Glöm inte att ifrågasätta!

Härom dagen publicerade {Havrepappa} ett pricksäkert och tänkvärt inlägg (som så många gånger förr) kring hästägarnas besatthet att samla på sig hästprylar. Ett utdrag ur blogginlägget: "När jag ser hur mycket prylar som ni hästmänniskor verkar behöva för att rida och sköta om en häst, så blir jag oerhört förvånad över hur det där djuret har kunnat överleva i tiotusen år innan Gud uppfann hästtjejerna! Hur i hela världen har hästen överlevt utan all svindyr specialmat och alla specialprodukter? Varför har inte varenda häst frusit ihjäl under de tiotusen vintrar som de stod ute dygnet runt, utan ett svindyrt specialtäcke?"

Låt inte reklamen styra ditt liv!
Ja, hur kommer det sig att man bara måste ha det ena och det andra? Vilseledande reklam, okunskap och grupptryck är några anledningar som skulle kunna göra sig skyldiga till att vi spenderar så mycket pengar på saker som egentligen inte behövs. Vi är dåliga på att ifrågasätta vad som är nödvändigt eller inte. Skönhetsideal tar över och det är så lätt att falla för reklam. "Passa på, 30 % rabatt på alla schabrak! Tag tre betala för två! Täcken för alla väder, inne som ute!" När vi ständigt bombas med bilder på hästar och ryttare med utrustning från topp till tå bildar vi nån sorts förutfattad mening om att detta är normen. Om man frångår denna norm, är man en dålig hästägare.Och forska kan vem som helst göra...
...men att bevisa att något är rätt och riktigt är en annan femma. Tyvärr är många forskningar i grund och botten inte neutrala. Bara nu senast under helgen har ett reportage om en professor som gör reklam för en kritiserad diabetesprodukt cirkulerat varmt i media. Man ska vara mycket aktsam när det finns vinstdrivande intressen bakom en produkt eller tjänst! Forskningen kan mycket väl vara vinklad till säljarens fördel. "10 års forskning" har inget värde om konceptet inte är vattentätt. Inte heller "30 års erfarenhet" betyder någonting om det inte hjälper konsumenten.

Våga stå emot!
Så som Havrepappa inledde sitt inlägg - "Igår råkade Anna passera förbi en affär som sålde ridsportsprylar, bara råkade, och hon bara råkade slinka in och handla lite. Det gick tydligen bara på två tusen." - är en fälla som säkert många av oss hamnat i. Försök planera och ifrågasätt din köplust istället för att vara impulsiv! Det mår plånboken bättre av. Klart det är roligt att köpa något fint ibland och man ska självklart sträva efter god kvalité! Men vad är egentligen viktigast... att lägga pengar på hästens hälsa och er utveckling genom att ta ut en hästmassör och åka iväg på kurser... eller att köpa ett extra regntäcke och två nya schabrak trots att du redan har massor att välja ibland?

Ta hjälp av {denna tankeställare} om du har svårt att komma underfund med vilken utrustning som är värdig en plats i sadelkammaren. Använd sunt förnuft när du planerar nya inköp. Ställ frågor som: Är den här produkten verkligen så bra som den framstår? Vad är forskningen baserad på? Vad innehåller produkten och hur har den tillverkats? Kommer detta verkligen att hjälpa mig och min häst? Eller klarar vi oss minst lika bra - om inte bättre - ifall jag avstår köpet?

Dubitando ad veritatem venimus - Vi når sanningen genom att tvivla.

Kommentarer
Postat av: Madde

Underbart klockrent! Du (ni?) har så rätt, har varit där själv och antar att man fortfarande påverkas, en hel del faktiskt! Nu försöker jag dock lägga pengarna på, för det första ett bra lösdrift, hälsa: mananalys och allt vad den kan innebära, ev behandlingar och liknande och ävc :) Kurser som kan vara till nytta är självklart en bra investering, det handlar nog egentligen om att priotera tror jag. Just nu funderar jag på hur nödvändigt det är med soaking boots , och hur många som behövs. Det funkar inte så bra med fotbadet nu, så kanske är det en väldigt bra investering. Trots att de tär förjävla fult ;)

kan säga att jag inte längre lägger alla pengar på tex ett specialbeställt schabrak, som inte är ett dugg bättre för hästen än ett vanligt, utan det är utseendet som kostar i princip + brodyr och liknande. Lägger man alla pengar på utrustning och liknande så blir det väl nästan så att det är hästen som drabbas? gud vad jag skriver, kommer inte fram till nåt, men jag har skrivabstinenss! haha /madde

Datum: 2012-04-24 Tid: 19:14:43
Hemsida: http://prancing.blogg.se/


Namn:
Kom ihåg?
E-postadress:

Hemsida/Blogg:

Kommentar:


Trackback
TILLBAKA TILL STARTSIDAN
Det här är ingen vanlig hästblogg! MWO är en plats att hämta inspiration. Att lära sig mer om hästar och sig själv. Vi vill motivera våra läsare att ifrågasätta och tänka steget längre. Att se helheten. Vi kommer skriva om allt från hovar och foder till filosofier och kommunikation mellan häst och människa.

bloglovin
Jonna Nilsson Sundgren
Linnéa Gabrielsson
Hanna Rattfeldt
Isabelle Erixon
Hanna Skane
Edda Ahrent
- Mind Wide Open

- Anatomi
- Bilder
- Citat
- Djurkommunikation
- Filmer
- Foder
- Forskning
- Hovar
- Hälsa
- Hästsyn
- Kommunikation
- Meditation
- Tips och trix
- Tänkvärt
- Vardagsliv

Temadagar
- Boktipsmåndag
- Youtubeonsdag
- Fredagsmys
- Egoboostsöndag

Övrigt
- Julkalender 2011

2011
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Oct, Nov, Dec

2012
Jan, Feb, Mar, Apr, Maj, Jun, Jul, Aug, Sep, Okt, Nov, Dec

Copyright © 2011 Mind Wide Open. All rights reserved. mindwideopen@live.se