hästarna ofta porslinsdjur: alltid välryktade och tillfixade och utfodrade med specialfoder och med ett berg av utrustning. Mottot tycks vara ju mer desto bättre, men det stämmer inte alltid. I våra försök att skydda våra hästar orsakar vi ofta ställer till mer skada än vi undviker.

Hästar är byggda för att äta ungefär 14 till 18 timmar om dygnet uppdelade i ungefär tio omgångar, sova tre till fyra timmar uppdelar i fem till sju perioder och klara av att röra sig ända upp till fyra mil per dag. De svenska hästarna däremot fodras ofta omkring tre gånger per dag (vilket leder till att de äter ungefär en till två timmar per dag), tvingas stå uppstallade i box eller spilta (ofta över 14 timmar per dag) och utevistelse består ofta av en för liten hage.

Bristen på mat (för att förtydliga: de svenska hästarna får ofta grovfoder, hö, och kraftfoder, pellets och havre etc, för att få den näring de behöver, däremot får de inte tillräckligt med hö för att stimulera magen som är byggd för 14 till 18 timmars betande per dag) rubbar produceringen av saliv och magsyra, vilket skapar obehag och ibland till och med skador på munhåla, hals och magsäck.

Studier visar att 60 % av alla tävlingshästar och 90 % av alla kapplöpningshästar har magsår. Detta beror delvis på fel kost och för mycket stress i vardagen.


Några regler kring hästhållning

Dessa finns att läsa på Jordbruksverkets hemsida:

– Hästar ska dagligen få möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter.
– Hästar får inte stå uppstallade i spilta mer än 16 timmar per dygn.
– Hästen ska ha sällskap.

Dessa regler bryts ofta. Man möter ofta hästägare som anser att deras häst måste gå i en mindre hage och måste gå ensam eftersom de annars kan skada sig. Och visst kan det gå illa, hästar som sparkar varandra eller på ett eller annat vis gör sig illa i hagen. Men sanningen är att minst lika många olyckor och skador sker bland de hästar som hålls ensamma i små hagar. Till exempel försämras blodcirkulationen hos hästar som rör på sig dåligt, man har till exempel funnit ett samband mellan hästar som spenderar största delen av dygnet i en box och hästar som svullnar upp i benen.

Det är också vanligt att hästar blir mer stressade och mer benägna att sparka och bita efter hästar de kommer nära dels på grund av överskottsenergi, men också för att de helt enkelt har svårt att hantera en situation när de träffar nya hästar eftersom de sällan umgås med dem.


Hästens betydelse

Jag skulle kunna prata i evigheter om hur djur i allmänhet och hästen i synnerhet kan gynna människan, men det här börjar redan bli långt nog, så jag tänker bara berätta om en egen upplevelse jag haft. Sedan ungefär två år tillbaka har Salas ridskola tillsammans med särskolan haft ”handikappridning” som min mamma varit ridlärare för. Under det första året var jag med ofta, och lärde känna de elever som deltog.

En av dem var en flicka med ett mentalt handikapp som tillbringar all sin tid i en elektrisk rullstol eftersom hon inte kan gå, och har svårt att tala. I början av året krävdes det två-tre vuxna för att hålla henne kvar på hästen medan hon själv låg ned över halsen eftersom hon inte hade styrka nog att sitta upp.

Mot slutet av året kunde hon sitta upp, raklång, i både skritt och trav med endast lite stöd av någon som gick bredvid henne. Och hon var glad. Man såg hur mycket hon trivdes på ryggen. Detsamma med de övriga eleverna. Ridlektionen var en av veckans höjdpunkter.

Hästar gör inte skillnad på människor, så länge du behandlar dem väl kommer de inte bry sig om hur du ser ut, vart du kommer ifrån eller vilka handikapp du har.  Djur i allmänhet och hästar i synnerhet kan hjälpa dig att övervinna rädslor, lära sig att ta ansvar, bygga upp självförtroende, bygga muskler och förbättra hälsan. De är ärliga och förlåtande. De kan lära oss att man måste pröva nya sätt om man inte lyckas lösa ett problem och de kan lära oss att man måste ha tålamod och en stark vilja för att nå sina mål. Framför allt har man en vän som aldrig sviker.


En mörkare sida av hästvärlden

Det finns få gränser för hur långt vissa är villiga att gå för att uppnå det resultat de önskar. Det stämmer speciellt bra inom hästvärlden. Att vinna tävlingar eller att ha hästen med det vackraste steget eller som hoppar högst eller springer fortast är det viktigaste och att orsaka någon smärta är inget som stoppar dem för att nå sitt mål. Videorna nedan är hemska, men de visar vardagen för långt fler hästar än vad man kan tro.

 

“Big Lick”



Tennessee Walking Horses är en hästras vanligast i USA, populär för sina extra gångarter. Precis som islandshästens tölt är den nedärvd och svår, för att inte säga omöjlig, att lära andra hästraser. Gångarten finns från början, men för att få det perfekta steget – så högt och ”luftigt” som möjligt – finns brutala metoder. Slag, sparkar och tunga skor och boots, kedjor och spikar samt frätande syror runt hovar och ben är förekommande.

Även bland just islandshästar är det vanligt att man sätter extra tyngd runt hovarna under träning för att hästarna ska lyfta bättre, tyngd som orsakar belastning och tillslut skador på skelett och leder. Allt för det där extra ”schvunget i steget”.

 


Cheyenne Frontier Rodeo

 

2008

2011

“Out of the hundreds of animals that participate in our rodeo events each year, only a very small
percentage ever suffer an injury. Most injuries are minor and life-threatening injuries are extremely rare.”

Källa: Cheyenne Frontier Days hemsida (http://www.cfdrodeo.com/pages/rodeo/animal-care)

Alla sår är inte synliga. De psykiska såren som uppkommer vid sådana här event kanske aldrig läker. Stressen och paniken skapar en stressad och panikslagen häst som, när den är färdig som rodeohäst, måste avlivas för att den är ohanterbar.

 

Att säga att rodeo är en sport och att utövarna, tvåbenta som fyrbenta, är atleter är i mina ögon lite som att påstå att krig är en fritidssysselsättning som ger bra motion. Jag tänker inte hindra de som vill bestiga berg eller cykla nedför raviner från att göra det, men om de skulle tvinga upp någon annan på berget eller nedför ravinen skulle jag också säga ifrån. På samma sätt säger jag ifrån när en grupp oinridna hästar tvingas in i en arena där män tävlar i vem som kan sätta sig upp på dem snabbast och sitta kvar längst. Dessa djur har inte mycket att säga till om.


FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna

“The Declaration arose directly from the experience of the Second World War and represents

the first global expression of rights to which all human beings are inherently entitled.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Declaration_of_Human_Rights

”Human beings”. Människor. Läser man de 30 artiklarna är det rätt tydligt att det vänder sig till människor, men det är många som jag önskar kunde gälla oftare även för de djur som vi delar planeten med. Bland annat de nedan.

Artikel 3: Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.
Artikel 4: Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former skall vara förbjudna.
Artikel 5
: Ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Jag säger inte att vi ska släppa alla djur lösa och bo i grottor igen, men jag står fast vid att åtskilliga förändringar behöver göras. Men ett konkret förslag på vad som ska ske är svårt. En människa som inte kan se värdet i en annan levande varelse är inte det lättaste att övertala motsatsen. Hur gärna vi än vill kan man inte ta fram en enkel plan som passar alla. Det är individuellt, var och en måste de inse och acceptera värdet i allt som finns.


Mina egna åsikter
Man skulle kunna tänka att det inte spelar någon roll. Det finns viktigare saker att tänka på än djurs välmående? De är trots allt bara djur? Så länge det finns människor som har det svårt finns det ingen anledning att lägga energi på dem? Eller?

Det pågår många diskussioner om hur mycket medvetande olika djur har. Inom hästvärlden går åsikterna allt från att hästar inte kan forma ens en tanke utan gör som vi säger för att de inte vet bättre, till att de kan fundera över saker om tid och livet självt. Men oavsett vilket av detta som är sant så kan vi konstatera att det är en levande varelse. En varelse som förstår skillnaden mellan att känna smärta och att inte känna smärta. Som förstår skillnaden mellan att vara trygg och att inte vara det. Och det är därför jag anser att det här är ett så viktigt ämne.

Vad är mänskligheten om den tillåter att levande varelser har ont och känner sig otrygg? Vilka är vi om vi strider för en individs rättigheter samtidigt som vi kränker någon annans? Djur ses så ofta som lägre stående än människorna, som oviktiga och mindre värda. Men precis som vi lever de på denna planet, och bara för att människorna råkar kunna skrika högre betyder inte det att vi har rätten att göra vad vi vill, när vi vill och som vi vill.

Bara för att något inte är som du betyder det inte att det är sämre.

Det går att läsa oerhört mycket om en person ur sättet de behandlar sin omgivning, och jag tror verkligen att så länge vi tillåter att våra djur blir både psykiskt och fysiskt misshandlade och/eller förtryckta på ett eller annat vis så finns det lite hopp för en bättre värld.

För att ta rodeo som ett exempel: ett populärt familjeevent i USA. Man kan kalla det vad man vill, men sanningen är att människor sitter och hyllar smärta. Det spelar ingen roll att det är hästar som utsätts för det, egentligen spelar det ingen roll om det så skulle vara insekt. Vårt fokus ligger kanske på männen som håller sig kvar på hästarna eller tjurarna, men samtidigt som vi jublar över dem så jublar vi över hur levande varelser blir plågade. Vad säger det om mänsklighete när vi kan finna nöje i en annan varelses lidande?

Jag kan inte tala för någon annan än mig själv, men jag tycker inte det verkar som om någon av de djur, hästar som kalvar och tjurar, vi ser i videorna har en värst trevlig dag.

Det finns mycket ondska i denna värld, men vi kan inte enbart koncentrera oss på att motarbeta den mänskliga. I slutändan är ondska alltid ondska och smärta alltid smärta, och om vi förbjuder det bland människorna kan vi inte tillåta den bland djuren.


Kommentarer
Postat av: Linnea

Åh sjukt bra! Världen hade varit fin om folk tänkte som dig :) håller med dig till 100!

Datum: 2012-06-10 Tid: 22:07:22


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]