"Meditera som på räls."

Jag har tillbringat större delen av min dag på ett tåg mellan Sala och Göteborg fram och tillbaka, och satt och bläddrade genom SJ's tidning Kupé. Där fanns en artikel om att meditera på tåget som jag tyckte var väldigt intressant, och som jag vill dela med er till er. Allt jag kursiverat i denna artikel kommer från Kupés artikel, skriven av Lina Bergström.

Hon har intervjuat en man vid namn Jan Roostal, instruktör i primordial sound meditation i San Diego. Han säger att: "Många människor tror att huvudet måste bli helt tomt på tankar när man mediterar. Det är fel. Konsten är att inte kämpa emot tankarna."

Meditation kan vara otroligt avslappnande. Och det är inte alls så svårt som man kan tro. I slutet av denna artikel kommer jag lägga upp tre meditationsövningar som kommer från Kupés artikel, men det finns också en uppsjö av meditationsmusik och guidade meditationer både på CD, DVD, Youtube och Spotify. Apple Store har även många appar med guidade meditationer, även om de flesta kostar några kronor. Det finns i alla former och längder och som fokuserar på olika saker, allt från avslappning till sömn till viktminskning till ökad energi. Spotify har till och med en "Money Magnet"-guidad meditation, som ska hjälpa dig att få mer pengar i ditt liv.

Det finns många olika tekniker för att meditera, och egentligen är det bara att läsa om dem i böcker eller på internet och pröva tills man hittar den som passar dig bäst. Det finns inget rätt och fel så länge du trivs med det och önskat resultat uppnås!

Jag mediterar inte ofta, men ibland när jag ska sova eller när jag känner mig stressad brukar jag ta några minuter för att göra olika övningar jag snappat upp under åren. Och det hjälper faktiskt. När jag var yngre trodde jag att för att meditera måste man sitta ute i skogen med benen i kors, händerna ut från sidorna och säga "Ooouhm" i några timmar, men det är faktiskt mycket enklare än så. Man kan vara precis så påhittig man vill och anpassa allt utifrån sig själv. Även de guidade meditationerna behöver man inte alltid följa till punkt och pricka.
Du gör det ju ändå för att DU ska må bra!

"Meditation har ett högre syfte och det är att lära känna sig själv. Se på barnen. De har upptäckarlust, ottömligt med energi och är glada utan orsak. När vi blir vuxna glömmer vi bort vårt naturliga tillstånd och tror att vi är våra tankar. Vi fokuserar på yttre världen. Meditation hjälper oss att återfå minnet av hälsa, helhet och harmoni, så vi kan leva bättre i vardagen." - Jan Roostal

3 ENKLA SÄTT ATT VARVA NED.
Dessa meditationer kan du göra i princip vart som helst. Det måste inte vara lugnt och tyst, du kan göra dem även på tåg och bussar eller andra offentliga platser fulla med ljud!

#1 Ki-andning

Tid: 2-3 minuter
1. Fem fingrar nedanför naveln sitter din ki-punkt, som är en energipunkt. Tryck på den med den tumme. Du gör det bara första gången, sedan vet du var punkten är.
2. Ta ett djupt andetag och fyll hela magen med luft samtidigt som du fokuserar på ki-punkten. Håll andran två tre sekunder.
3. Andas långsamt ut. Stöt till, nästan som ett hostande, för att få ur all luft. Håll andan en kort stund.
4. Andas in långsamt och fokusera på ki-punkten. Fortsätt på samma sätt i två tre minuter.

#2 Andingsmeditation
Tid:
10-15 minuter
1. Sätt dig bekvämt och blunda. Du kan meditera var som helst där du kan sitta bekvämt och blunda, ljud i omgivningen är inget hinder.
2. Iakta din andning. Viktigt är att bara iakta och inte påverka den.
3. Om ditt fokus glider bort från andningen till vardagstankar, låt uppmärksamheten varsamt återgå till att iakta andningen. Kämpa inte emot tankarna utan gå bara tillbaka till andningen.
4. Avrunda genom att fortsätta blunda och sluta iakta andningen den sista minuten.
5. Öppna sakta ögonen.

#3 Quickfix Meditation
(ger ökad närvaro)
Tid: 1-2 minuter
1. Sitt dig bekvämt och blunda gärna.
2. Iakta alla ljud du hör runt omkring dig. Datorns surrande, klockans tickande, bilar på gatan utanför.
3. Iakta. Värdera inte luden. Denna övning hjälper dig att effektivt skifta fokus och komma ner i nuet.


Hoppas denna text kommer till användning!

Brukar ni meditera? På vilket sätt brukar ni göra det, och tycker ni att det hjälper?Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. mindwideopen@live.se