Foderföljetong #6: Mineraler

Mineraler är minst lika viktiga för hästkroppen som vitaminer. Faktiskt skulle man kunna säga att mineraler till och med är viktigare, eftersom en häst med mineralbrist inte kan ta till vara på vitaminerna den får.
Förr i tiden fick hästar i sig de mineraler de behövde via gräs och jorden, men på grund av industri och att vi utarmar (överanvänder) åkrarna så har mineralhalterna sjunkit drastiskt. För 100 år sedan var näringsvärdet nästan 100 % i jorden, i dagsläget är det omkring 50 %. Därför behöver vi ibland hjälpa hästarna genom att tillföra mineraler i deras foderkost.

En häst som inte får i sig de mineraler de behöver drabbas av störningar i immunförsvaret och organen i kroppen. Tecken på detta kan vara allt från kolik, fång, njur/leverproblem, kramper och benskörhet till allergi/astma, strålröta, eksem och mugg. Den kan även drabbas av psykiska problem, som att bli hängig och frånvarande eller ha hett humör och kort stubin.

Allt i hästens kropp hänger ihop
Ju mer man studerar och läser om hästar och hur deras kroppar fungerar, desto mer inser man att allt hänger ihop. En häst med ont i ett ben behöver nödvändigtvis inte bara vara en häst med ett ont ben, utan en häst med brist på en mineral som i sin tur påverkade ett organ som i sin tur gjorde att hästen rörde sig annorlunda tillslut överbelastade ett ben. Man kan tycka att det är långsökt, men ofta är det faktiskt så här! Brist på något har ofta en dominoeffekt, och påverkar i slutändan hela hästen.
Nästan alla mineraler jag skrivit om här nedan hänger ihop eller beror på en annan. Det är alltså viktigt att kombinera dem på rätt sätt.

Kalcium
Ni vet hur våra föräldrar alltid tjatade på oss att dricka mycket mjölk när vi var yngre, för att vi skulle växa ordentligt? I mjölk och andra mejeriprodukter finns en mineral som heter kalcium. Kalcium finns även i våra och hästars skelett, det är faktiskt en väldigt stor beståndsdel! Det finns även i tänder, hovar och proteiner och vätskor i kroppen. Det är alltså väldigt viktigt att vi får i oss kalcium. Det är även nödvändig för att nervimpulserna och muskelfunktionen ska fungera normalt.
Om hästen inte får tillräckligt med kalcium finns risken att den börjar "ta" det från skelettet, vilket kan försvaga skelettet och störa skelettutvecklingen hos växande hästar.

Fosfor
Näst efter kalcium är fosfor det den viktigaste mineralen hästar behöver. Även denna mineral är en viktig beståndsdel i skelettet och tänderna, samt för energiomsättningen som tar vara på energin i maten och gör den användbar.
Trots att det finns mycket dåligt med fosfor i våra marker (och då även i gräset och höet) så har hästar sällan brist på fosfor

Magnesium
Denna mineral samarbetar med båda kalcium och fosfor. Magnesium spelar en stor roll för hur mycket syre cellerna får, det är alltså viktigt att hästar som tränas och tävlas hårt har tillräckligt. Utöver detta behövs magnesium för proteinomvandling och nervcellernas funktion.

Bor
Om det finns ett underskott av bor kan inte hästarna ta upp kalcium och fosfor till fullo. Detta kan leda till ledinflammation och reumatiska problem. Ges det i för stora mängder kan det bli skador på levern.

Järn och Koppar
Detta är en mineral som man ska vara försiktig med. Visserligen är järn viktigt för de röda blodkropparna, men det förstör också vitamin E i hästens kropp. Brist på järn beror dessutom oftast på brist på koppar. Har hästen ett underskott av koppar kan kroppen inte ta upp järnet. Eftersom att ge järn under en längre tid kan ha en negativ effekt på hästens kropp är det alltså bättre att försöka reglera intaget av koppar om hästen har järnbrist.
Koppar behöver hästar för att behålla en god hälsa och för att immunförsvaret ska fungera korrekt.

Överdosering av mineraler
Att överdosera syntetiska (tillverkade) mineraler kan ge lika negativa effekter som att inte ge något från första början. Ibland kan även vissa mineraler motverka varandra om de kombineras på fel sätt. Naturliga mineraler däremot går knappt att överdosera eftersom hästen kan göra sig av dem dem på egen hand. De tar alltså upp vad de behöver, och resten kommer ut på naturlig väg.
Eddy Blom är en känd naprapat och naturmedicinare. Han har i en artikel i Aftonbladet sagt: "Naturliga mineraler kommer ju direkt från växtriket medan syntetiska är konstgjorda. Det är inget fel med syntetiska mineraler, men hästarna tar upp naturliga bättre."

Färdiga mineralblandingar
Det brukar finnas färdiga blandningar av mineraler som man brukar ställa i en hink och låta hästen få fri tillgång. Dessa funkar säkert för vissa, men kan även gå väldigt fel. Speciellt om det är syntetiska mineraler. Om man ställer denna hink i en hage med tio hästar kanske tre av dem äter upp allt medan de andra inte får någonting. En häst som dessutom får grovfoder i portioner och alltså går hungrig flera timmar om dagen (läs mer om detta här) kan dessutom riskera att äta upp allt för att den är hungrig.
Bättre är att fodra tillsammans med det övriga kraftfodret, morgon och/eller kväll.

Viktigt att tänka på
Hur mycket mineraler en häst behöver varierar från häst till häst, och beror på vilket annat foder den får. Näringsvärdet i hästens grovfoder (hö) spelar stor roll för hur mycket extra mineraler som behövs. Det kan vara svårt att ta fram en foderstat som passar hästen, så ta hjälp av en veterinär, naturmedicinerare eller liknande om du har problem.
Annars är det en bra idé att fodra med naturliga mineraler eftersom det är mycket, mycket svårt att överdosera, och följer man instruktionerna är det ingen risk.
Eddy Blom har tagit fram och säljer Biopromin, som innehåller massor av naturliga vitaminer, mineraler och örter.

EXTRA TIPS
Mineraler måste förvaras torrt. Det är dessutom bäst att förvara dem i en hink eller glasburk med lock, inte i en plastpåse.

KÄLLOR
http://www.1177.se/Norrbotten/Tema/Kroppen/Rorelseapparaten/Skelett-och-leder/?ar=True
http://www.krafft.nu/nyheter/nu_okar_vi_innehallet_av_kalcium_och_fosfor_1878/
http://www.krafft.nu/nyheter/darfor_behover_din_hast_mineraler_1893/
http://wwwc.aftonbladet.se/sport/ridsport/foder/mineraler.html
http://www.naturlighast.se/mineraler.html
http://nutrina.se/mineraler.html


Kommentarer


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. [email protected]