Hästens synfält

Ett flyktdjurs ögon
Ögonens placering på huvudet ger hästen ett brett synfält och goda möjligheter att skanna av omgivningen. Varje öga ser sin egen bild av verkligheten, s k monokulär syn. Vid punkten där synfälten överlappas uppnås binokulär syn, och hästen kan därmed fokusera på marken framför den. Det är bara rakt bakåt som en blind zon existerar, men genom att vrida huvudet kan hästen hålla uppsikt även över den ytan. Beroende på rasegenskaper, hur ögonen är placerade och huvudets tillfälliga hållning finns också en blind zon precis framför hästens huvud (ca 2m).

Ser världen som ett panorama
Där människans synfält begränsas till objektet man tittar på - exempelvis en transport - där ser hästen inte bara transporten utan även en bred panoramabild över omgivande miljö. Bäst skärpa har hästen i mittersta delen av sitt långsmala synfält, vilket leder till att hästen ibland tiltar eller vänder på huvudet för att kunna undersöka något med större klarsyn. Ett exempel på en sådan situation är när hästen under ridturen skyggar, lägger huvudet på sned och spänner blicken i det föremål som uppfattades läskigt.

Ryttaren påverkar hästens syn
När hästen "går på tygeln" ligger blicken fäst på marken och hästen kan se sina fötter, knän och en bit av världen utåt sidorna. För att kunna fokusera på miljön framför kroppen måste hästen lyfta huvudet. Speciellt i ansatsen mot ett uppställt hinder är det superviktigt att låta hästen göra detta. Annars är risken stor att ekipaget kolliderar med hindret. Ryttaren får med andra ord ett stort ansvar lagt i sina händer när den fråntar hästens naturliga position av huvudet; att agera hästens ögon. Tänk därför efter en extra gång innan du exempelvis spänner in eller upp hästens huvud:

Hur påverkar ditt träningssätt hästens synfält och förmåga att ta sig fram på ett säkert sätt?
Källa: Equine Behavior - A Guide for Veterinarians and Equine Scientists (2004, kap 2) av Paul McGreevy

Kommentarer
Postat av: Sofie

Intressant! :)

Datum: 2012-03-10 Tid: 17:24:23
Hemsida: http://loewen.blogg.se/
Postat av: Amanda

Väldigt pedagogisk och bra beskrivning! Gillas :)

Datum: 2012-03-10 Tid: 20:00:41


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. mindwideopen@live.se