Boktips #27: Badskumt

Badskumt - Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg
Av: Katarina Johansson

Baksidetext: Etthundratio (110) ton. Det är så mycket kosmetika och hudvårdsprodukter vi använder i Sverige. Varje dag. Krämer för händerna, tänderna, dagen, natten. Och »vi« är inte längre bara kvinnorna, utan även männen, barnen och bebisarna.
Vi färgar håret med giftiga och miljöfarliga ämnen och badar de allra minsta i badskum med starkt allergiframkallande ingredienser. Vi använder parfymer som kan påverka hormonsystemet och solkrämer som kan skada vårt DNA.
Det finns upp till 7 000 ämnen i våra allra vanligaste produkter. Även om inte alla är farliga vet vi väldigt lite om cocktaileffekten: vad som händer med oss eller naturen när flera ämnen blandas.
Förr i tiden pudrade man ansiktet vitt med blysmink för att bli vacker. Blyet förstörde tyvärr huden, fick håret att lossna, tandköttet att svullna och tänderna att svartna. Men är vi egentligen så mycket klokare idag?

Min åsikt: Vid ett första intryck kan säkert många fråga sig vilken anknytning denna bok egentligen har till hästar och det kan vara en berättigad fråga. För mig är svaret att allt hänger samman. Dels använder faktiskt många människor olika hudvårdsliknande produkter till våra hästar, såsom pälsglans, shampoon, liniment, olika oljor etc. och det är sällan som innehållsförteckningen granskas särskilt noga. Dessutom drabbas även hästarna av de mindre trevliga effekter som produkterna människor använder för eget bruk medför, såsom försämrad vattenkvalité, kemikalier som hamnar i marken och luften osv.

Jag tror att detta kan vara bra att känna till och denna bok behandlar ämnet på ett mycket bra sätt. Det kan te sig tugnt, trist och krångligt men författaren tycker jag gör ett bra jobb med att lätta upp det utan att ta bort allvaret. Som läsare får man enkelt reda på olika ämnens namn och dels deras påverkan på planeten i allmänhet och oss människor i synnerhet. För er, liksom jag, som vill veta vad vi utsätter oss själva och våra fina fyrbeningar för genom burkarna och flaskorna så rekommenderar jag verkligen att läsa denna bok!

Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. mindwideopen@live.se