Foderföljetong #5: Vattenlösliga vitaminer

Till skillnad från de fettlösliga vitaminerna så lagras inte de vattenlösliga i kroppen, utan måste tillsättas mer eller mindre dagligen. Eventuellt överskott försvinner ut ur kroppen via svett och urin. De flesta vitaminerna nedan producerar hästen själv i sitt tarmsystem eller får kompletterad via fodret i tillräcklig mängd, men behovet av tillskott ökar om magen är i obalans, förbränningen hög, vid sjukdom, stress etc.

B-vitaminer
De flesta B-vitaminerna tillverkas av mikroorganismerna i hästens grovtarm. De finns även tillgängliga i nästan allt foder och då främst i spannmål, oljefrökakor, bryggerijäst och mjölkprodukter. B-vitaminernas huvuduppgifter är att sätta igång energiomvandlingen i kroppen, hjälpa till i produktionen av röda blodkroppar och viktiga aminosyror samt påverka nervsystemets funktioner. De är verksamma som koenzymer; de aktiverar enzymernas (äggviteämnen/proteiner) katalyserande funktion vilket skapar kemiska reaktioner i kroppen och som bland annat möjliggör nedbrytningen av maten.

B1 – Tiamin

Funktion: Deltar i många viktiga enzymsystem, främst i frisläppandet av energi från upptagna och lagrade fetter och kolhydrater. Som koenzym har B1 även en viktig del i immunförsvaret. Stimulerar det perifera nervsystemet och aktiverar därmed nervsystemet. Bristsymptom: Viktminskning, aptitlöshet, allmän svaghet. Kraftig brist påverkar energitillgången och nervsystemet vilket kan leda till kramper och i värsta fall paralysering.

B2 – Riboflavin

Funktion: Ingår i gruppen ”gula” enzymer och har stor betydelse vid transport av väte och i energiproduktionen. Medverkar i protein-, fett- och nukleinsyraomsättningen (nukleinsyra överför och försvarar information i arvsmassan). Agerar koenzym vid omvandlingen av vitamin B6 och folinsyra till deras koenzymroller vid omvandlingen av aminosyran tryptofan till vitaminet niacin. Bristsymptom: Lägre tillväxt, dåligt foderutnyttjande m.m.

B3 – Niacin

Funktion: Omsätter energi, behövs i levande celler för transportering av väte, viktig för huden och en normal funktion av matsmältningsorganen. Produceras i hästens tarmsystem (blindtarmen och tjocktarmen). Bristsymptom: Svullnader i munslemhinnan, trötthet, tarmstörningar.

B5 – Pantotensyra
Funktion: Medverkar i energiomsättningen, nedbrytningen av fetter, kolesterol och många steroidhormoner. Nödvändig för normal funktion av hud och slemhinnor, ett starkt immunförsvar samt pigmentering. Kan tillsammans med vitamin C producera kortison i lederna. Bristsymptom: Förändringar i hud och slemhinnor, tovig päls, försämrad tillväxt.



B6 – Pyridoxin
Funktion: Ingår i många livsnödvändiga omsättningsfunktioner i kroppen. Bland annat en viktig faktor i energiframställningen, fettomvandlingen, hemoglobintillverkningen och centrala nervsystemet. Hemoglobinet är blodets röda färgämne som tar upp, transporterar och avlämnar syrgas från lungorna till kroppens olika vävnader. Förbättrar funktionen hos andra vitaminer och mineraler i kroppen, behövs för att behålla mineraler som kalcium, natrium, kalium, zink och fosfor i systemet. Involverad i syntesen av globuliner (proteiner) vilka bär på antikroppar som skapar motstånd mot olika sjukdomar. Bristsymptom: Dålig aptit, sämre foderupptag, hudproblem, störningar i centrala nervsystemet m.m.

B8 – Biotin
Funktion: Koenzym i omsättningen av kolhydrater, protein och fett. Omvandlar propionsyra till glukos vilket rustar upp energireserverna vid hård ansträning. Främjar keratinisering och är viktig för hovarnas, hudens och pälsens kvalité och tillväxt. Bristsymptom: Försämrad kvalité i hovar, hud och päls m.m.

B9 – Folsyra
Funktion: Koenzym i citronsyracykeln och i syntesen av protein och nukleinsyra, producerar röda blodkroppar och hemoglobin tillsammans med vitamin C och B12, påverkar bildning av antikroppar. Bristsymptom: Blodrelaterade sjukdomar, päls- och håravfall, försämrad fertilitet.

B12 – Kobalamin
Funktion: Tillverkar myelin (en skyddande hinna kring kroppens nerver), behövs för bildningen av röda blodkroppar och individuella aminosyror. Förekommer bara i foder med animaliskt ursprung. Grundämnena kobolt och järn omvandlas till B12 i magsäcken, men B12 måste redan finnas till hands för att det ska ske. Bristsymptom: Blodbrist, försämrad tillväxt och foderutnyttjande.

Vitamin C
Funktion: Tar upp järn, har ett samband med adrenalinhormoner och vitaminerna E och B1, ingår i syntesen av kollagen som behövs för att läka sår, blodkoagulering m.m. Stärker immunförsvaret och verkar som antioxidant när fria radikaler uppstår. Effektivt mot vissa sjukdomstillstånd, virusinfektioner och förgiftningar då det påskyndar kroppens återhämtning. Kan därför användas som komplement eller ibland ersätta andra medicineringar. Finns i citrusfrukter, bär, paprika etc men bara i vissa fodersorter. Hästen tillverkar eget C-vitamin i levern men stress, infektioner osv medför ett ökat behov. Kan ges rent som tillskott i form av natriumaskorbat (smaklöst pulver) eller askorbinsyra (surt pulver, kan bli starkt åt magsäcken). Förstörs lätt av värme, pelletering, långa lagringstider etc. Kan ges i stora mängder utan några negativa effekter.

Källor:
Vitaminer och mineraler: Livsviktiga för din häst av Lars Bråve
Naturlig hästhållning av Pat Coleby

Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]